Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Які проблеми в українців з інвалідністю у Німеччині

На перший погляд, Європа для багатьох українців з інвалідністю здається раєм. Тут вам і соціальне житло, і безбар'єрність, і повага, і багато хорошого. Наприклад, тут скрізь низькопідлогові автобуси, пандуси, підйомники, а від держави можна отримати моторолери, коляски та спеціальний транспорт.

Проблеми інвалідності в Німеччині | © Pexels

Українці з інвалідністю в Німеччині (Pexels)

У кафе, на пляжах та будь-яких інших громадських місцях ви часто можете зустріти людину на колясці, яка насолоджується життям та відпочинком. Якщо водій автобусу бачить на зупинці людину на візку, він виходить, опускає нижню панель, допомагає людині заїхати або виїхати, якщо вона не має супроводу. Також у Німеччині існує соціальне житло з цілодобовим лікарем, що чергує, і з безбар'єрним дизайном, де можуть жити літні люди або особи з інвалідністю.
Однак, все змінюється, коли ви в Європі не турист, а біженець з України, який стикається з реаліями ближче. Тож з якими проблемами стикаються українці з інвалідністю в Німеччині?

Відсутність інформування

Хоч би як скрупульозно описували процедури отримання документів на офіційному сайті приймаючої країни, питань виникає дуже багато. Закони та правила країн можуть змінюватися в різних регіонах і тим більше відрізняються від українських, а де про них докладно почитати чи запитати – незрозуміло.

« Напевно, найбільша та перша проблема в новій країні для людини, яка має інвалідність, це – повна відсутність інформації. І розуміння що і як робити. Як сліпе кошеня, тицяєшся, і нічого не ясно, що і як. Де оформити документи та як правильно? Причому помилка в оформленні може коштувати, як мені, 5 місяців - і все марно, і все по новій! В ідеалі було б добре мати якусь методику, де буде чітко розписано: крок №1, крок №2 і так далі. А також консультанта, який може сказати, що та як, якщо виникнуть складнощі »
Олександр (Баварія, Німеччина).

Високі ціни

Якщо вдалося отримати від країни, що приймає, соціальне житло, вам дуже пощастило. Оренда житла в європейських країнах обходиться значно дорожче, ніж в Україні, так само як і ціни на продукти харчування значно вищі за українські. А якщо вам потрібні ліки та асистивні технології, завдання ускладнюється.

« Багато людей з інвалідністю вимагають дуже термінового специфічного лікування, або їм потрібні сечоприймачі, катетери чи памперси, підйомники, стільці для душу чи туалету. Щоб отримати це безкоштовно, потрібно підтвердити свою інвалідність, що може тривати щонайменше півроку. Але чи можна чекати, якщо без цього не можна в туалет сходити чи душ прийняти? Або отримати потрібні знеболювальні препарати? Доводиться купувати все це самим за дуже великі гроші! »
Олександр (Баварія, Німеччина).

Труднощі перекладу

Опинившись за межами України, наші співгромадяни змушені спілкуватися місцевою мовою країни, що приймає, в якій вони отримують захист: у Німеччині німецькою, в Італії італійською і так далі. Знання англійської мови, хоч би яким блискучим воно у вас не було, в європейських країнах недостатньо, оскільки багато місцевих людей нею просто не володіють. На щастя, для українських біженців з'явилося багато безкоштовних курсів вивчення мов, а в побутових питаннях цілком виручає google-перекладач, додаток у телефоні. Однак ситуація ускладнюється, якщо вам потрібно потрапити, наприклад, до лікаря.

« Google-перекладач коряво перекладає медичні терміни, тому потрібна саме людина, яка володіє медичною мовою. І потрібна вона скрізь. Були такі випадки, що не знаходила родина перекладача, фахівець відмовлявся від обстеження і призначав нову дату через тиждень, через місяць. »
Олена (Баварія, Німеччина)

Підтвердження інвалідності

У Німеччині немає груп інвалідності, тут є шкала працездатності. Чи людина може працювати, чи ні, чи якісь має обмеження. Проте, щоб отримувати привілеї та грошову допомогу, українських документів щодо інвалідності тут недостатньо. Українським біженцям з інвалідністю доводиться проходити обстеження у лікарів, надавати переклад документів, щоб підтвердити свій статус інвалідності, при цьому цей процес тривалий.

« У Німеччині дуже багато бюрократії, щось довести, підтвердити – для цього потрібен час. Наприклад, дуже довго оформлюють документи на підтвердження статусу інвалідності. Треба чекати кілька місяців – заповнив документи, віддав на переклад і досі чекаю новин від Берліна щодо відновлення статусу інвалідності у Німеччині. Що цікаво, мені вдалося замінити протез за допомогою лікаря без підтвердження статусу інвалідності. Я звернувся, і лікар дав мені рецепт, я знайшов організацію, яка тут робить протези для людей з інвалідністю, а медична страховка покрила оплату »
Віктор (Бранденбург, Німеччина).

Догляд за людиною з інвалідністю

Якщо оформити догляд за людиною з інвалідністю, це допомагає отримати додаткову оплату від 300 євро на місяць до 1000 євро. Ця сума не оподатковується і не враховується до доходу. Однак є складнощі: чекати на оформлення доведеться довго, причому робиться воно в зовсім інших інстанціях, про що вас зовсім не поспішають інформувати.

« Ніхто не каже, що догляд за людиною з інвалідністю можна оформити лише за два роки. Кажуть: так-так, чекайте. Люди просто чекають, ніхто не знає куди йти – адже ці документи роблять в окремій інстанції. На щастя, нещодавно вийшов закон, що можна оформити догляд за людиною з інвалідністю вже за півроку проживання в Німеччині. »
Олена (Баварія, Німеччина).

Асистивні технології

Всі допоміжні технології можна отримати тільки після повного оформлення всіх документів - коли вже всі обстеження та висновки лікарів є, а також рекомендації, що вам це дійсно потрібно. Тільки після цього можна подати на додаткові потреби.

« Причому є відмінності. Моїй дитині в Україні було прописано ортопедичне взуття та устілки для неї. Тут нас подивилися і сказали, що взуття йому не потрібно, тільки устілки. Також йому в Україні було прописано масажі, корекцію, ерготерапію, а тут це не назначають. »
Олена (Баварія, Німеччина).

Дитяча інвалідність

Для дітей тут є спеціальні школи, хоча в них потрапити непросто: є і черга, і треба довести, що дитина не може навчатися у звичайних школах із супроводом. Крім звичайних предметів у спецшколах є ще навчання праці, соціальних навичок, реабілітаційні заняття, також є курси підготовки на професію. На таких курсах проводять тестування, до чого у дитини тяга, після чого вона може отримати цілком високооплачувану професію.

« Я знаю такі випадки, коли дітки з тяжкою інвалідністю, розумовою відсталістю отримували професію. Не освоївши таблицю віднімання та елементарну шкільну програму та не отримавши атестату, вони отримали роботу, яка приносить їм гроші, причому не маленькі – майже 2000 євро на місяць. »
Олена (Баварія, Німеччина).

Нагадаємо, за підтримки DSEE відбудеться вебінар на тему, як отримати роботу в Німеччині українцю з інвалідністю.

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті