Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Працевлаштування людей з інвалідністю в Чехії

За даними Чеського статистичного управління, рівень зайнятості людей з інвалідністю у Чеській Республіці значно нижчий, ніж у населення загалом. Це можна пояснити різними факторами, такими як дискримінація, відсутність доступу та обмежені можливості. Тим не менш, є кілька доступних ресурсів, які можуть допомогти людям з інвалідністю знайти роботу в Чеській Республіці.

Працевлаштування в Чехії | © Pexels

(Pexels)

Для вирішення проблем рівня зайнятості осіб з інвалідністю уряд Чехії запровадив низку політик та програм. Пільги для роботодавців, які надає працевлаштування людей з інвалідністю великі - знижки по прибутковому податку та плюс при подачі заявок на державні замовлення. Уряд також пропонує послуги професійної реабілітації, щоб допомогти людям з інвалідністю здобути навички та пройти навчання, необхідні їм для досягнення успіху у трудовій діяльності.

Крім урядових ініціатив, існує також низка неурядових організацій, які працюють над сприянням працевлаштуванню людей з інвалідністю в Чеській Республіці. Ці організації надають підтримку та ресурси як особам, які шукають роботу, так і роботодавцям, включаючи коучинг, навчання та кампанії з підвищення обізнаності.

Як шукати роботу людям з інвалідністю?

Знайти роботу, яка відповідає вашому досвіду, може бути важко і не лише для людей з інвалідністю. Шукаючи нову роботу, вам потрібно озброїтися терпінням і мужністю. Використовуйте не тільки свої контакти, а й Інтернет. Наприклад, служба зайнятості регулярно публікує пропозиції роботи для людей з інвалідністю, багато з них також можна знайти на класичних порталах роботи.

Тут діє те саме правило, що й для всіх інших: будьте активними. Не чекайте, поки вам прилетить пропозиція роботи вашої мрії. Активно підходьте до роботодавців, редагуйте своє резюме, добре підготуйтеся до співбесіди та підготуйте вагомі аргументи, чому вони повинні взяти вас на роботу.

Які вакансії найчастіше доступні для людей з інвалідністю?

Раніше пропозиції роботи для людей з інвалідністю були однакові. Ви часто стикалися з можливістю роботи в охоронних агентствах, також були доступні адміністративні посади або робота на рецепції.

Сьогодні пропозиція набагато різноманітніша. Наприклад, ви можете працювати розробником, фахівцем гарячої лінії або бухгалтером. На ринку праці існує велика кількість компаній, які підтримують працевлаштування людей з інвалідністю та пропонують гідні та високооплачувані вакансії. 

Де шукати роботу в Чехії людям з інвалідністю?

В Чехії є кілька доступних ресурсів, які можуть допомогти людям з інвалідністю знайти роботу: Національна мережа бюро з працевлаштування, агенції з працевлаштування з інвалідністю, соціальні підприємства та онлайн-портали вакансій. 

Національна мережа бюро з працевлаштування

Національна мережа бюро з працевлаштування – державна установа, яка надає послуги з працевлаштування особам, які шукають роботу в Чеській Республіці. Тут є спеціалізовані відділи, які пропонують низку послуг, включаючи професійні консультації, працевлаштування та програми навчання.

Щоб отримати доступ до цих послуг, здобувачі з інвалідністю можуть відвідати місцеве бюро з працевлаштування та запросити допомогу. Їм буде призначено консультанта, який допоможе визначити їх сильні сторони, навички та інтереси та запропонує відповідні можливості працевлаштування.

https://www.uradprace.cz/web/en/

Агенції з працевлаштування для людей з інвалідністю

У Чеській Республіці є кілька агенцій з працевлаштування, які допомагають людям з інвалідністю знайти роботу. Ці агентства добре розуміють проблеми, з якими стикаються люди з інвалідністю при пошуку роботи, і можуть надати індивідуальну підтримку та консультації.

Sociální agentura

Місія Соціального агентства (Sociální agentura) полягає в прагненні покращити якість життя людей з інвалідністю з акцентом на їх працевлаштуванні.

https://socialniagentura.cz/zip/

Sociální agentura, o.p.s.

Varšavská 688/40

400 03    Ústí nad Labem

Tel.: 475 200 094

info@socialniagentura.cz

Соціальні підприємства

Соціальні підприємства — це організації, які надають перевагу соціальному впливу, а чи не прибутку. Багато соціальних підприємств у Чеській Республіці займаються наданням можливостей працевлаштування для людей з інвалідністю. Ці підприємства пропонують широкий спектр робочих місць, від ручної праці до адміністративної роботи, та забезпечують сприятливе робоче середовище, яке задовольняє потреби людей з інвалідністю.

D.I.SEVEN

Агенція з безпеки та клінінгу, яка надає фізичну безпеку людей і майна, дистанційне спостереження та послуги з прибирання. Активно підтримує працевлаштування людей з інвалідністю та створення робочих місць для людей з інвалідністю, надає якісне працевлаштування та таким чином підвищує їхній рівень праці. життя, інтегруючи їх у звичайні компанії.

https://www.diseven.cz/

Також ви можете знайти список інших визнаних роботодавців на веб-сайті Бюро зайнятості: https://www.uradprace.cz/web/cz/seznam-dodavatelu-nahradniho-plneni . У цьому списку можна здійснювати пошук у тому числі за регіонами та районами. Після натискання кнопки «Додаткова інформація» відобразиться повний огляд даної компанії, включаючи кількість працевлаштованих людей з інвалідністю та ступінь їх інвалідності. 

Увага - ці сторінки не використовуються для реклами пропозицій роботи, ви їх там не знайдете! Однак ви отримаєте огляд компаній у вашому регіоні, де працюють люди з інвалідністю. Потім ви можете відвідати їх веб-сайт і дізнатися, чи вони шукають когось, ввести назву компанії в пошуковій системі на prace.cz або спробувати зв’язатися з ними та запропонувати їм свої послуги напряму.

Інтернет-портали вакансій

У Чеській Республіці є кілька онлайн-порталів вакансій, які обслуговують осіб з інвалідністю, які шукають роботу. Ці портали пропонують низку можливостей працевлаштування у різних галузях і надають функції, які полегшують людям з інвалідністю пошук роботи.

www.jobs.cz: https://www.jobs.cz/ 

www.prace.cz: https://www.prace.cz/nabidky/ozp/ 

www.cz.jooble.org: https://cz.jooble.org/pr%C3%A1ce-pro-ozp 

www.pozp.cz: https://www.pozp.cz/prace-pro-ozp 

www.dobraprace.cz: https://www.dobraprace.cz 

Ви також можете звернутися до спеціалізованих веб-сайтів, які зосереджені на допомозі людям з інвалідністю, або до некомерційних організацій. Зазвичай вони пропонують не лише допомогу з працевлаштуванням, а й консультацію. 

Фонд зайнятості людей з інвалідністю 

https://nfozp.cz/

Nadační fond pro podporu zaměstnávání

osob se zdravotním postižením

Lucemburská 26, 130 00 Praha 3

Konto Bariéry

https://www.kontobariery.cz/

Melantrichova 5

110 00, Praha 1

Česká Republika

info@bariery.cz

Tel.: +420 224 214 452

Агентство глухих

http://www.budupomahat.cz/clanky/agentura-pro-neslysici-appn-o-s

budupomahat@gmail.com

Agnis Rosa, консультації для людей з інвалідністю

https://www.pohyblivost.cz/  

І наостанок. Завжди пам’ятайте, що при пошуку роботи роботодавця в першу чергу буде цікавити не ваша інвалідність, а ваші знання, досвід і навички. Перш за все, вам потрібно продавати їх у своєму резюме, супровідному листі та під час співбесіди. Ви – особистість з унікальним досвідом, якого ніхто інший не має. Ймовірно, ви подолали багато перешкод через проблеми зі здоров'ям. Така людина може бути дуже цінною як співробітник. Спробуйте сприймати себе таким, особливо себе. Тоді пошук роботи для вас - це лише крок, щоб переконати людей, які мають для вас цікаву роботу.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті