Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Працевлаштування людей з інвалідністю в Іспанії

Іспанія є однією з країн Європи з найбільш розвиненою системою підтримки та захисту прав людей з інвалідністю.

Працевлаштування в Іспанії | © Pexels

(Pexels)

Відповідно до статистики, у країні близько 9% населення має різні форми інвалідності, тому влада докладає значних зусиль для забезпечення їхнього працевлаштування та інтеграції в суспільство.

В іспанських вишах 5 % місць резервують для студентів з інвалідністю. Окремі квоти для таких людей також виділяють при наборі на державну службу. Спеціальні медичні комісії визначають відсоток інвалідності людини, і при обмеженнях, вищих за 33 %, для них передбачені пільги, в тому числі і пільговий вступ до вищої школи.

Форма вступних іспитів адаптована до індивідуальних потреб абітурієнтів з інвалідністю. Але якщо місця, виділені для людей зі статусом особи з інвалідністю, заповнюються, інші абітурієнти з інвалідністю змагаються на рівних з рештою студентів.

В Іспанії державні і приватні компанії, які мають більше 50 робочих місць, зобов’язані найняти як мінімум 2% працівників з інвалідністю. У разі невиконання квоти для роботодавців існують санкції (наприклад, штраф, або неможливість отримувати субсидії від держави). Крім того, роботодавці мають альтернативні можливості по виконанню законів: вони можуть укласти цивільний договір зі спеціалізованими трудовими центрами або робити пожертви в різні фонди і асоціації по трудовій інтеграції людей з інвалідністю.

Також в цій країні дуже помітною є діяльність Асоціації людей з інвалідністю. Вона має в своєму розпорядженні три реабілітаційні центри в трьох містах. Метою діяльності центрів є мінімізація втрат персональної автономії осіб з інвалідністю. Основними послугами, що надаються реабілітаційними центрами, є фізіотерапія, гідротерапія і трудотерапія. В день туди звертаються біля 60 осіб, що загалом становить 7500 послуг в рік. Бюджет кожного центру - 75 000 євро в рік, з них 60 000 євро виплачує адміністрація.

В Іспанії з поміж усього іншого діє програма з професійної орієнтації для людей з інвалідністю. Професійна орієнтація передбачає:

  • орієнтацію в користуванні різними інструментами пошуку роботи;

  • навчання тому, як правильно подати свою інвалідність перед наймачами і підприємцями;

  • забезпечення контакту між підприємцями і працівниками для влаштування на роботу;

  • сприяння в створенні підприємств, керованих особами з інвалідністю.

Щорічно цією послугою користується 600 чоловік. Річний бюджет цієї програми складає 50 000 євро, з яких 45 000 євро виплачує влада.

Сайти для пошуку роботи в Іспанії

Підшукати відповідну для себе вакансію в Іспанії нескладно - достатньо відвідати спеціалізовані іспанські сайти для пошуку роботи:

  Національна система зайнятості Іспанії

  Infoempleo

trabajando.es

infojobs

jobbydoo

jobatus

insertia.net

careerjet

oficinaempleo.com

monster.es,

Empleate.com

trabajos.com

jobandtalent.com

trovit.es

jobeeper.com.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті