Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність в Молдові - де українським біженцям отримати допомогу?

Понад 30 років тому Молдова сама пережила воєнний конфлікт і сьогодні підтримує українців. Молдова прийняла вже понад 100 тис. переселенців із України.

Інвалідність у Молдові | © Pexels

(Pexels)

Українці в Молдові без набуття будь-якого статусу можуть легально залишатися в країні до кінця дії надзвичайного стану. Тут вони можуть працевлаштуватися, отримати фінансову допомогу ООН та віддати дитину до місцевої школи. Незважаючи на те, що офіційно держава не надає українцям без статусу біженця безкоштовну медичну допомогу, українці, які втікали через війну в Молдові, можуть отримати консультацію лікарів.

Медична страховка

У Молдові немає жодної окремої страховки, яку зобов'язані отримувати біженці з України. Під час дії в Молдові режиму надзвичайного стану (на даний момент дійсний до 7 грудня 2022 року), всі громадяни України можуть скористатися як безкоштовним викликом служби швидкої медичної допомоги (короткий номер 903 з будь-якого активного молдавського телефону), так і амбулаторною медичною допомогою , у державних медичних установах. Цей процес буде сильно полегшений, якщо у людини, яка звертається за допомогою людини, буде її особистий номер IDNP (приблизний аналог українського ІПН), який можна отримати як онлайн, так і в будь-якому центрі Агенції державних послуг.

Пенсія з інвалідності у Молдові

В Молдові групи інвалідності скасовані, а замість них тепер існують три ступені інвалідності: тяжкий, виражений та середній. Ключову роль визначенні ступеня грає працездатність, що виражається у відсотках. Так, тяжкий ступінь інвалідності характеризується тяжкими функціональними порушеннями, а працездатність цієї категорії оцінюється в межах 0-20%. Виражений ступінь передбачає працездатність у розмірі 25-40%. Середній ступінь інвалідності – це 45-60% працездатності. Особи, які отримали легкі функціональні розлади внаслідок травм, відхилень чи інших чинників, не вважаються інвалідами, якщо їхня працездатність збережена на 65-100%.

У 2022 році збільшилися виплати для догляду за людиною з тяжким ступенем інвалідності, адже вона їй необхідна постійно. Грошова допомога зросла з 290 до 490 леїв. Якщо у людини спостерігаються порушення в опорно-руховому апараті, то громадянин має змогу отримати щорічну компенсацію за витратами, що становить півтисячі леїв.

Процедура визначення ступеня інвалідності в Республіці Молдова складна та скрутна. Закон зобов'язує людей із проблемами здоров'я, навіть із важкими формами обмеження можливостей, щороку чи кожні півроку підтверджувати свою інвалідність, а це створює безліч проблем. Люди змушені витрачати час та гроші на проїзд, простоювати у чергах до лікарів, а часом навіть давати хабар, аби прискорити процес. З метою спрощення порядку встановлення групи інвалідності, усунення існуючих недоліків, а також корупції в системі, незабаром будуть внесені зміни до чинних нормативних актів.

Допомога українським біженцям

Центр з прав осіб з обмеженими можливостями в Молдові пропонує свою допомогу громадянам України.

  • Зелена лінія для людей з інвалідністю та людей похилого віку з України: 080008800 (дзвінок безкоштовний).

Люди з інвалідністю, а також люди похилого віку, які прибули з України, можуть отримати безкоштовну матеріальну та нематеріальну допомогу.

  • Для надання допомоги було запущено телефонну лінію: 080008800 (дзвінок безкоштовний), яка обслуговується Центром з прав осіб з обмеженими можливостями.

  • Зв'язатися з операторами Центру можна і через Viber на номер: +37367772722 або через Facebook Messenger, написавши на офіційну сторінку CDPD Moldova або електронною поштою на адресу: info@cdpd.md.

Центр надає юридичну допомогу та інформативну консультацію. У виняткових випадках, люди похилого віку та люди з інвалідністю, з особливим рівнем уразливості, можуть отримати допомогу в купівлі ліків та індивідуальних допоміжних засобів (милиці, тростини та ін.). Для шукачів роботи також надається допомога в пошуку робочого місця в Молдові.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті