Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Стипендії для українських студентів в Чехії

Українські студенти можуть навчатись в Чехії та навіть мати стипендію. Нижче ми розповімо як і де податись на стипендію.

Стипендія в Чехії | © Pexels

(Pexels)

На даний момент в систему вищої освіти Чеської Республіки входять 62 вищих навчальних заклади, з яких 24 – громадські навчальні заклади, 4 – державні вищі навчальні заклади (три військових училища і поліцейська академія), і 34 – приватні вузи.

Карлів університет у Празі (Charles University), Університет ім. Ф. Палацького (Palack University) в м Оломоуці і Університет ім. Т. Масарика (Masaryk University) в м. Брно є традиційними багатопрофільними вузами університетського типу, що поєднують в собі гуманітарні напрямки, природничі науки, теологію та медицину. Близько 38% студентів сьогодні навчаються в Празі, 21% – в Брно, а решта – в таких регіональних центрах, як Острава, Пардубіце, Хеб, Чешске Будейовіце, Плзень та ін.

У Чеській Республіці система вищої освіти поділяється на три рівні – бакалаврат, магістратура та докторантура.

Уряд Чеської Республіки фінансує освіту чеською мовою в державних вузах як чеських, так і іноземних студентів з коштів державного бюджету, тобто освіта чеською мовою в державних вузах Чеської Республіки є безкоштовною як для чеських, так і для іноземних студентів.

Більшість вузів надає можливість іноземним студентам пройти курс вивчання чеської мови на спеціальних курсах при підготовчих факультетах.

Гранти уряду Чеської Республіки

Уряд Чехії заснував грант на навчання для іноземних студентів бакалаврату, магістратури та аспірантури, які бажають продовжити навчання в одному з вузів Чехії. Програми навчання зазвичай бувають тривалістю від 2 до 10 місяців, все залежить від домовленості між урядом Чехії і іноземною державою і від програми, яку обере кандидат.

Гранти можуть виплачуватися як на дослідницькі програми, так і на програми навчання, період гранту вказано в міжурядовій угоді. Гранти також розраховані і на курси, але студент не удостоюється наукового ступеня після відвідування курсів, також для зарахування на курси не потрібно здавати вступні іспити.

У програмі можуть брати участь іноземні студенти бакалаврату, магістратури та аспірантури, які бажають продовжити навчання в одному з вузів Чехії.

Заявки та документи подаються до Міністерства компетентними органами (зазвичай надають державні установи), або якщо погоджено з компетентними іноземними органами в посольство Чехії. Заявки, які відправлені до Міністерства безпосередньо заявником не будуть розглянуті.

Учасники програми звільняються від сплати за навчання.

Необхідні документи:

  • аплікаційна форма;

  • CV;

  • список публікацій (якщо є);

  • довідка про стан здоров’я;

  • два рекомендаційні листи від наукового керівника або працедавця;

  • копія диплома (якщо є);

  • оцінки.

Кінцевий термін подачі документів – 31 березня щороку.

Деталі за посиланням.

Стипендії на навчання в Карловому університеті

Карлів університет (Univerzita Karlova v Praze) запрошує на навчання іноземних студентів. Витрати на навчання будуть покриті за рахунок стипендій Міністерства науки, молоді та спорту Республіки Чехія.

Спеціальності: соціальні науки.

Рівень: бакалавріат, магістратура.

Розмір гранту: покриття витрат на навчання за перший семестр; одноразова виплата 50 000 CZK.

Необхідні документи:

  • заповнена аплікаційна форма;

  • мотиваційни лист обсягом до 1000 слів, в якому має пояснюватися бажання кандидата навчатися в Карловому університеті;

  • два рекомендаційні листи.

Дедлайн: 30 квітня кожного року.

Контакти. Пакет документів слід надсилати за адресою:

Manager, International Office
Charles University
Faculty of Social Sciences
Smetanovo nabrezi 6
110 01 Praha 1
Czech Republic

E-mail: svoz@fsv.cuni.cz (enquiries only)
Подробиці за посиланням.

Магістратура з прикладної економіки

Карлів університет (Charles University in Prague ) та Економічний інститут Чеської академії наук (the Economics Institute of the Czech Academy of Sciences) надають талановитим студентам можливість навчатися на програмі магістратури безкоштовно.

Для студентів передбачена фінансова підтримка у вигляді часткових стипендій. Також доступна спеціальна програма підтримки Data-Driven Changermaker fellows – для тих, хто вже створив свої стартапи.

Спеціальності: економіка

Рівень: магістратура

Розмір гранту: часткові стипендії.

Дедлайн: 30 листопада та 30 березня, щорічно.

Контакти:
MA in Applied Economics
(+420) 777 018 973
Skype: julia.sheveleva
mae@cerge-ei.cz

Сайт програми: http://www.cerge-ei.cz/masters-in-applied-economics

Сайт стипендії: http://www.cerge-ei.cz/masters-in-applied-economics-admissions/masters-in-applied-economics-scholarships

Стипендії Вишеградського фонду

Фінансова допомога надається фондом на 1-4 семестри для магістрів та аспірантів.

Успішні кандидати матимуть стипендію в розмірі €2 300 в семестр. Є змога отримати грант на відшкодування витрат на дорогу.

Аби стати стипендіатом, варто отримати згоду від університетів-партнерів програми на навчання.

Кінцевий термін подання заявок – 31 січня щороку. Результати конкурсного відбору оголошують у травні.

Перелік доступних для українців програм – на сайті Вишеградського фонду.

Стипендії Південноморавського центру

Стипендіальна програма для тих, хто хоче навчатися на магістратурі чи аспірантурі в одному з університетів Південної Моравії. Для того, аби вступити, потрібно добре володіти чеською. У вишах, до речі, ви зможете відвідувати мовні курси.

Розмір стипендії – €220 в місяць. Вона надається для оплати основних витрат на життя впродовж 1 року навчання. Якщо ви покажете хороші результати – зможете претендувати на фінансову допомогу безпосередньо від університету Чехії. Якщо ви вже навчались у цій країні, подавати заявки не можна.

Аби подати заявку, треба:

  • обрати університет і програму;

  • зареєструватися на сайті;

  • підготувати низку документів (їх перелік незмінний щороку).

Термін подання заявок – з 1 грудня по 30 січня кожного року.

Стипендії Університету Масарика

Стипендію можуть отримати всі, хто цікавиться вивченням чеської мови, літератури й культури, психології, соціології, англійської та романських мов. Тривалість стипендії – 3 місяці (з жовтня по грудень), розмір – 8 000 крон. Стипендіати зможуть мешкати в гуртожитку. Програма не покриває вартості медичного страхування. Аби взяти участь у конкурсі, необхідно володіти чеською на рівні, достатньому для відвідування лекцій і семінарів, які проводитимуть цією мовою.

Кінцевий термін подання заявок – 30 квітня щороку.

Контактну інформацію знайдете на сайті департаменту чеської мови для іноземців.

Перекладацький конкурс ім. Зузанни РОТ

Починаючи з 2015 року мережа Чеських центрів і відділ літератури Інституту мистецтв Чеської Республіки оголошують Міжнародний конкурс для молодих перекладачів ім. Зузанни Рот. Конкурс проводиться на честь відомої швейцарської славістки, перекладачки творів Богуміла Грабала та Мілана Кундери Зузанни Ротт (1950–1997), яка доклала багато зусиль для пропагації чеської культури закордоном.

Участь у міжнародному конкурсі художнього перекладу можуть узяти навіть початківці! Завдання учасників – перекласти уривок із обраного професійним журі тексту (обсягом не більше 15 сторінок). Від кожної країни-учасника оберуть 1 переможця.

До конкурсу допускаються молоді перекладачі (до 40 років), які проживають на території України та до цього часу ще не мали жодних опублікованих книжкових перекладів на жодну з мов.

Головні призи конкурсу:

  • поїздка до Республіки Чехія на кілька днів;

  • участь у семінарі богемістів;

  • участь у майстер-класі для перекладачів.

Терміни

Кінцевий термін надсилання перекладу: 31 січня.

Оголошення результатів: 31 березня.

Поїздка до Чехії для переможця:  відповідно до дати проведення Богемістичного семінару, приблизно – липень кожного року.

Переклади просимо надсилати на скриньку semenova@czech.cz  не пізніше вказаного вище терміну з позначкою «Перекладацький конкурс».

Детальніша інформація і тексти для перекладу – на сайті Чеського центру.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті