Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Оформлення інвалідності для українців у Латвії

Українське інвалідне посвідчення в Латвії не діє. В цій статті розкажемо, як оформити інвалідність згідно латвійського законодавства.

Інвалідність у Латвії | © Pexels

(Pexels)

Закон «Про підтримку цивільного населення України» (далі – Закон) не передбачає прирівнювання інвалідності, встановленої в Україні, до статусу інвалідності Латвії, в тому числі з метою отримання допомоги, що надається державою або муніципалітетами для зменшення наслідків. інвалідності (за винятком умови видачі паркувального талону особам, яким в Україні встановлено I групу інвалідності або статус дитини з інвалідністю, про що також окремо зазначено у пункті 8 частини першої розділу 7. Закону), оскільки в країнах існують різні підходи щодо критеріїв оцінки інвалідності та системи підтримки в цілому.

Згідно з нормативними актами Латвійської Республіки, особою з інвалідністю вважається особа, яка пройшла експертизу інвалідності та їй було присвоєно статус інвалідності в Латвії відповідно до критеріїв визначення інвалідності Латвії.

Чи мають право українці пройти комісію з інвалідності в Латвії?

Так, такі права громадянам України надають зміни до Закону, які набули чинності 27 травня 2022 року, якими він доповнений статтею 7.2 « Встановлення інвалідності та заходи підтримки для зменшення наслідків інвалідності» , якою передбачено, що громадяни України мають таке саме право на експертизу щодо інвалідності , як інваліди визначені в законі для громадян Латвії та негромадян Латвії , а також на заходи підтримки для зменшення наслідків інвалідності відповідно до законів та нормативних актів Латвійської Республіки, якщо вони перебувають у Латвійській Республіці з дійсною довгостроковою візою або дозволом на проживання (7. 2перша частина статті). Експертизу інвалідності проводить Державна комісія лікарів з питань експертизи здоров'я та працездатності. Інвалідність встановлюється на період дії довгострокової візи або посвідки на проживання.
Рішення про встановлення інвалідності приймається державною комісією протягом одного місяця з дня надходження заяви.
Інформація про інвалідність людини доступна в Інформаційній системі інвалідності, дані якої також доступні для соціальних служб. Також в Інформаційній системі інвалідності містяться дані про видані особі висновки, які видані разом з рішенням про встановлення інвалідності.

Документи для встановлення інвалідності в Латвії

Якщо громадянин України має в Україні певну інвалідність і має медичні документи, що підтверджують розлади його здоров’я, ступінь їх тяжкості та вплив на функціональні можливості, до Державної комісії подаються:

  • Подання на експертизу інвалідності

  • Копії медичних документів (можна українською мовою)

  • Заповнена анкета самооцінки функціональних здібностей, якщо особа старше 18 років

  • По можливості - копія виданої довгострокової візи або посвідки на проживання.

У разі відсутності у громадянина України медичних документів, що підтверджують тяжкість розладу здоров'я та його вплив на життєдіяльність особи, до державної комісії подаються:

  • Подання на експертизу інвалідності

  • Направлення сімейного лікаря або лікуючого лікаря на огляд непрацездатності (форма No 088/у)

  • Заповнена анкета самооцінки функціональних здібностей, якщо особа старше 18 років

  • По можливості - копія виданої довгострокової візи або посвідки на проживання.

Подання на експертизу інвалідності громадянина України

ЗРАЗОК Експертизи інвалідності або працездатності

Анкета самооцінки функціональних здібностей для осіб віком від 18 років

ЗРАЗОК функціональних можливостей самооцінки для особистості з 18 років

Якщо у комісії виникнуть якісь сумніви чи не буде вистачати інформації, вони зв’яжуться безпосередньо з вами чи з вашим сімейним лікарем

Соціальна допомога для людей з інвалідністю в Латвії

Громадяни України, яким у Латвії встановлено інвалідність, мають право на доплату до сімейної державної допомоги на дитину-інваліда, допомоги по догляду за дитиною-інвалідом, допомоги на інваліда, який потребує догляду.

Так само громадяни України, яким у Латвії встановлено інвалідність, мають право на державну допомогу у разі встановлення інвалідності, якщо громадянин України перебував у Латвійській Республіці не менше трьох місяців з дня видачі посвідчення. довгострокова віза або вид на проживання.

Виплата зазначених допомог забезпечується на час зазначеної втрати працездатності відповідно до умов, передбачених Законом та іншими нормативними актами Латвійської Республіки.

Для отримання зазначених пільг громадянин України або його законний представник після отримання рішення про встановлення інвалідності   повинен звернутися до Держсоцстраху (далі – ОСЗ) із заявою. для надання пільг.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті