Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Шкільна програма для українських дітей за кордоном: чого очікувати?

Освітній процес 2023-2024 розпочнеться вже 1 вересня 2023 року. Він відбуватиметься в трьох форматах: очному, дистанційному та змішаному.

Діти в школі | © Pexels

Українські учні за кордоном (Pexels)

Для дітей, які перебувають за кордоном, розроблені зміни в освітньому процесі. 

МОН запроваджує  нову форму навчання для українських дітей, які через війну перебувають за кордоном.

Зокрема, з’явиться нова освітня програма з робочою назвою “Global Ukraine”. У вибраних дистанційних школах у кожній області такі діти протягом 6-8 годин на тиждень вивчатимуть “український компонент шкільної програми”.

Решту предметів вони зможуть опанувати в школах країн, де перебувають. Розроблені рекомендації, в яких йдеться і про можливість оптимізації освітнього процесу, розкладу та переведення балів із закордонних освітніх систем в українську:

  • батьки чи інші законні представники дитини можуть надати довідку із закладу за місцем перебування, де будуть вказані перелік предметів, які вивчають, час перебування дитини в школі, особливості системи оцінювання, найвищий та найнижчий бал;

  • також рекомендовано оцінювання результатів навчання учнів, які одночасно здобувають освіту в Україні й за кордоном, із тих предметів, які відповідають українським освітнім програмам, здійснювати на підставі результатів, отриманих у закордонних школах;

  • семестрове та річне оцінювання учнів 5–8 та 10 класів можна здійснювати не тільки за 12-бальною шкалою, а за двобальною – “зараховано”/”не зараховано”;

  • з предметів, які учні не вивчали в закордонних закладах освіти, як-от українська мова та література, історія України, географія, захист України, правознавство, українські школи мають провести своє оцінювання дистанційно.

Це допоможе уникнути подвійного навантаження на дітей, та водночас зберегти їхній зв’язок з Україною, а окрім того сприятиме адаптації  дітей у школах за кордоном.

Звісно, механізм зарахування в українських школах результатів навчання за кордоном не може містити всі предмети, адже програми різняться. Наприклад, в Україні вже із сьомого класу вивчають алгебру та геометрію, а за кордоном діти вивчають ще математику. То в таких випадках в українських школах одну оцінку з математики можуть зарахувати і як алгебру, і як геометрію. Так само можуть робити й з предметів інтегрованих циклів.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті