Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Особливості реабілітації в Чехії

В кращі часи тут лікувалась та проходила реабілітацію вся Європа, а зараз Чехія радо приймає українських біженців, допомагає відновити своє здоров'я особам з інвалідністю та військовим.

Реабілітація українців у Чехії | © Pexels

(Pexels)

Висока якість, доступна ціна і відмінний сервіс – спектр захворювань, які успішно лікують чеські лікарі, надзвичайно широкий, а природні ресурси та сприятливий клімат сприяють швидкому відновленню організму після важких операцій і терапевтичних процедур. На реабілітацію до Чехії їдуть з усієї Европи та інших сусідніх держав.

Чому вибирають реабілітацію саме в Чехії? Причин тому декілька:

  • більш високий рівень обслуговування;

  • конкурентоспроможні ціни;

  • впровадження інноваційних відкриттів;

  • ґрунтовна науково-дослідна база;

  • розвинута мережа санаторно-курортного лікування.

Як потрапити на реабілітацію?

Найперше, що вам потрібно, це легальний статус перебування в Чехії, на даний момент - це найчастіше статус тимчасового прихистку. Головна вимога для надання медпослуг – наявність страховки. На її підставі користуватися послугами лікарень і поліклінік можна безкоштовно.

Далі вам потрібно звернутись до терапевта, який збирає анамнез і направляє до лікаря вузької спеціальності, якщо в цьому є необхідність.

Система охорони здоров’я включає два типи клінік: тут є і державні, і приватні. 

  1. Вибір клініки. Для початку потрібно з’ясувати, які саме лікарні займаються лікуванням цікавить захворювання, скільки це коштує, які можливості є, лікуючий складу докторів. Не менш важливим є питання подальшої реабілітації, якщо така знадобиться. Багато лікарень мають власними центрами, але якщо виявиться, що його немає, слід підшукати санаторій заздалегідь.

  2. Направити в клініку документи. Пакет повинен включати діагноз, карту з історією хвороби, рекомендації щодо подальших дій і результати всіх діагностичних процедур.

  3. Якщо клініка підтвердить свою готовність прийняти вас для проходження курсу лікування, чекайте запрошення з медичного закладу.

Чи можна в Чехії знайти українських лікарів?

В Чехії досить багато  українських лікарів. Чеська медицина тримається за рахунок вихідців з країн СНД, для яких цей рівень оплати більш прийнятний, ніж на батьківщині.

Щодо перекладача, вам варто поцікавитися в самій клініці, оскільки більша частина з них розрахована на україномовних пацієнтів, а тому таку послугу надає.

Особливості медстрахування в Чехії

Мати страховку мають і громадяни країни, і іноземці. Всі типи полісів можна розділити на дві групи: державні і договірні. Саме державні страхові поліси призначені як для громадян Чехії, так і для резидентів з ВНП (вид на проживання), і біженців. Таке медстрахування покриває майже повний спектр видів допомоги, в тому числі щорічні огляди профілактичного порядку, терапевтичну стоматологію, вакцинацію, фізіотерапію.

Методики реабілітації в Чехії

Відновлення після операції або тривалого лікування – важливий етап усього процесу, який може суттєво вплинути на повне одужання пацієнта. У Чехії є все, щоб допомогти людині повернутися до звичного способу життя або прийняти себе зі змінами.

Країна багата мінеральними джерелами. Тут чиста екологія і м’який клімат. Все це дозволяє досягти небувалих успіхів у процесі реабілітації. Багато клінік поєднують лікувальні процедури, профілактичні заняття, відновлювальні комплекси вправ, але при цьому кожна з них спеціалізується на лікуванні тільки певних видів захворювань. Залежить це від складу води та грязей, якими багатий той чи інший регіон.

Всі способи відновлення можна розділити на кілька категорій:

  • класичні методи терапевтичної спрямованості: процедури з застосуванням мінеральної води, лікувальних грязей, цілющого газу (газові ін’єкції);

  • сучасні терапевтичні: припускають поєднання класичних методів з електричним струмом, магнетизмом і іншими досягненнями в області медицини;

  • оздоровчі: симбіоз лікувальної терапії та східних практик, програм Wellness (хороше самопочуття), SPA, йоги, масажу;

  • допоміжні: активний відпочинок, прогулянки, спорт.

Дуже часто на чеських курортах пропонують наступні процедури:

  • Війта-терапія – вплив на фізіологічні зв’язку рухової функції, а саме стимуляція нервових закінчень з метою відновлення здатності рухатися. Особливо часто застосовується для лікування дітей;

  • геліотерапія заснована на впливі сонячних променів на організм;

  • інгаляції використовуються для лікування дихальних шляхів;

  • загартовування;

  • масажі, в тому числі, і лімфодренаж;

  • грязьові обгортання;

  • фітотерапія, тобто лікування травами;

  • аеротерапія – вплив свіжого повітря, що поліпшує загальний стан пацієнта;

  • бобат-терапія передбачає відновлення дітей з діагнозом ДЦП різної складності та з пошкодженням опорно-рухового апарату;

  • мінеральні ванни. Практично всі санаторії мають власний доступ до підземних джерел.

Клініки та центри реабілітації

В Чехії дуже багато лікувальних закладів мають власний реабілітаційний центр, що дозволяє лікарям комплексно підходити до вирішення проблеми. 

Надаємо перелік найбільш відомих клінік, до яких ви можете звернутись та вирішити можливість реабілітації в особистому порядку.

Лікарня та реабілітаційна клініка Малвазінкі

Прага, вул. Малвазінкі 7, тел. (+420) 603 566 235

Володіє трьома відділеннями: ортопедія, реабілітація, інтенсивна терапія та анестезіологія. Тут проводять постопераціонну і посттравматичну реабілітацію. Центр відомий також: ендопротезування колінного та кульшового суглоба, артроскопією (малоінвазивні операції на гомілках ніг (гомілковостопний суглоб), ліктях, колінах), операціями в периферійній частині ніг, включаючи заміну колінного і тазостегнового суглоба. Сюди приїжджають спортсмени з усієї Європи.

Клініка “Мотол” (університетська)

р. Прага, вул. Будинова 2,

тел. (+420) 224 431 111

До її складу входять 21 відділення для дорослих і 16 для дітей, 650 лікарів різних спеціальностей, понад 5 тисяч співробітників; онкологічний, ортопедичний і нейрохірургічний центр. Успішно проводяться операції по пересадці кісткового мозку.

Центр роботизованою хірургії при Військовому госпіталі

U Vojenské nemocnice 1200, 169 02, Praha, 6,

тел. +420 973 208 333

Оснащений новітнім роботизованим обладнанням: гамма-ніж, система Да Вінчі, кібер-ніж.Клініка перебуває під патронажем НАТО і надає послуги військовим, цивільним і іноземним громадянам. Тут проводяться малоінвазивні операції в таких сферах, як андрологія та урологія, гінекологія, абдомінальна хірургія.

Інститут роботизованої хірургії Святої Здіслави

р. Мостишт, 594 01, Velké Meziříčí, Česko,

тел. (+420) 566 512 311

Провідні напрями: простатектомія (лікування простатиту); баріатрія (лікування ожиріння хірургічним шляхом); лікування нирок / хірургія нирок і сечового міхура.

Клініка на Гомольце

Roentgenova 2, 150 30, Praha, 5,

Тел. +420 257 271 111

Багатопрофільний заклад державної форми власності. Спеціалізуються на лікуванні: захворювань серця і системи кровообігу; хвороб неврологічного порядку; злоякісних пухлин.Надаються послуги перекладача.

Гастроцентр в Карлових Варах

Lázně III – Mlýnské nábřeží 507/5, 360 01, Карлові Вари,

тел. +420 353 230 776

Пропонує послуги в області: гастроентерології, проктології, гепатології. Тут проводиться діагностика з подальшим лікуванням захворювань травної системи, печінки, прямої кишки, підшлункової залози.

Інститут естетичної медицини

р. Прага, вул. Вишеградська 39,

тел. +420 224 918 168

Спеціалізація: пластична та естетична хірургія. Тут пацієнтам пропонують близько 30 тисяч процедур (включаючи лазерні), корекцію проблемних зон і «уколи краси».

Реабілітаційний центр р. Кладруби

Kladruby 30,

62 257 Kladruby u Vlašimi,

тел. (+420) 317 881 111

Приймає пацієнтів після операцій і травм опорно-рухового апарату, а також пацієнтів з болями в хребті та з постінсультними станами.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті