Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Літнє стажування для студентів в Польщі

Літнє стажування є важливим етапом у процесі підготовки молодих людей до професійної кар'єри. Воно дає можливість отримати перший робочий досвід та зрозуміти, як функціонує певна галузь. Радимо звернути увагу на Польщу, як одну з розвинених, сучасних та водночас не дорогих країн ЄС.

Стажування у Польщі | © Pexels

(Pexels)

Польща - це країна з багатою культурою та історією, прекрасною природою та розвиненою економікою. Це також одна з найбільших країн Європейського Союзу, що активно співпрацює з іншими країнами у сфері науки, технологій та бізнесу. Важливо також зазначити, що Польща є досить доступною країною для студентів, оскільки ціни на житло та харчування є порівняно низькими порівняно з іншими країнами Європи.

Літнє стажування в Польщі дає можливість студентам поглибити свої знання та навички в певній галузі, ознайомитися з робочим процесом та отримати корисні контакти. В Польщі є багато компаній, які активно шукають молодих талановитих людей для стажування. Серед таких компаній можна виділити IT-гігантів, фармацевтичні компанії, банки, страхові компанії та багато інших.

Де шукати літні пропозиції для стажувань?

Якщо ви хочете знайти привабливе стажування на літо, потрібно зайнятися пошуком цікавих пропозицій. На щастя, у студентів сьогодні достатньо можливостей у цьому напрямку. 

Почати пошук роботи Польський студент може в Інтернеті – це найпростіший, а іноді і найефективніший спосіб. Вакансії в цій країні розміщуються за таким же принципом, як і в Україні. Заходите на будь-який сайт, де є вакансії, наприклад, www.pracuj.pl, www.gumtree.pl або www.infopraca.pl і вибирайте розділ «Вакансії». На кожній платформі є розділ з пропозиціями.

Також можна звернутися в спеціалізовані кадрові агентства, наприклад:

  • Gremi Sp. z o.o.;

  • BDM-Edu Sp. z o.o.;

  • Contrain, Sp. z o.o.;

  • Sam-pu, Sp. z o.o.;

  • 7HR, Sp. z o.o.;

  • I.D.Polska Sp. z o.o.;

  • Aps Profit Polska, Sp. z o.o.;

  • ProTeam, Sp. z o.o.,

або агентства, що займаються питаннями стажування студентів, в самому університеті.

Якщо ж ви шукаєте потенційного роботодавця, радимо відвідувати спеціальні форуми і ярмарки для студентів. Вони проходять два рази на рік – навесні й восени в університетах великих міст Польщі. У 2023 році відвідати такі форуми можна в Кракові, Познані та Варшаві.

Подібні заходи – відмінний шанс отримати знання про те, як поводитися на співбесідах, складати резюме правильно та ефективно займатися самопрезентацією. На ярмарках вакансій присутні роботодавці, які підшукують собі молодих співробітників. Домовитися про стажування можна прямо під час ярмарку, уникнувши необхідності звертатися до посередників.

Ось найважливіші місця, які варто відвідати віртуально або особисто:

  • Офіс академічної кар'єри — цей офіс знаходиться у кожному університеті.

  • Сайти компаній та організацій — інформацію про стажування та практики можна знайти у першу чергу на сайтах найбільших компаній.

  • Ярмарки вакансій — такі заходи проводяться регулярно майже у кожному великому академічному центрі у Польщі.

  • Інтернет-портали з роботою — на найбільших сайтах, таких як pracuj.pl, jobs.pl та praca.pl, є спеціальні відділи, що пропонують стажування.

  • Спеціальні послуги для студентів та випускників — наприклад Praktyki.edu.pl, absolvent.pl.

  • Місцеві бюро з працевлаштування 

  • Стажування за кордоном — наприклад, project-internship.com, ies-consulting.pl, erasmusintern.org.

Які програми пропонуються українським студентам в Польщі

Польські ВНЗ приділяють багато уваги міжнародному співробітництву, тому пропонують як для студентів, так і для випускників університетів безліч програм і грантів, орієнтованих, в першу чергу, на проходження практики або стажування. У Польщі є також багато інших можливостей для стажування, таких як програма стипендій університету Яґеллона, програма стипендій Фулбрайта, програма стипендій польського уряду та багато інших.

IAESTE

Однією з найбільш відомих програм літнього стажування для студентів в Польщі є програма IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). Ця програма є некомерційною та дозволяє студентам з усього світу здобувати досвід роботи в іноземній компанії протягом літніх місяців. Участь у програмі дає можливість не тільки поповнити свої знання та навички, а й познайомитися зі студентами з інших країн та збагатити свій культурний досвід.

Стипендіальна програма ім. Лейна Кіркланда 

Претенденти з України можуть подати документи на участь у спільній американо-польській стипендіальній програмі, яка орієнтована на випускників ВНЗ з досвідом роботи, які бажають поглибити свої знання та пройти стажування в Польщі за такими спеціальностями:

  • «Менеджмент»,
  • «Управління»,
  • «Державна адміністрація»,
  • «Суспільні науки»,
  • «Політологія».

Дізнатися про всі умови програми Лейна Кіркланда можна на сайті kirkland.edu.pl.

Програма «Fellowship Research & Experience» 

Реалізується як через дослідницькі, так і через професійні ініціативи. Стипендіати прикріплюються до наукових центрів і компаній відповідно до спрямованості досліджень. Наприклад, медичні працівники можуть потрапити в промислову лабораторію. Стажування триває від двох до шести місяців.

Thesaurus Poloniae

Стипендіальна програма міністра культури та національної спадщини Республіки Польща, що реалізується Міжнародним центром культури Thesaurus Poloniae. Тримісячне стажування для вчених і дослідників історії та культури Польщі. Допускається участь як з теоретичними, так і практичними проектами. Документи приймаються від кандидатів, які закінчили або навчаються в аспірантурі, а також викладачів. Більше деталей на на сайті Thesaurus Poloniae.

Важливо знати:

  • У великих корпораціях, банках та інших структурах на літні стажування зазвичай набір починається на початку року. Ось чому зима і весна — це місяці, коли краще починати пошук пропозицій.

  • Потрапити на стажування простіше студентам останніх курсів університетів, оскільки наймачі зацікавлені в них як у майбутніх співробітниках. Терміни стажування узгоджуються між сторонами, але найчастіше здобувачі домовляються з роботодавцями про наймання на 2-3 місяці.

  • Для того, щоб взяти участь в програмі літнього стажування в Польщі, потрібно знати польську (та бажано англійську) мову, мати активну життєву позицію та бути готовим до нових викликів. Більшість компаній також вимагають резюме та мотиваційний лист, де студент має описати свої досягнення, навички та мету, яку він хоче досягти за допомогою стажування.

Як збільшити шанси на літнє стажування?

Для того, щоб пройти стажування, процес набору повинен бути позитивним. Простіше кажучи, ви повинні переконати роботодавця, що ви - кращий кандидат. У випадку з найбільшими компаніями, де багато кандидатів на стажування (наприклад, в останні роки стажування в IT популярне), потрібно бути добре підготовленим до процесу працевлаштування. Першим та найбільш важливим елементом є підготовка документів, які зазвичай включають заявку на стажування та резюме. Обидва документи повинні виглядати професійно та акуратно. У зв'язку з відсутністю професійного досвіду, резюме повинно бути зосередженим на освіті, пройдених додаткових курсах, а також на будь-яких видах діяльності та досягненнях, які можуть вказувати на придатність кандидата у даній професії або посади.

Отже, літнє стажування в Польщі є чудовою можливістю для студентів поглибити свої знання та навички в певній галузі, здобути цінний досвід роботи та познайомитися з новими людьми та культурою. Саме тому Польща може бути чудовим варіантом для вас.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті