Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Оновлення правил перетину кордону для людей з інвалідністю та супроводжуючих осіб

З 27 вересня діють оновлені Правила перетинання державного кордону громадянами України.

Нові правила перетину кордону для людей з інвалідністю | © Pexels

Перетин кордону для людей з інвалідністю (Pexels)

Так, згідно з постановою Кабміну від 10.09.2022 № 1044: Супроводжуючим громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років уже не обмежується кількість перетинів кордону на виїзд з України – раніше дозволялося лише один раз на час дії воєнного стану. Зазначені чоловіки тепер можуть виїжджати за кордон до осіб із інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, дітей з інвалідністю або певного переліку захворювань, за якими вони доглядають, якщо зазначені особи (діти) перебувають на консульському обліку. Відповідно супроводжувати осіб, що мають інвалідність або потребують постійного догляду, можна необмежену кількість разів.

Важливо звернути увагу : супроводжуючі особи повинні повернутись до України НЕ пізніше ніж особа, яку вони супроводжували. Щоправда, жодної відповідальності за порушення цієї вимоги законом наразі НЕ передбачено.

Хто може супроводжувати людину з інвалідністю

Вимоги до документів залежать від того, хто є супроводжуючим та кого супроводжують.

1. Супровід особи з інвалідністю 3 групи може здійснювати лише чоловік. При супроводі чоловіком необхідно надати документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб.

Інші родичі (ні син, ні батько!) особу з інвалідністю 3 групи супроводжувати не можуть.

2.  Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

  • Чоловік (Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб)

  • Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю (Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю)

  • Син або зять. Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

 ✦ Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

або

 ✦ Акт встановлення факту здійснення догляду

  • Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи Документи: документ про інвалідність та один з таких документів: Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду або Акт встановлення факту здійснення догляду

3. Супровід дітей з інвалідністю віком до 18 років

Батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі. Документи: свідоцтво про народження дитини або інші документи, що підтверджують повноваження супроводжуючого та документ про інвалідність дитини.

4. Супровід осіб, які потребують постійного догляду

  • Батько, чоловік, син (у тому числі усиновлений) Документи: документи, що підтверджують родинні зв’язки, та висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді

  • Інші особи, які здійснюють постійний догляд. Документи: один з таких комплектів документів: 

 ✦ Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду

 ✦ Висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді та Акт встановлення факту здійснення догляду. 

Бажаєте отримати відповіді на хвилюючі питання?

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Документи про інвалідність для виїзду за кордон

Документ про інвалідність повнолітньої особи – це ОДИН з таких документів:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

  • пенсійне посвідчення, в якому зазначено групу та причину інвалідності

  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в якому зазначено групу та причину інвалідності

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу

Документом про інвалідність дитини є ОДИН з таких документів:

  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю»

  • довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги)

  • індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана ЛКК

  • Медичний  висновок про дитину з інвалідністю до 18 років.

Довідка МСЕК вже не буде достатнім підтвердженням наявності у особи інвалідності в контексті підтвердження права на перетин кордону.

Звертаємо увагу, що наведені вище документи можуть бути надані як в оригіналі, так і у вигляді нотаріально засвідченої копії. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті