Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Працевлаштування людей з інвалідністю в Литві

У Литві існують державні програми, які мають на меті захист прав людей з інвалідністю та сприяння їх соціальній інтеграції, в тому числі і на ринку праці. За останні кілька років уряд Литви зробив кілька кроків для поліпшення ситуації з працевлаштуванням людей з інвалідністю.

Працевлаштування людей з інвалідністю | © Pexels

Права людей з інвалідністю (Pexels)

Але поки що рівень працевлаштування людей з інвалідністю залишається дещо нижчим, ніж в інших країнах Європи

Законодавство

У Литві діє Закон "Про зайнятість", який містить положення про працевлаштування людей з інвалідністю. Згідно з цим законом, компанії з більш як 20 працівників мають бути зобов'язані надавати робочі місця для людей з інвалідністю, що має бути не менше 1,8% загальної кількості працівників. Також існують інші законодавчі акти, які регулюють питання працевлаштування людей з інвалідністю, включаючи Закон "Про соціальний захист".

Політика держави

Уряд Литви вважає працевлаштування людей з інвалідністю одним із пріоритетних напрямків розвитку соціальної політики. В 2016 році була ухвалена "Національна програма соціальної інтеграції та розвитку людей з інвалідністю", в якій передбачені заходи щодо працевлаштування, зокрема, створення сприятливих умов для зайнятості людей з інвалідністю, підвищення рівня освіти та професійної підготовки, забезпечення доступу до інформації про ринок праці та вакансії.
Під час працевлаштування люди з інвалідністю можуть отримати додаткову допомогу у Службі зайнятості, якщо хочуть отримати роботу чи супутню допомогу у працевлаштуванні. У службі зайнятості можна проконсультуватися з куратором, який підготує індивідуальний план працевлаштування. Цей план передбачає необхідні послуги.

Якщо людина має пропозицію про роботу, але їй потрібна додаткова допомога у процедурах працевлаштування, менеджер з ведення справ у Службі зайнятості планує ці послуги та організовує зустріч з роботодавцями. Служба зайнятості наймає третіх осіб для надання допомоги у працевлаштуванні.

У співпраці з інвалідом та роботодавцем постачальник послуг з працевлаштування надає допомогу в оформленні трудових документів, допомагає зрозуміти умови трудового договору, внутрішні правила роботодавця та робочі функції. Також важливою є об'єктивна оцінка робочого місця та умов — постачальник послуг з працевлаштування консультує роботодавця про те, як слід адаптувати робоче місце для нового співробітника.

У разі потреби інваліду також надається супутня підтримка — постачальник послуг допомагає вирішити проблеми на новому робочому місці, які можуть призвести до того, що інвалід стане безробітним. З роботодавцем консультуються з питань адаптації робочого місця, відносин та умов.

Консультації щодо забезпечення прав людини з інвалідністю та запобігання дискримінації також є важливим завданням для постачальника супутньої допомоги у працевлаштуванні. У разі проблем спілкування, що виникають у зв'язку з трудовими відносинами, постачальник послуг з надання допомоги у працевлаштуванні також має виступати посередником.

В середньому близько 10 тисяч осіб з інвалідністю звертаються до Служби зайнятості, за рік працевлаштовуються близько 5 тисяч. Щоб отримати підтримку, необхідно звернутися до Служби зайнятості www.uzt.lt

Як роботодавці Литви ставляться до людей з інвалідністю

За словами Рути Йоціте, менеджера з персоналу UAB Hydro Extrusion Lithuania, ті, хто хоче отримати роботу на заводі, не діляться на здорових людей та людей з інвалідністю.
“Ми ніколи не приймали рішення про прийом на роботу людей з інвалідністю. Ми вітаємо всіх кандидатів у процесі відбору, особливо тих, кому близькі цінності компанії: працьовитість, сміливість, співпраця.”
“Якщо найкращим кандидатом є людина з інвалідністю, ми шукаємо можливості адаптувати роботу чи характер роботи, щоб вона чи вона могли працювати. Іноді це неможливо зробити через встановлені лікарями обмеження або обов'язкові вимоги безпеки праці", – передають її слова литовські ЗМІ.
Одна з найбільших компаній на прибалтійському ринку праці Bolt працевлаштувала майже 100 осіб із інвалідністю.
За словами керівника компанії UAB Bolt Services LT Андрюса Пацявічюса, характер та якість діяльності інвалідів суттєво не відрізняються від діяльності інших водіїв.
"Щоб уникнути непорозумінь під час поїздки, ми спеціально адаптували робоче середовище для водіїв з порушеннями слуху. При замовленні послуги у додатку Bolt спеціальний знак інформує пасажирів про те, що водій, що прибуває, має порушення слуху.”

Виплати допомоги з інвалідності

Втрату працездатності в Литві оцінюють у відсотковому відношенні. Розраховувати на отримання виплат можуть тільки люди, які втратили працездатність не менше ніж на 45 відсотків. Всі вони отримують базову пенсію в розмірі 115 євро, а розмір решти доплати залежить від трудового стажу. Держава пропонує таким людям вигідні знижки на використання громадського транспорту, додаткові відпускні тижні, зниження податків і спеціальні субсидії на житло.

Основна частина допомоги залежить від так званої базової пенсії (зараз вона дорівнює 115 євро). Ті, у кого втрата працездатності становить від 75% до 100%, отримують 150% базової пенсії (172,5 євро в місяць), від 55% до 74% – 120% від базової пенсії (138 євро), від 45% до 54 % – половину базової пенсії (57,5 євро). Крім того, кожен громадянин з інвалідністю отримує надбавку в залежності від свого страхового стажу та розміру сплачених внесків.

Серед людей з інвалідністю в Литві додатково підтримуються на ринку праці наступні категорії громадян:

  • особи з інвалідністю працездатного віку, яким встановлено рівень працездатності до 25 відсотків або тяжкий рівень інвалідності;

  • особи з інвалідністю працездатного віку, яким встановлено рівень працездатності 30-40 відсотків або середній рівень інвалідності;

  • особи з інвалідністю працездатного віку, яким встановлено рівень працездатності 45-55 відсотків або легкий рівень інвалідності.

Роботодавцям, що працевлаштовують осіб, яким встановлено рівень працездатності до 40 відсотків, щомісяця за кожного працюючого виплачується компенсація зарплатні за фактично відпрацьований час відповідно до затвердженої урядом мінімальної заробітної плати.

Роботодавцям, що працевлаштовують осіб, яким встановлено рівень працездатності 45-55 відсотків, субсидія зарплатні виплачується до 12 місяців.

Якщо особи, яким встановлено рівень працездатності до 40 відсотків, вирішили започаткувати свій бізнес, призначається допомога на створення робочого місця. (Закон про підтримку зайнятості, ст.32.) Особам з інвалідністю виплачується різниця між отримуваною допомогою з безробіття і одержуваною пенсією. (Закон про соціальне страхування по безробіттю, ст.15.)


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті