Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Реабілітація українців в Іспанії

В Іспанії приділяють багато уваги створенню умов, при яких людина з інвалідністю почуватиме себе комфортно та захищено.

Реабілітація в Іспанії | © Pexels

(Pexels)

Поїздами люди у візках можуть подорожувати без проблем: у більшості з них передбачено один-два вагони з місцем для візка, спеціальними пасками безпеки, аби його закріпити, і туалетом, у який можна заїхати на колесах.

У 6 з 10 готелів Іспанії можна забронювати кімнату, обладнану під особливі потреби: над ліжком — спеціальний кран, щоби піднятись, у ванній та туалеті — різноманітні перила, автоматизовані сходинки.

Людина з інвалідністю може навіть вирушати у подорож без додаткового супроводу. Із транспортом допоможуть таксисти, працівники залізниці чи метрополітену. Якщо, звісно, така потреба виникне. Бо, наприклад, у Мадриді понад 65% станцій метро обладнані прямими ліфтами до перону, у Барселоні понад 80% станцій метро і 100% автобусів дають доступ особам з інвалідністю. Та місцеві чиновники бідкаються, що цього недостатньо. Тож щороку виділяють мільйони на пристосування міста до потреб людей з інвалідністю.

Медицина в Іспанії

В Іспанії є державна і приватна медицина. Всі українці мають право на безплатну державну медицину, як і громадяни Іспанії. До державних поліклінік можна прийти без попереднього запису, отримати медичну картку можна тільки з паспортом. Отримання медичної картки не залежить від того, чи подали ви вже клопотання на отримання міжнародного тимчасового захисту.
Іспанія безплатно надає все необхідне лікування і супровід онкохворим українцям, які приїхали до країни.
Безоплатну медичну допомогу українці можуть отримати у всіх державних лікарнях, варто шукати найближчу до себе з запитом на карті САР (Центр первинної медичної допомоги, або CAP – Centro de Atención Primaria). Центри також можна знайти на цій карті. 
Якщо Ви потребуєте невідкладної допомоги, телефонуйте за номером 112, але лише у тому разі, якщо вам дійсно погано і ви не можете прийти до лікарні. За “фальшивий” виклик швидкої потрібно буде заплатити від 100 до 200 євро.

Реабілітація українських дітей в Іспанії

Для дітей із гарячих точок України, які стали свідками вбивств або втратили когось із близьких чи пережили окупацію, вижили під ракетними обстрілами, та потребують психологічної допомоги, в Іспанії відкрили реабілітаційний табір, де буде надано лікування дитячих психологічних травм.

Програма розрахована на 30 днів і включає когнітивно-поведінкову терапію, арт-терапію, анімалотерапію і терапію апаратом Tomatis за індивідуальними програмами. Фахівці стверджують, що ефективність програми може становити 100%, оскільки дитяча психіка досить гнучка, але потребує індивідуальної допомоги фахівців.

З дітьми працює команда психотерапевтів, педагогів та тьюторів.

Щоб потрапити до табору, необхідно заповнити анкету на сайті Gen.Ukrainian і пройти аудіо або відео співбесіду з кураторами проєкту для уточнення даних.

Допомога дітям здійснюється безкоштовно за гроші приватних українських меценатів.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті