Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Реабілітація українців у Литві

Литва приймає біженців з України та надає їм тимчасовий захист. Отримавши тимчасовий захист, українці можуть розраховувати на безкоштовне медичне обслуговування та реабілітацію.

Реабілітація в Литві | © Pexels

(Pexels)

Люди з інвалідністю у Литві

Статус інвалідності у Литві дозволяє отримати такі послуги:

  • Додаткову доплату на догляд за дітьми (у випадку інвалідності неповнолітніх), що оформляється не в службі соціального захисту, а в службі Sodra (литовських аналог пенсійного фонду та соціального страхування). Всі інші виплати по догляду за дитиною з інвалідністю забезпечує служба соцзахисту.

  • Іменний знак для автівки, якщо ви маєте власний транспорт. У Литві його заборонено купувати і встановлювати самостійно – він видається лише після оформлення інвалідності. Такий знак містить інформацію про людину, що має інвалідність, її фото, термін дії, та дає можливість паркуватися безкоштовно в усіх країнах ЄС.

  • Можливості реабілітації дітей та дорослих.

Процедура оформлення інвалідності у Литві спрощена для українців. Її не потрібно оформлювати заново і відвідувати всіх лікарів – потрібно лише підтвердити наявний статус, який ви отримали в Україні. 

Алгоритм дій такий:

  1. У консульстві потрібно отримати довідку, що підтверджує вашу групу інвалідності. Така довідка буде готова протягом декількох годин.

  2. Цю довідку разом із пакетом документів подати у службу працездатності і недієздатності (NDNT). Детальну інструкцію щодо документів вам нададуть у службі – зазвичай це анкета, ваше фото, і, за необхідністю, висновок від профільного лікаря у місцевій лікарні.

  3. Комісія приймає рішення, після чого видасть вам посвідчення із фото.

Після цього можете зателефонувати у службу Sodra та соціальну службу для оформлення виплат. Докладніше про оформлення інвалідності читайте у нашій статті.

Оформлення інвалідності для дітей відбувається майже так само. Після звернення у NDNT, працівники служби надають детальні роз’яснення про алгоритм дій.

Необхідно:

  1. Зареєструватися у медичному закладі;

  2. Укласти декларацію з сімейним лікарем, за аналогом із українською системою;

  3. Звернутися до сімейного лікаря за довідкою про інвалідність;

  4. Заповнити анкету у  NDNT та додати два своїх фото.

Важливо! Для підтвердження деяких діагнозів, або ж у випадку комбінованих порушень, потрібно звернутися до психіатра або суміжних спеціалістів. Обов’язково уточніть перелік лікарів, які вам необхідні. Звернення до психіатра у Литві коштуватиме 60 євро або ж три місяці очікування. Тому варто знайти у вашому місті реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю – там прийом буде безкоштовним, якщо ви маєте направлення від сімейного лікаря.

Пришвидшений розгляд заявки займає 21 робочий день. Довідку про інвалідність надають на півроку, після чого її потрібно буде підтвердити. Втім, процедура підтвердження займає значно менше часу: дублюється довідка від лікаря, подається наявне підтвердження інвалідності, два фото і заява.

Реабілітація людей з інвалідністю

Для дітей з інвалідністю виділяють 40 годин на рік безоплатного відвідування реабілітаційних центрів. Ці години можна використати, як вам буде комфортно: хоч відразу за один місяць, хоч поступово протягом року. Якщо заклад, спеціаліст чи методики вам не підходять, завжди можна перейти в інший заклад і продовжити реабілітацію там. Але перед тим важливо уточнити, чи він співпрацює за «програмою компенсації лікарняної каси». Щоб її активувати, потрібно подати запит на участь вашої дитини – це робиться через сімейного лікаря, який підтверджує заяву та дає направлення до реабілітолога. А він, зі свого боку, виписує заключення про необхідність реабілітації. Тоді ви отримуєте направлення і обираєте заклад реабілітації.
Також у Литві існують санаторії реабілітаційного напрямку. Ви можете отримати безоплатну путівку туди – через таку саму процедуру із сімейним лікарем та реабілітологом. Але її можуть отримати лише ті діти, в кого один із батьків офіційно працює у Литві.
У Литві працює служба із забезпечення технічними засобами реабілітації. Туди можуть звернутися ті люди з інвалідністю, що потребують технічних засобів: наприклад, милиці, крісла колісні, ходунці, вертикалізатори, спеціалізоване взуття. Також можна отримати слухові апарати, підгузки, одноразові пелюшки тощо. Всі ці речі можна отримати безкоштовно і що важливо – ще ДО того, як закінчиться підтвердження документів щодо інвалідності.
Це відбувається так: сімейний лікар та реабілітолог оформлюють необхідне направлення, отримувач йде в аптеку за вибором, і обирає з переліку ту кількість засобів, що йому чи їй потрібні.
Буває таке, що в наявності немає засобів, які можуть видати безкоштовно – тоді є можливість компенсувати частину суми, якщо ви купуєте їх за власний кошт. Ви обираєте серед переліку фірм та засобів, і протягом трьох місяців вам можуть компенсувати 1400 євро незалежно від суми покупки.
У Литві існує соціальний транспорт для перевезення людей з інвалідністю – спеціалізоване авто. Також в деяких випадках дітей з інвалідністю забирає та відвозить до навчальних закладів спеціально обладнаний автобус.
Крім того, Литовська Республіка відновила програми реабілітації українських військовослужбовців та надає іншу медичну підтримку українцям.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті