Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Румунії

Про умови перетину кордону, тимчасове перебування, допомогу, охорону здоров'я в Румунії

Прапор Румунії

Інформація для біженців з України в Румунії

Умови перетину кордону Румунії 

Громадяни України звільняються від вимоги мати короткострокову візу для перебування до 90 днів, в період 180 днів. Особи, які подають заяву про надання притулку, можуть залишатися в Румунії протягом усього періоду процедури надання притулку та ще 15 днів після її завершення, за винятком прискореної процедури надання притулку на кордоні, коли іноземець повинен негайно покинути Румунію. 

У Румунію можливо в’їхати з будь-яким документом, що посвідчує особу: біометричним паспортом, простим паспортом, посвідченням особи або свідоцтвом про народження. Як виняток, на територію Румунії можна в’їхати навіть без документів, що посвідчують особу, на підставі заяви про надання притулку або декларації, яка буде перевірена пізніше. 

Біженці виїжджають до Румунії з України через пункти пропуску Порубне, Дякове, Солотвине та інші. Також потрапити до Румунії можна через пункти пропуску з Молдовою: Костешти-Стинка, Джурджулешти-Галац, Липкани-Редеуць-Прут. Про моніторинг черг на кордоні можна дізнатися тут.

Усі діти, які приїжджають з України, можуть в’їхати  в Румунію. Бажано мати при собі документ, що посвідчує особу неповнолітнього або свідоцтво про народження.

Для перетину кордону неповнолітнім не потрібен письмовий дозвіл батьків.

Якщо ви перетинаєте кордон разом з дитиною, вам не потрібен дозвіл іншого з батьків, щоб дитина могла перетнути кордон.

Люди, які прибувають до Румунії з України, незалежно від того, чи вони прибувають безпосередньо з України або транзитом через Республіку Молдова, не будуть поміщені на карантин. 

Хто може користуватися тимчасовим захистом?

Тимчасовим захистом на території Румунії користуються:

  • громадяни України, які приїхали до Румунії після 24 лютого 2022 року або вже перебували в цей час на території Румунії та члени їх сімей;
  • особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, які отримали міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні до 24 лютого 2022 року, та члени їхніх сімей;
  • іноземці та особи без громадянства, які законно проживали в Україні та не можуть безпечно та стабільно повернутися до країни свого походження.

Член сім'ї означає:

  • Чоловік / жінка.
  • Неодружені неповнолітні діти.
  • Інші близькі родичі, які жили разом як частина сім'ї, коли відбулися події, що призвели до масового припливу переміщених осіб, і які повністю або в основному залежали від цієї особи.

Як надається тимчасовий захист?

Тимчасовий захист надається Генеральною інспекцією з імміграції категоріям осіб, які відповідають умовам та перебувають у пункті перетину державного кордону Румунії, у тому числі в транзитній зоні, або на території Румунії. Якщо ви хочете, щоб вас визнали бенефіціаром тимчасового захисту, зверніться до міграційного офісу / Регіонального центру з питань процедур та розміщення шукачів притулку в окрузі, де ви знаходитесь.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Які документи видаються на підставі тимчасового захисту?

Одержувачам тимчасового захисту Генеральна міграційна інспекція видасть дозвіл на проживання на території Румунії та надасть їм персональний цифровий код, який вони зможуть використовувати у відношенні з румунською владою.

Які права мають особи, які користуються тимчасовим захистом?

а) отримати документ, що дає їм дозвіл залишатися на території Румунії;

б) бути поінформовані у письмовій формі мовою, яку вони повинні розуміти, про положення, що стосуються тимчасового захисту;

в) бути найнятим фізичними або юридичними особами для здійснення незалежної діяльності з дотриманням правил, що застосовуються до професії, а також такої діяльності, як можливості здобуття освіти для дорослих, професійна підготовка та здобуття практичного досвіду відповідно до закону;

г) користуватись на вимогу необхідною допомогою для утримання, якщо в осіб немає необхідних матеріальних засобів;

ґ) право одержувачів тимчасового захисту з особливими потребами отримання адекватної медичної допомоги;

д) право на доступ до державної системи освіти на умовах, передбачених законом для румунських громадян, у разі бенефіціарів тимчасового захисту, які не досягли 18-річного віку.

Яка тривалість тимчасового захисту?

Тимчасовий захист надається терміном на один рік, починаючи з 04.03.2022 р., і може бути автоматично продовжений на 6 місяців, максимум на один рік, якщо актуальна ситуація зберігається.

Отримання притулку

Як довго я можу перебувати в Румунії, якщо я в'їду, не попросивши притулку?

Громадяни України, які мають можливість пред'явити дійсне посвідчення особи на перетині кордону, можуть в'їхати до Румунії та перебувати до 90 днів.

Як я можу подати заяву про надання притулку в Румунії?

Заява про надання притулку може бути подана будь-якою іноземною особою, яка перебуває на території Румунії або у пункті перетину кордону. Особа вважається шукаючим притулок з моменту, коли вона демонструє на те свою волю, виражену в письмовій або усній формі перед компетентними органами, показуючи, що вона вимагає захисту румунської держави. Якщо іноземна особа є неповнолітньою, заява про надання притулку може бути подана її законним представником у Директораті захисту прав дітей. Неповнолітні, які досягли 14-річного віку, можуть подати заяву про надання притулку від свого імені.

Якщо ви вже прибули до Румунії, ви можете звернутися до одного з шести Регіональних Центрів надання Житла та Процедур з отримання Притулку.

Що станеться після того, як я зроблю усну заяву про надання притулку?

Як шукачу притулку вам буде видано бланк заяви про надання притулку, який можна заповнити за допомогою посадової особи або посадової особи, призначеної для отримання клопотання (якщо шукач притулку не може писати), відповідно до ваших усних заяв. Стандартну форму можна заповнити рідною мовою заявника. Не обов’язково використовувати румунську чи англійську.

При реєстрації вашої заяви про надання притулку вас попросять здати відбитки пальців і сфотографуватися - як правило, це є частиною процедури надання притулку. Відбитки пальців і фотографії вводяться в загальну базу даних ЄС для того, щоб можна було відстежити, хто і в якій державі ЄС подав заяву про надання притулку. Дана процедура не застосовується щодо неповнолітніх у віці до 14 років.

Що станеться після того, як я подав анкету про надання притулку?

Ви зобов’язані пред’явити усі наявні документи, які стосуються вашої особистої ситуації, а також документ, що засвідчує перетин державного кордону. Взамін ви отримаєте документ, що посвідчує особу: тимчасовий документ, що посвідчує особу шукача притулку, виданий Генеральним інспекторатом з питань імміграції (IGI).

Генеральний інспекторат з питань імміграції призначить дату попередньої співбесіди та повторної співбесіди для визначення форми захисту. Ви отримаєте сповіщення з датою та часом кожної співбесіди. Важливо, щоб ви пройшли обидві співбесіди, представили всі наявні докази вашої ситуації та правдиво відповіли на всі запитання. Конфіденційність наданої інформації гарантована законом.

Співбесіду проводить офіційний представник Генерального інспекторату з питань імміграції (IGI) в присутності перекладача. Переклад здійснюватиметься мовою, якою ви володієте або припускається, що володієте. За вашим бажанням у співбесіді може взяти участь також юрист Національної ради у справах біженців (CNRR) або представника Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNCHR).

Під час процедури надання притулку ви маєте право перебувати на території Румунії та користуватися захистом від видворення, екстрадиції, примусового повернення на кордон або вислання з території Румунії.

Які мої права як шукача притулку?

Права та обов'язки шукачів притулку регулюються Законом 122/2006. Серед прав шукачів притулку:

  • право бути проінформованим про свої права та обов'язки та процедуру надання притулку;
  • право на конфіденційність персональних даних;
  • право отримати тимчасовий документ, що посвідчує особу, дійсний під час процедури надання притулку;
  • право на участь у заходах культурної адаптації;
  • право на проживання в центрах процедур та розміщення шукачів притулку при Генеральній інспекції з питань імміграції;
  • право на безоплатну первинну медичну допомогу та відповідне лікування, невідкладну госпітальну допомогу, а також безоплатну медичну допомогу та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують життю;
  • право на участь у національних програмах охорони здоров'я, спрямованих на профілактику, моніторинг та контроль трансмісивних захворювань у ситуаціях епідеміологічного ризику;
  • право шукачів притулку з особливими потребами на отримання відповідної медичної допомоги;
  • право на доступ до ринку праці на умовах, встановлених законом для громадян Румунії, після закінчення 3-місячного періоду з дати подання заяви про надання притулку.

Шукачі притулку також отримують фінансову допомогу від Румунської держави у розмірі 20 RON (приблизно 4 євро) / особу / день, що виплачується щомісяця.

Чи можуть мені відмовити у поданні прохання притулку?

Нікому не може бути відмовлено у поданні заяви про надання притулку, навіть якщо він не відповідає всім умовам для в’їзду. Якщо влада відмовила вам у наданні притулку, ви можете зв’язатися з Національною радою у справах біженців (CNRR) за номером +40 721 206 926. Щоб отримати інформацію про в’їзд до Румунії, телефонуйте за номером +40 730 073 170.

Як шукач притулку, де я буду спати?

Якщо ви подаєте заяву про надання притулку в Румунії, ви маєте право бути розміщеним в одному з регіональних центрів процедур та розміщення шукачів притулку, які координуються Головним інспекторатом з питань імміграції (IGI). Якщо, однак, ви маєте забезпечене житло в іншому місці, ви повинні подати заяву в IGI, щоб мати можливість покинути регіон через який ви в’їхали в Румунію.

Регіональні центри Головного інспекторату з питань імміграції (IGI ) з процедур та розміщення шукачів притулку розташовані в Бухаресті, Тімішоарі, Джурджу, Марамуреші, Радауці та Галаці.

Чи зобов’язаний я залишатися в притулку, наданому румунською владою?

Ні. Якщо ви маєте забезпечене проживання в іншому місці, ви можете змінити своє місце проживання, але ви повинні повідомити свій новий адрес у Головний інспекторат з питань імміграції.

Якщо ви проживаєте у друга/знайомого, особа, яка вас приймає за законом, зобов'язана повідомити місцеву поліцію про цю ситуацію протягом 3 днів з дати розміщення. У разі невиконання обов'язку особа буде оштрафована на суму від 100 до 500 леїв. Для виконання обов'язків на законних підставах особа повинна зареєструвати ваше проживання на сайті Генеральної інспекції з імміграції - https://portaligi.mai.gov.ro/inregistrarestraini/.

Увага! Якщо ви перебуваєте в готелі або інших туристичних об'єктах (пансіонатах, шале тощо), вам потрібно буде звернутися до найближчої поліцейської ділянки, і вам повідомлять необхідну інформацію для реєстрації, і все це протягом 24 годин.

Скільки триває розгляд моєї заяви про надання притулку?

Тривалість процедури залежить від конкретної ситуації. Кожна заявка обробляється окремо.

Чи можу я покинути Румунію, поки розглядається моя заява про надання притулку?

Шукачі притулку зобов’язані здати документи для перетину кордону під час подання заяви про надання притулку, але їх можна запросити та забрати в будь-який час, щоб залишити територію Румунії. Заявник зобов’язаний особисто з’явитися на попередню співбесіду та на співбесіду про статус біженця.

Де і як я можу отримати свої добові виплати як шукач притулку?

Як шукач притулку ви маєте право на добові виплати у 20 леїв/день. Суму ви можете отримати щомісяця в Регіональному центрі розміщення та процедур для шукачів притулку, до якого ви належите.

Куди я можу зателефонувати, якщо у мене виникнуть питання щодо процедури надання притулку в Румунії?

Румунська національна рада у справах біженців (CNRR) - для інформації щодо притулку +40 721 206 926. З питань доступу до Румунії +40 730 073 170.

Ви також можете зв’язатися з неурядовою організацією LOGS з Тімішоари, яка створила Call-центр (WhatsApp): для отримання інформації про процедуру надання притулку та загальних питань (англійською, російською, українською мовами) +40 765 861 888.

Якщо я звернувся за міжнародним захистом в Румунії, чи можу я подати заяву в іншій країні?

Ні. Ви не можете подати заяву про надання притулку в кількох країнах одночасно. Якщо ваша перша заява про надання притулку була зареєстрована в Румунії, і ви не заповнили її до виїзду з Румунії, а потім подаєте іншу заяву в іншій державі-члені ЄС, ця держава не прийме заяву і поверне вас до Румунії.

Чи можу я відкликати заяву про надання притулку, подану в Румунії?

Так. Ви можете відкликати свою заяву в будь-який час і на будь-якому етапі процедури надання притулку, звернувшись із запитом до Головної імміграційної інспекції.

Який захист я можу отримати в результаті процедури надання притулку?

Біженці мають ті самі права, що й громадяни Румунії, за винятком виборчих прав. Вони можуть подорожувати ЄС на тих самих умовах, що й громадяни Румунії.

Регіональні центри процедур та розміщення шукачів притулку:

  • Rădăuți (Радауці) (поруч з Чернівецькою обл.)

Адреса: str. Perilor nr.2, Rădăuți, județul Suceava (вул. Perilor 2, Рэдэуц, жудец Сучава)

Телефон: 0230 – 564462;

0230 – 564463;

Факс: 0230 - 564464

E-mail: c.radauti.igi@mai.gov.ro

 

  • Maramureș (Марамуреш) (поруч із Закарпатською та Івано-Франківською областями)

Адреса: str. Cetății nr.1A, Șomcuta Mare, Județul Maramureș (вул. Четэци 1A, Шомкута-Маре, жудец Марамуреш)

Телефон: 0262 – 280005;

Факс: 0262 - 280004

E-mail: c.maramures.igi@mai.gov.ro

 

  • Galați (Галац) (поруч з Одеською обл.)

Адреса: str. Săvinești nr.2, Galați, județul Galaţi (вул. Сэвинешт 2, Галац, жудец Галац)

Телефон: 0236 – 323878;

Факс: 0236 -323884

Email: c.galati.igi@mai.gov.ro

 

  • București (Бухарест) (столиця Румунії)

Адреса: str. Tudor Gociu, nr. 24A, sector 4, București (вул., Тудор Гоціу, № 24А, сектор 4, Бухарест)

Телефон: 021–240 8774;

Факс: 021–240 8510

E-mail: c.bucuresti.igi@mai.gov.ro

 

  • Timișoara (Тімішоара) (поруч з румунсько-угорським кордоном)

Адреса: str. Armoniei nr.33, Timișoara, județul Timiș (вул. Armoniei nr.33, Тімішоара, жудец Тіміш)

Телефон: 0256.421.240;

Факс: 0256.227.500

E-mail: c.timisoara.igi@mai.gov.ro

 

  • Giurgiu (Джурджу) (поруч з румунсько-болгарським кордоном)

Адреса: Bulevardul 1907, Giurgiu, județul Giurgiu (Бульвар 1907, Джурджу, жудец Джурджу)

Телефон: 0246 – 215056;

Факс: 0246 - 215055

E-mail: c.giurgiu.igi@mai.gov.ro

Медичні послуги в Румунії

Румунія надає медичні послуги громадянам України, такі як:

  • безкоштовна медична допомога та послуги з догляду, аналогічні тим, які отримують румунські громадяни, протягом 90 днів, якщо в’їзд до Румунії відповідає правовим умовам відповідно на підставі біометричного паспорта;
  • громадяни України, які не мають форми міжнародного захисту, але мають право на законне проживання, будуть користуватися зазначеними вище послугами після сплати страхових внесків на їх трудовий дохід або починаючи з дати подання ними декларації про сплату відрахувань на соціальне страхування;
  • первинна допомога та лікування, невідкладна стаціонарна допомога, а також безкоштовна медична допомога та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують життю, для громадян, які шукають притулку в Румунії;
  • безкоштовна медична допомога та послуги з догляду для громадян України, які користуються формою міжнародного захисту та мають страховку в системі соціального медичного страхування, аналогічну тій, що надається громадянам Румунії.

Вони також мають право бути включеними до національних програм охорони здоров’я, спрямованих на профілактику, нагляд і контроль за інфекційними захворюваннями в ситуаціях епідеміологічного ризику.

Існують також клініки, що надають підтримку людям в уразливих ситуаціях або які потребують екстреної медичної допомоги, такі як: Sanador / Санадор (див. бухарестські клініки тут), Regina Maria / Реджина Марія (https://bit.ly/3hefL4B +4021 9277 - пропонує безкоштовні медичні послуги громадянам України, в усіх поліклініках і партнерських центрах по всій країні), Medicover / Медікавер (підтримує українських матерів-біженців безкоштовними педіатричними консультаціями і спостереженням за вагітністю - див. клініки тут). Щоб отримати доступ до необхідних медичних послуг якомога швидше та легко, Medicover надає унікальний номер, за яким жінки-біженці в Україні можуть отримати інформацію: +4021 796 7391 (відповідає україномовний оператор та п’ять англомовних операторів).

Освіта в Румунії

Дітям гарантується безкоштовний доступ до освіти, незалежно від їх статусу в Румунії.

Для того, щоб інтегруватися в румунську систему освіти, неповнолітні, які шукають притулку або користуються певною формою міжнародного захисту, можуть пройти інтенсивний курс румунської мови.

Під час вступного курсу з румунської мови неповнолітні, які шукають притулку або користуються формою міжнародного захисту в Румунії, безоплатно можуть навчатися у школах, у навчальній діяльності теоретичного, практичного та рекреаційного характеру, без реєстрації їх наявності в офіційних документах (статус шукача притулку).

Як я можу записати свою дитину до школи в Румунії?

Ви маєте звернутися до шкільної інспекції, а звідти вас зарахують до школи, де є ресурси для вивчення української мови. З порядком можна ознайомитися на сайті Міносвіти – Разом з Україною! | Міністерство освіти (edu.ro)

Як я можу вивчити румунську?

Шукачі притулку можуть вивчати румунську мову в Центрах Регіональних процедур та Центрах для шукачів притулку. Є також багато неурядових організацій, які пропонують безкоштовні курси румунської мови для іноземних громадян, незалежно від їх статусу.

Ви можете дізнатися більше про доступні курси румунської мови, звернувшись до Міжнародної організації з міграції тут: https://romania.iom.int/contact-us

Якої процедури я повинен дотримуватися, щоб отримати роботу в Румунії?

Ви можете зробити це на тих же умовах, що і громадяни Румунії. Якщо ви є громадянином України, в'їхали в Румунію легально і не подавали заяви на отримання якої-небудь форми захисту (наприклад, притулок), ви можете працювати без дозволу на працевлаштування. Для працевлаштування вам не доведеться звертатися за візою. Якщо ви хочете влаштуватися на роботу в області, в якій у вас є досвід або по якій ви вчилися і у вас немає необхідних документів (дипломів, сертифікатів, атестатів), вам доведеться дати заяву під свою власну відповідальність про те, що ви пройшли певну підготовку або маєте досвід роботи в цій області (однією з вимог є відсутність судимості). Якщо у вас є освіта в області медицини, стоматології, ветеринарії, фармації, архітектури або будь-якої іншої вільної професії, і ви хочете працювати в Румунії, вам буде необхідно надати підтверджувальні документи.

Громадяни України, що прибули в Румунію у зв'язку з озброєним конфліктом, також можуть скористатися стимулами для працевлаштування і захистом у рамках системи страхування по безробіттю на умовах, передбачених законом для громадян Румунії, за умови, що вони зареєструються в повітових агентствах зайнятості і у Бухарестському агентстві зайнятості. Проглянути список безкоштовних послуг, запропонованих ANOFM (Національним агентством по працевлаштуванню), можна, перейшовши по цьому посиланню

Детальніше читайте тут: КЕРІВНИЦТВО ІЗ ЗАКЛЮЧЕННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ НА ТЕРИТОРІЇ РУМУНІЇ. Матеріал підготовлений у рамках Romanian Business Leaders за підтримки Peli Partners та Roșca Law Office.

Волонтерська допомога

На платформі «Допомога RO» можна звернутися по правову допомогу, інформацію щодо в’їзду в країну і способи подачі заявок про надання статусу біженця. 

Волонтерська ініціатива «Сильні разом» допомагає українським біженцям отримати притулок та базову допомогу.

На агрегаторі пропозицій «Refugees Romania» румунські волонтери допомагають знайти притулок, роботу, їжу та ліки.  

Додаткову інформацію можна отримати:

(+4) 0219590 — Румунська прикордонна поліція;

(+4) 0214107513 — Головна інспекція з питань імміграції;

+40 21 230 3660 , Email: emb_ro@mfa.gov.ua, ambasadaucrainei@gmail.com - Посольство України в Румунії

112 — Служба екстреної допомоги.

Організації, які допомагають людям з інвалідністю:


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті