Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Медицина для українців в Румунії

Румунія надає українцям, які шукають притулок в країні, первинну медичну допомогу та лікування, доступ до стаціонарної допомоги та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують життю.

Медицина для українських біженців в Румунії | © Pexels

Медицина для українських біженців в Румунії (Pexels)

Умови, на яких надається доступ: 

  • Безкоштовна медична допомога протягом 90 днів, якщо громадяни України перетнули кордон з Румунією з біометричним паспортом, 
  • Громадяни України, які не мають форми міжнародного захисту, але мають право на законне проживання в країні, будуть користуватися зазначеними вище послугами після сплати страхових внесків на дохід або починаючи з дати подання ними декларації про сплату відрахувань на соціальне страхування,
  • Громадян України, які користуються формою міжнародного захисту та мають страховку в системі соціального медичного страхування, аналогічну тій, що надається громадянам Румунії.

Після подачі заяви про надання притулку в Румунії, українці зобов'язані пройти медичне обстеження, щоб визначити стан здоров’я.

Українці також можуть отримати доступ до національних програм охорони здоров’я, спрямованих на профілактику, нагляд і контроль за інфекційними захворюваннями в ситуаціях епідеміологічного ризику.

Громадяни України можуть телефонувати за безкоштовною медичною консультацією українською мовою: 0040 373 787 805. 

Викликати швидку можна за номером 112. 

Для дітей, які хворіють на онкологію створена окрема інформаційна платформа, де розповідається як отримати потрібне лікування. 

Телефон: +4072 402 42 29 (щодня з 08:00 до 20:00). 

Електронна пошта: ukrainechildcancer@daruiestearipi.roukrainechildcancer@srohp.ro

Також українці можуть звернутися за медичною допомогою та екстреною допомогою до клінік: 

Більш детальна про медичну допомогу в Румунії за посиланням.

Залишилися питання?

Дізнайтеся більше про життя в Румунії в нашій спільноті 

Поставити питання в спільноті

Як працює медична система в Румунії

Румунська медична система максимально наближена до української. Тут працюють сімейні лікарі, до яких звертаються при перших проблемах зі здоров’ям. Лікар може надати першу допомогу, видати направлення на додаткові дослідження, виписати рецепт. При цьому румуни часто звертаються до швидкої медичної допомоги, а не чекають на візити до лікаря. Швидка допомога приїжджає майже на всі виклики. 

Не дивлячись на те, що в країні працює обов’язкове медичне страхування, воно покриває не всіх людей, тільки тих хто працює “в білу” та окремі верстви населення: пенсіонерів, дітей, людей з інвалідністю та ін. В Румунії розвинена практика купівлі приватних страхових полісів.  

В аптеках великих міст можна знайти персонал, який говорить англійською. Більшість аптек працює з понеділка по суботу з 09:00 до 18:00. Рідко можна знайти цілодобову аптеку.  Якщо пацієнту це не вдається, то потрібно набрати швидку, 112. 

Як отримати доступ до спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги

Румунія спростила правила доступу до спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної допомоги для українців, які вимушено переїхали на територію країни, рятуючись від війни. Українцям, яким потрібна консультація лікаря вузької спеціалізації, такого як хірург, онколог, гастроентеролог та багато інших, можуть отримати її без направлення сімейного лікаря. Тобто звернувшись напряму до того спеціаліста, який на думку пацієнта, йому потрібен. У свою чергу лікар назначить всі необхідні дослідження, додаткові обстеження та призначить лікування. Якщо це можливо, в домашніх умовах, якщо ні — то з подальшою госпіталізацією. 

Інформація про доступ до вузькоспеціалізованих лікарів та їхні контакти: +40-373-787-805.

Окрему увагу румунська влада приділяє дітям, які хворіють на онкологію. Для них створено окремий сайт, де спеціалісти допоможуть продовжити лікування онкохворих дітей з України в Румунії. 

Для людей, які живуть з ВІЛ, також створений окремий сайт, де можна дізнатися про те, як отримати психологічну допомогу та АРТ-терапію (курс лікування необхідний для людей, які живуть з ВІЛ).  

Чи є у Румунії преференції для українців

Румунська влада надала українцям доступ до безоплатних послуг на майже всіх рівнях медичної допомоги. Навіть спростила маршрут пацієнта, дозволивши українцям звертатися в поліклініки до лікарів вузької спеціальності без направлення сімейного лікаря. Додаткових преференцій не закладено.

Виклик екстреної медичної допомоги

У разі виникнення небезпечної для життя ситуації — телефонуйте за номером національної служби екстреної допомоги в Румунії 112. У екстреній службі працюють оператори, які розмовляють українською. 

Цей номер потрібно використовувати тільки в екстрених випадках.

Як отримати ліки в Румунії

Для українців ліки, які покриваються національною системою медичного страхування Румунії, на 100% безоплатні. Перелік цих ліків можна отримати в аптеках або у сімейного лікаря. 

Безоплатні ліки можна отримати лише за рецептом від лікаря-спеціаліста або сімейного лікаря. 

Щоб отримати антибіотики потрібен рецепт від сімейного лікаря або лікаря-спеціаліста. У Румунії ви не можете отримувати антибіотики без рецепта лікаря. 

Вакцинація для дітей та дорослих

Українцям та їх дітям доступна безоплатна вакцинація за румунським календарем щеплення. Вакцинація дітей є безоплатна проти таких захворювань: гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, пневмонії, туберкульозу, COVID-19. З повним календарем щеплень в Румунії можна ознайомитися за посиланням

Дорослі можуть отримати безоплатні вакцини проти COVID-19 та грипу. Якщо українці не завершили повний курс вакцинації проти коронавірусу до війни, їм потрібно звернутися до найближчої клініки або наявного лікаря, щоб дізнатися про необхідні вакцини. 

Вакцинація проводиться в кабінетах сімейних лікарів. Можливо, сімейні лікарі не мають усіх вакцин у певний день, і вам доведеться записатися на прийом на інший день.

Під час вакцинації дитини, добре мати з собою український календар щеплення дитини, що показують історію щеплень. 

Більш детально про вакцинацію дітей та дорослих в Румунії читайте тут

Медична допомога вагітним: спостереження, пологи, документи для малюка

За медичними послугами під час та після вагітності українки можуть звертатися до:

  • сімейного лікаря,
  • лікаря-акушера в амбулаторії,
  • акушера/ки (наприклад, в асоціації незалежних акушерів, +407 247 7221).

Всі послуги для майбутніх українських мам безоплатні. Сімейний лікар та/або акушер можуть стежити за перебігом вагітності з перших місяців. Після виписки з пологового відділення сімейний лікар та/або акушер можуть запропонувати домашні консультації для спостереження за дитиною та консультації матерів протягом перших шести тижнів після пологів.

Акушер та/або сімейний лікар можуть запропонувати консультації та навчання щодо здорової вагітності, годування грудьми та виношування дитини.

Крім того, клініка Medicover (Медікавер) пропонує безоплатні педіатричні консультації та спостереження за вагітністю для українок: +40 219 896. 

Жіноча консультація

Всі українки, які потребують медичної допомоги гінеколога в Румунії, можуть отримати її безоплатно. Для того, щоб відвідати гінеколога не потрібно мати направлення від сімейного лікаря. До цього спеціаліста українки можуть звертатися напряму. 

Стоматологічна допомога

Стоматологічна допомога в Румунії переважно платна. Як і в Україні, в Румунії працює велика кількість приватних стоматологічних клінік, які проводять планове лікування зубів та надають послуги естетичної стоматології. Виключення — екстрені консультації та лікування — ці послуги можна отримати безоплатно. Вони доступні всім українцям. 

Психіатрична допомога

У Румунії українці, які потребують психіатричної допомоги, можуть потрапити на прийом до психіатра без направлення сімейного лікаря, звернувшись до спеціаліста напряму. Якщо пацієнту потрібні ліки — їх випише лікар-психіатр та проконсультує щодо порядку їх отримання. 

Українці можуть звертатися до лікарні Obregia (Обрегія) в Бухаресті або Психіатричного інституту Socola (Сокола) в Яссах.

Допомога для важкохворих пацієнтів та тих, хто бореться з рідкісними захворюваннями

Українці, які хворіють на рідкісні та/або хронічні хвороби та на цей час отримали прихисток в Румунії, можуть розраховувати на безоплатне лікування. Для цього треба звернутися до сімейного лікаря або в лікарню — там пацієнтові пояснять, де отримати необхідну допомогу. 

Також в Румунії працює платформа EURORDIS (рідкісні захворювання в Європі) та Національний альянс з рідкісних захворювань Румунії, які можуть надати підтримку та рекомендації українцям з рідкісними захворюваннями, які приїхали в Румунію через війну в Україні. Отримати консультацію можна телефоном: +40 726 248 707, +40 260 610 033 (контактна особа Доріка Дан); +40746347589 (україномовна контактна особа Юлія Світлеська).

Для дітей, які хворіють на онкологію, створена окрема Інформаційна платформа, де розповідається про те, як отримати потрібне лікування.

Корисні посилання: 

  • для людей, які живуть з ВІЛ: https://consilierehiv.ro/uk
  • люди, які хворіють на гепатит, можуть звернутися до лікаря-спеціаліста, який надасть рецепт на ліки для лікування гепатиту. За додатковою інформацією та підтримкою також можна звернутися до Асоціації хворих на гепатит (APAH-RO) за номером +40721 304 160, 
  • Центр Національного антинаркотичного агентства: http://ana.gov.ro, 0800 870 070. 

Джерело - https://moz.gov.ua/


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті