Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як підтвердити диплом про освіту в Чехії

В Чехії українці, що отримали тимчасовий прихисток внаслідок війни в Україні, мають право працювати, в тому числі за спеціальністю. При цьому для того, щоб мати право працювати по певних спеціальностях, необхідне визнання дипломів.

Підтвердження диплома у Чехії | © Pexels

(Pexels)

Утім, для деяких працівників, наприклад, молодшого медичного персоналу - можна розпочати працювати і в процесі робити нострифікацію, тобто визнання свого диплому в Чехії.

Для переважної кількості спеціальностей українців варто мати нострифікований диплом. Для нострифікації треба обрати ВНЗ, який проводить навчання за відповідною програмою. Це має бути не державний чи приватний, а громадський вищий навчальний заклад. Обирати заклади зручно з цього переліку. Часто радять обрати кілька ВНЗ для нострифікації дипломів.

Перевірте, чи можливо в принципі підтвердити диплом з вашою спеціальністю і чи є в країні вищі навчальні заклади, які можуть нострифікувати ваш диплом. З технічними та економічними спеціальностями в Чехії складнощів немає, але за успішну нострифікацію гуманітарних, медичних та юридичних спеціальностей іноді доводиться “боротися”:

Увага! Не потрібно нострифікувати дипломи, які видані в період 6 червня 1972 до 27 лютого 2000 року.

Документи для підтвердження українського диплома в Чехії

Подати пакет документів можна в письмовому вигляді поштою, в електронному вигляді або ж звернутися особисто до відповідного деканату.  Для нострифікації необхідно подати наступні документи:

  • Спеціально оформлену заяву

  • Оригінал або завірену копію додатку до диплому з перекладом. 

  • Якщо  ви змінювали прізвище з моменту отримання диплому, тоді вам буде потрібно додати завірену копію документу, який посвідчує зміну прізвища з перекладом, наприклад, свідоцтво про шлюб.  

  • Завірену копію документа про тимчасовий прихисток з підписом заявника про відповідність оригіналу.

У випадку відсутності оригіналу диплому або додатку для громадян України можливо замінити декларацією (čestné prohlášeni) з обов’язковим зазначенням всієї інформації відповідно до вимог.

Скільки коштує підтвердити диплом в Чехії

Наразі адміністративний збір для українців з візою тимчасового захисту відсутній. Відповідно до § 9 Закону № 67/2022 Зб., про правила у сфері освіти у зв'язку з війною в Україні, українці з тимчасовим прихистком звільнені від мита при оформленні нострифікації (підтвердження диплома про освіту). Для звільнення від нострифікаційного мита заявник додає до заяви доказ надання тимчасового присхистку (рекомендується додати просту копію з власноручним підписом заявника та датою отримання копії). Це звільнення від плати поширюється на заявки, подані до 31 березня 2024 року.

Алгоритм підтвердження диплома у Чехії

Якщо ви плануєте нострифікуватися вже після приїзду до Чехії і впевнені у своєму знанні мови, то вам потрібно зробити кілька дій:

1. Візьміть диплом з усіма вкладками, де вказані пройдені предмети, кількість прослуханих годин та оцінки за іспити, та зробіть кілька завірених копій. Це можна зробити:

  • у нотаріуса, який володіє мовою, якою видано диплом, - обов'язково з офіційного списку чеської Нотаріальної палати;

  • у муніципалітеті (obecní úrad) у службовця, який займається запевненням (оverování);

Увага! Забираючи копії, простежте, щоб було чітко видно весь текст і друк: листи не сильно затемнені, палітурка ніде не перекриває текст, інакше документи потім не приймуть.

2. Копії перекладайте чеською мовою в офіційного судового перекладача зі списку чеського Міністерства юстиції.

Важливо! Перекладачі не перевіряють, чи правильні ви принесли документи - вся відповідальність за помилки лежить на вас. Це також стосується апостилю (спеціального штампу про справжність) або суперлегалізації, які треба заздалегідь поставити, якщо ви отримували диплом у Казахстані, Туркменістані, Таджикистані, Грузії чи Азербайджані. В інших країнах СНД та в Україні апостиль не потрібен.

3. Напишіть заяву про нострифікацію чеською мовою. Зазвичай ВИШі вивішують на сайтах готовий бланк, але якщо такого немає, то лист можна скласти у довільній формі. Головне вказати:

  1. свої ПІБ, дату народження та громадянство;

  2. постійне місце проживання та адресу, на яку хочете отримати відповідь про нострифікацію;

  3. повна назва закінченого університету, спеціальності та навчальної програми чеською мовою, юридична адреса ВНЗ;

  4. дату надходження та випуску;

  5. навіщо вам нострифікація (хочете працювати чи продовжити навчання);

  6. дату заповнення заявки та підпис.

Порада: вкажіть додаткове посилання на офіційний сайт інституту, де ви навчалися, щоб збільшити шанси на успішну нострифікацію.

4. Із заявою, перекладеною дипломом та додатками до неї звертайтеся до будь-якого чеського вишу, де акредитована навчальна програма такої ж спеціальності, як і ваша. Подати документи можна особисто або поштою рекомендованим листом у конверті А4. 

Який саме вуз, значення не має – головне, щоб у ньому вивчалася така ж спеціальність зі схожою навчальною програмою. Отримавши запит, виш перевіряє справжність вашого диплома, надсилає запит до університету, де ви навчалися, вивчає список предметів за спеціальністю, кількість годин за ними та приймає рішення про видачу сертифікату.

Порада: не надсилайте оригінали документів, тому що не всі вузи повертають документи назад.

Скільки часу триває підтвердження диплому в Чехії

Відповідь щодо підтвердження диплому потрібно чекати до 30 днів з правом продовження ще на 30. Також 15 днів дається на на апеляцію.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті