Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Реабілітація українців у Великобританії

За офіційними даними, у Великобританії близько 12 млн людей з інвалідністю (20 % населення), при цьому 3,5 млн людей з інвалідністю є працевлаштованими, а кожен з них почуває себе гідним членом суспільства і не відчуває особливих обмежень. Значущу роль в поважному ставленні до інвалідності грає соціальна політика держави та реабілітація з потужною психологічною та соціально-орієнтованою підтримкою.

Реабілітація українців у Великобританії | © Pexels

(Pexels)

Система соціально-психологічної реабілітації людей з інвалідністю у Великобританії - це модель медичного сервісу, яка називається Національною службою охорони здоров'я (NHS). Велика реформа у цій галузі відбулась після Другої Світової, коли держава вирішила подбати про поранених військових та надати всеосяжну підтримку. Сьогодні цією службою користуються 90 % населення Великобританії, вона є безкоштовною, надійною та працює вже понад 70 років. Вважається, що саме така система зробила  англійців  нацією  довгожителів: у Британії один з найвищих показників тривалості життя, у тому числі й серед людей з інвалідністю – у чоловіків він становить 79 років, у жінок – 83.

Інфраструктура країни облаштована відповідно до врахування потреб людей  з  інвалідністю.  В  аеропорту  зустрічають  зі  спеціальним транспортом, призначеним для людей з інвалідністю, є велика кількість обслуговуючих ліфтів, туалетні кімнати забезпечені спеціальними засобами для людей з інвалідністю. Відповідно відсутні бар'єри як для пересування на візках в аеропорту, так і під час відвідування музеїв, замків, ресторанів тощо. 

В основі моделі соціально-психологічної реабілітації людей з інвалідністю у Великобританії лежить мультидисциплінарний підхід. До складу мультидисциплінарної  команди  при  Національній  службі  охорони здоров'я (NHS) входять такі фахівці з реабілітації: арт-терапевт, аудіолог (лікар, який вивчає проблеми слуху), клінічна медсестра, клінічний психолог, дієтолог, доктор з  реабілітаційної  медицини, драмотерапевт,  музичний терапевт, трудотерапевт, ортопед, фізіотерапевт, педіатр,  психотерапевт,  спеціаліст  із  соціальної  роботи, радіотерапевт, дефектолог та логопед.

Утім картина з біженцями з інвалідністю виглядає інакше. Багато мігрантів з інвалідністю з різних країн живуть тривалий час без реабілітації та виплат через відсутність своєчасного інформування та знання мови. Експерти зазначають, що надання медичної допомоги українським біженцям у Великій Британії є неоднорідним. В деяких районах Сполученого Королівства важко знайти кваліфікованого спеціаліста, коли йдеться про післявоєнну реабілітацію – це може зайняти до двох років для деяких українців.

Найближчим часом Велика Британія готова прийняти у своїх клініках на реабілітацію українців, які в результаті війни повністю або частково втратили зір, а також потребують реабілітації після жахіть війни. Списки тих, хто потребує такої допомоги,  формує Національна служба охорони здоров’я Великобританії (NHS). 

Щоби отримати послуги з реабілітації у Великобританії, потрібно звернутись до сімейного лікаря, який подасть заяву до Національної служби охорони здоров’я Великобританії. В залежності від потреб людини, можна розраховувати на той чи інший вид реабілітації, які Великобританія надає українським біженцям безкоштовно.

Також ви можете в приватному порядку звернутись до реабілітаційних центрів у Великобританії, що допомагають людям з інвалідністю.

 

Active Care Group

01732 779353

https://activecaregroup.co.uk/about/

 

Nuffield Orthopaedic Centre

Windmill Rd, Oxford OX3 7LD, United Kingdom

+44 300 304 7777

https://www.ouh.nhs.uk/hospitals/noc/

 

STEPS Rehabilitation

Alexander House

30 Troutbeck Road

Sheffield

S7 2QA

0114 258 7769

hello@stepsrehabilitation.co.uk

https://stepsrehabilitation.co.uk/ 

 

Disability Initiative

info@disabilityinitiative.org.uk

https://www.disabilityinitiative.org.uk/ 

 

Vocational Rehabilitation Association

8E Old Bakery, 5-9 St Andrews Street South,

Bury St Edmunds, IP33 3PH

https://vrassociationuk.com


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті