Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність у Великобританії - як оформити та які пільги?

Людей з інвалідністю в Британії можна назвати групою, яка є привілейованою для суспільства абсолютно в усіх відношеннях. Навіть грошову допомогу тут називають не “пенсія з інвалідності”, а елегантно - “виплати на особисту незалежність”.

Інвалідність у Великобританії | © Pexels

(Pexels)

Життя з інвалідністю у Великобританії

У Великобританії сьогодні налічується приблизно 10 мільйонів осіб з інвалідністю (це шоста частина населення усієї країни), і держава надала їм всі можливості жити якщо не повноцінним, то максимально наближеним до такого життям. З 1944 тут діє акт про дискримінацію інвалідів, який покладає на суспільство серйозні обов'язки щодо людей з обмеженими можливостями здоров'я. 
Тепер роботодавець зобов'язаний створити сприятливі умови для прийому на роботу, адаптацію робочого місця особи з інвалідістю, навчання та підвищення рівня професійної кваліфікації, а також просування по службі. Державні служби та комерційні структури зобов'язані забезпечити доступ людям з інвалідністю до товарів, коштів та послуг, що надаються всьому населенню. Заборонено відмовляти особам з інвалідністю в обслуговуванні або пропонувати послуги нижчої якості.
Будь-яка соціальна ідея або проект, задуманий до реалізації в Сполученому Королівстві, неодмінно адаптується під потреби людей з обмеженими фізичними можливостями. Це стосується і транспорту, і містобудування, і сфери обслуговування та соціальної допомоги. Питання про те, чи враховані потреби інвалідів, завжди стоятиме чи не першим.
З 90-х років багато громадських організацій інвалідів Великобританії стали пропагувати філософію незалежного життя осіб з інвалідністю. Державі економічно вигідніше, щоби особа з  інвалідністю жила самостійно поза інтернатом, за потреби маючи особистого помічника, чиї послуги оплачувала б держава, вирішуючи при цьому й проблему зайнятості населення. Головне завдання британських організацій інвалідів полягає в тому, щоб надати людям необхідну інформацію про права, засоби реабілітації, житло, навчання, роботу, доступний відпочинок. У Британії постійно модернізуються інвалідні крісла та спеціальні підйомники, що кріпляться до стін, що дозволяють перебиратися в інвалідних кріслах з поверху на поверх у старих будинках з вузькими крутими сходами.
Формуються групи підтримки, у яких громадян з інвалідністю вчать відстоювати свої права. Дуже популярні акції прямого реагування на випадки дискримінації людини з інвалідністю: наприклад, якщо не пропустили особу з інвалідністю до дорогого супермаркету чи престижного кінотеатру, наступного ж дня біля дверей цього закладу може відбутися акція протесту із залученням преси. У цих випадках діє правило, що будь-яка негативна інформація є антиреклама, що тягне збитки.

Які є пенсії з інвалідності у Великобританії?

Міністерство праці та пенсій Великобританії займається видачею допомоги з догляду та допомоги з інвалідності, включаючи такі:

• Допомога з догляду (Carer's Allowance) — додаткові кошти для тих, хто здійснює догляд за особами, що потребують допомоги, не менше 35 годин на тиждень.

• Допомога на особисту незалежність (Personal Independence Payment) та Допомога на дитину-інваліда (Child Disability Living Allowance) — кошти на додаткові витрати для осіб, які страждають на хронічні фізичні або розумові захворювання або інвалідність.

• Допомога доглядальниці (Attendance Allowance) — підтримка з додатковими витратами на догляд для осіб старше 66 років, які страждають на розумову або фізичну інвалідність.

Пенсія по інвалідності у Великобританії

Або, як її тут називають - “Допомога для особистої незалежності” (Personal Independence Payment, PIP). Допомога на особисту незалежність (PIP) допомагає з додатковими витратами особам з хронічними фізичними або розумовими захворюваннями або інвалідністю, які мають складнощі з виконанням окремих повсякденних завдань або страждають на обмеження мобільності. Допомога на особисту незалежність не оподатковується і не залежить від рівня доходу або наявності заощаджень. Допомога доступна для осіб віком від 16 років до досягнення державного пенсійного віку. При призначенні допомоги враховуються не конкретне захворювання чи інвалідність, які мають вплив на здатність заявника до виконання повсякденних дій.

Ви можете перевірити критерії отримання допомоги на офіційному сайті. Додаткова інформація про те, як звернутися за допомогою на особисту незалежність, доступна

за цією адресою.

Хто може подати на пенсію по інвалідності у Великобританії?

Ви можете отримати пенсію з інвалідності, або допомогу на особисту незалежність (PIP), якщо:

Вам 16 років чи більше.
Ви маєте тривалий час фізичні або ментальні особливості.
У вас є складнощі з виконанням певних щоденних справ або перебуванням поза домом.
У вас складнощі щонайменше 12 місяців від моменту їхнього початку.
Вам менше 65 років (в іншому разі ви можете отримувати інший вид допомоги - Attendance Allowance).

Скільки платять інвалідам у Великобританії

Сума виплати персональної незалежності (PIP) залежить від того, наскільки складно вам робити наступне:

повсякденна діяльність («повсякденні» завдання)
пересування (завдання «мобільності»)

На тиждень ви можете отримувати £61,85-£92,40 на повсякденне проживання та £24,45-£64,50 на мобільність.
Ці виплати не залежать від вашого доходу чи заощаджень та не оподатковуються.

Як підтвердити інвалідність у Великобританії

Як таких МСЕК та інших “кіл пекла” в Великобританії немає - нікого не цікавить ваш діагноз, вам просто допоможуть бути самостійним з огляду на те, наскільки вам важко у повсякденні виконувати ті чи інші завдання. 

Отже, як українським біженцям підтвердити інвалідність у Великобританії та отримати пільги?

Подача заявки

Подання заявки здійснюється по телефону (якщо ви не можете скористатися телефоном, то дзвонити може друг чи родич від вашого імені).

• Телефон: 0800 917 2222
• Текстофон: 0800 917 7777

Заповнення форми

Після дзвінка вам протягом 2 тижнів надішлють бланк із запитаннями про ваше захворювання під назвою «Як ваша інвалідність впливає на вас».

Заповніть форму, використовуючи вказівки, що до неї додаються, і поверніть її за адресою, указаною у формі. Додайте підтверджуючі документи, якщо вони у вас є - наприклад, списки рецептів, плани лікування або інформацію від вашого лікаря чи інших осіб, які беруть участь у вашому лікуванні.

Оцінка вашого стану

Якщо буде потрібна додаткова інформація, можливо (але не обовязково!), виникне необхідність провести оцінку вашого стану з медичним працівником. Вони запитуватимуть про:

як ваш стан впливає на ваше повсякденне життя та мобільність
будь-яке лікування, яке ви мали або будете мати.

Вони можуть попросити вас зробити кілька простих рухів, щоб показати, як ви справляєтеся з деякими видами діяльності.

Оцінка може бути при особистій зустрічі, телефонною або відеодзвінком. Зазвичай це займає 1 годину.

Рішення

Далі ви отримаєте лист із інформацією про те, чи отримаєте ви PIP, і дату вашого першого платежу (кошти надходитимуть на вашу банківску карту). Якщо ви не згодні з рішенням, ви можете його оскаржити. Це називається запитом на «обов’язковий повторний розгляд» (mandatory reconsideration).

Послуги перекладача для українців

З питань допомоги Міністерства праці та пенсій особам, для яких англійська мова не є рідною, пропонуються послуги перекладу:

• тристороння телефонна розмова за підтримки кваліфікованого перекладача,

• послуги переведення під час особистої зустрічі у відділенні Міністерства праці та пенсій.

З питань допомоги Міністерства праці та пенсій особам, які використовують для спілкування британську мову жестів (BSL), пропонується підтримка наступного характеру:

• Доступ до всіх послуг Міністерства праці та пенсій можливий через відеослужбу на сайті gov.uk, яка дозволяє заявникам здійснювати вхідні відеодзвінки за підтримки перекладача англійської мови. Послуга доступна під час входу на сайт через планшет, смартфон, комп'ютер чи ноутбук.

• Для зареєстрованих заявників, які страждають на глухоту та потребують послуг сурдоперекладача, консультанти з працевлаштування центру зайнятості мають можливість замовляти послуги перекладача у контрактного постачальника та запрошувати перекладачів на особисті зустрічі з такими заявниками.

• Заявникам, які страждають на глухоту, звертаються до центру зайнятості з метою отримати доступ до послуг Міністерства праці та пенсій, пропонується скористатися відеослужбою або, при необхідності, записатися на особистий прийом за підтримки перекладача британської мови.

Допомога для дитини-інваліда у Великобританії

Допомога на дитину-інваліда у Великобританії пропонує підтримку з додатковими витратами на догляд за дитиною, яка:

• не досягла віку 16 років
• страждає обмеженням рухової функції або має потреби, що суттєво
перевищують потреби дитини такого ж віку, яка не страждає на інвалідність

Як підтвердити інвалідність дитини у Великобританії

Звернутися за допомогою на дитину-інваліда може батько дитини або особа, яка здійснює за цією дитиною батьківський догляд. Такі особи включають прийомних батьків, опікунів, бабусь і дідусів, патронатних вихователів або старших братів і сестер.

Якщо зараз ваша дитина проживає в Англії або Уельсі, ви можете подати заявку одним з наступних способів:

• роздрукуйте та заповніть бланк заявки на отримання допомоги з інвалідності, відвідавши сайт.

• зателефонуйте на лінію підтримки з питань допомоги по інвалідності 0800 121 4600 та попросіть надіслати вам бланк заявки.

Якщо ваша дитина проживає в Шотландії, замість допомоги з інвалідності слід звертатися за виплатою з дитячої інвалідності (Child Disability Payment). Додаткова інформація доступна онлайн за адресою.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті