Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як вберегтися від небезпеки та не потрапити на міну

За даними ООН, площа замінованої території України дорівнює майже п'ятьом Швейцаріям.

Як не підірватися на міні | © Pexels

(Pexels)

Смертельні «сюрпризи» є в усіх областях, які обстрілює ворог, і в усіх областях, звідки його вже вичавила наша армія. Мова і про снаряди, які не розірвалися одразу, і про пастки, залишені російськими військовими спеціально для цивільних людей. Тож, нагадаємо деякі важливі моменти.

Де небезпечно

Всюди, де точилися бої. У лісі й полі, на городі та на пляжі. У вцілілому будинку і на руїнах. А ще вибухівку можуть прилаштувати на паркані вашого сусіда чи покласти біля могили близької людини.
Будьте обачні та уважні, не підбирайте предмети на вулиці та не наближайтесь до будь-якої військової техніки, амуніції, снарядів, їхніх уламків та особливо мін і за жодних обставин не чіпайте їх.

Як необхідно пересуватися?

Намагайтесь рухатися маршрутом, яким нещодавно вже хтось пройшов чи проїхав. Якщо ви на авто, уникайте доріг, на яких ви не бачите інших автівок. Якщо крокуєте, то тільки дорогою, на якій усе видно.

Як виглядає міна

Запам’ятовувати, чим відрізняються різні види вибухівки, та на що саме вони реагують — немає сенсу. Міна чи граната може бути схованою в землі, у дитячій іграшці чи пачці з-під цигарок…

Тому єдина дієва порада: пересуватися тільки там, де є асфальтована дорога, і не торкатися нічого зайвого, що не випало з вашої кишені. 

Що робити, якщо людина наступила на міну?

Міни активуються від ваги. Якщо раптом людина наступила на міну, то рухатись вже не можна. Не можна намагатися покласти на неї щось важке (як часто роблять у фільмах)! Потрібно одразу кликати на допомогу та дзвонити 101.

Що робити, якщо побачили підозрілий предмет

— Зупинитися. Уважно роздивитися, що є навколо.

— Розвернутися на 180 градусів. Рухи мінімізувати, розвертатися так, ніби ноги «приросли» до землі.

— Повертатися тією же стежкою, бажано по власних слідах.

— Відійти на безпечну відстань. Це не менше, ніж 300 метрів від місця з вибухівкою.

— Тільки після цього дзвонити — на 101, а також до служби екстреної допомоги за номером 112. У вас уточнять, що і де ви бачили і підкажуть, як можна позначити небезпечне місце.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті