Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Працевлаштування для українців у Німеччині

За даними опитувань, понад 70 відсотків тих, хто втік від війни з України до Німеччини, має вищу освіту. І, як показує нове дослідження Інституту німецької економіки в Кельні (IW), українські біженці мають хороші шанси на німецькому ринку праці.

Специфіка працевлаштування в Німеччині | © Pexels

Алгоритм дій при працевлаштуванні в Німеччині (Pexels)

Німеччина спростила механізм працевлаштування для громадян України, що отримують тимчасовий захист, в’їхавши до цієї країни. Проте, треба чітко розуміти, що тільки отримання саме цього статусу передбачає дозвіл на пошук роботи. Для цього необхідна реєстрація у місцевому відомстві у справах іноземців та документ, що підтверджує дозвіл на перебування в Німеччині з позначкою про те, що дозволено і трудову діяльність. Достатньо вже попереднього тимчасового посвідчення (Fiktionsbescheinigung)

Нюанси роботи в Німеччині

Щоб знайти роботу в Німеччині від прямих роботодавців, необхідно враховувати деякі нюанси. Перш за все, на ринку праці великий рівень конкуренції. На одне місце може претендувати, як місцевий житель, так і громадянин з будь-якої іншої країни. Тому так важливо підтвердити свою компетентність. Роботодавець, який наймає іноземців, повинен підтвердити, що місцеві жителі не хочуть або не можуть працювати в нього.

Має значення і знання англійської або німецької мови. Є і робота в Німеччині без знання мови, але це вакансії, які не потребують кваліфікації. Це підсобна робота на будівництві, збір врожаю або земляні роботи. Робочий день починається о 8 ранку, а закінчується о 17-00.

Багато молодих німців не мають бажання осягати складні науки, що стосуються програмування і машинобудування. Тому в країні є попит на досвідчених математиків, програмістів, інженерів і лікарів. Нескладно підшукати і роботу водієм, медсестрою, нянею або бухгалтером. А ось будівельником або різноробочим влаштується складніше, так як присутня велика конкуренція з боку турків.

На пошук роботи в Німеччині може вплинути такий фактор, як освіта. Щоб отримати місце з високою оплатою праці, необхідно мати диплом про вищу освіту. 

Почати працювати відразу можна лише за так званими нерегламентованими професіями, які не вимагають державного допуску. До них належать, наприклад, автомехатронік, продавець, бухгалтер, офіс-менеджер, перукар, програміст, економіст, біолог, математик. Загалом таких професій у Німеччині понад три сотні.

Для роботи за цими професіями не потрібне формальне визнання документів про освіту. Однак іноземцям можна замовити оцінку диплома в Центральному відомстві з питань іноземної освіти (ZAB) та отримати сертифікат. У ньому вказується здобута кваліфікація, рівень німецької освіти, якій вона відповідає, та еквівалент професії у Німеччині. Із таким документом роботодавцю легше зрозуміти, чи підходить претендент. Подати заявку можна онлайн або поштою. Обійдеться сертифікат у 200 євро. Докладніше прочитати про нього тепер можна й українською мовою на сайті Конференції міністрів освіти та культури.

Бажаєте дізнатися про працевлаштування в Німеччині з перших вуст?

Запитайте учасників нашої спільноти про працевлаштування

Поставити питання

Визнання диплома в Німеччині

Інша справа - регламентовані професії, тобто ті, стосовно яких існують законодавчі розпорядження та держстандарти у підготовці кадрів. Стосується це здебільшого галузей медицини та освіти - наприклад, лікарів, медсестер, фахівців з догляду за старими, акушерок, аптекарів, ветеринарів, вчителів, вихователів, архітекторів, піротехніків, авіадиспетчерів, інженерів, суддів, юристів. Для таких спеціальностей необхідне підтвердження диплома. Лише після цього видається дозвіл на трудову діяльність.

Перевірити, чи обов'язково вам підтверджувати свій іноземний диплом у Німеччині, можна на сайті Anerkennung-in-deutschland.de у розділі Anerkennungsfinder. Тут пошукова система видасть і адресу відомства, до якого слід звертатися для перевірки своєї кваліфікації. Важливо: ZAB звернення щодо регламентованих професій не розглядає.

Контакти консультаційних центрів з цих питань (безкоштовно) https://www.netzwerk-iq.de/

Звісно ж, якщо вдалося вивезти хоч якимось чином легалізовані німецькою/англійською чи міжнародного рівня будь-які сертифікати, дипломи, рекомендації від попередніх роботодавців, чи навіть трудову книжку – то буде величезною перевагою в пошуку саме кваліфікованої та добре оплачуваної роботи. Як ці документи є, проте тільки українською, зверніться до Федеральної агенції зайнятості чи ресурсів профвизнання – може, поможуть з адаптацією на німецьку. Або в приватному порядку робіть присяжний переклад. 

Також потрібно перекласти атестат про шкільну освіту.

Де шукати роботу в Німеччині

З чого почати пошук роботи в Німеччині. Є кілька варіантів:

  1. Звернутися до Федеральної агенції зайнятості. На цій сторінці можна знайти найближчий до вас відділ. Або зателефонувати за 0911 178-7915 (пн-чт 08:00 – 16:00, пт 08:00 – 13:00) – на лінії україномовні консультанти. Переваг саме у цьому шляху безліч: усе безкоштовно, можливості профорієнтації та перекваліфікації чи її підвищення тощо. Це крім того, що вони самі й будуть шукати для вас роботу.

Також, як зупинились у Берліні, можете підійти на головний вокзал (Вашингтонська площа, 3, Берлінський клуб – прямо як виходити з вокзалу на площу) у робочі дні з 10:00 до 13:00.

  1. Шукати роботу самостійно, зверніть увагу на наступні ресурси:

• Міжнародні агенції з працевлаштування та спеціально створені для наших біженців площадки:

https://www.jobaidukraine.com/jobs 

https://www.uatalents.com (переважно, технологічний сектор)

https://cutt.ly/4FDPGXT (ЗМІ, культура, кіно)

https://helpukrainians.jooble.org/germany 

https://happymonday.ua/en/jobs-search 

Онлайн-робота: https://app.remoteukraine.org/register 

• Німецькі біржі праці:

https://workeer.de 

https://layboard.com/vakansii/germaniya 

https://www.jobcenter-ge.de  

https://www.careerjet.de 

https://bindan-personal.de/ 

https://www.experteer.de   

• Персональні пропозиції:

https://cutt.ly/xFDPNWi (викладачі української мови та викладачі німецької, що отримали диплом в Україні).

Deutsche Bahn: є вакансії на близько 500 професій. Звертатися за тел.: +49 30 29734949 (8:00 – 10:00) або писати на jobingermany@deutschebahn.com .

Робота для студентів: http://zavgermany.com.ua/pro-programu-zav/ та https://gtg.gotogermany.org/ru (сезонна, тимчасова).

https://www.academicwork.de  (для молодих спеціалістів, проектна робота, тимчасова, віддалена).

Домашній персонал: https://www.agenturmarypoppins.de  .

ІТ-робота: https://www.dice.com/jobs/q-German-jobs 

  1. Звернутися в HR-відділ конкретної компанії, яка вас зацікавила (контакти можна знайти на сайті компанії)

  2. Шукати оголошення від роботодавців у місцевих газетах та на дошках оголошень.

Що робити, якщо знайшли роботу

1. Необхідно укласти з роботодавцем договір;

2. Роботодавець подає заяву щодо вас в Федеральне трудове агентство;

3. Отримуєте дозвіл на роботу

Допомога у працевлаштуванні українським матерям

Федеральна програма ESF «Сильний працівник — матері-іммігрантки» Федерального міністерства у справах сім'ї спрямована на полегшення початку робочої діяльності цієї цільової групи. Вона включає курси та інструктаж для матерів-іммігранток з питань працевлаштування, вивчення мови й визнання кваліфікації. Це допомагає знайти роботу або стажування, а також вирішити питання сумісності — у 85 локаціях по всій країні. За необхідності підтримку можуть надати російськомовні посередники.

Інформація про допомоги по безробіттю

Гарантований мінімум соціального забезпечення (ALG II) надається всім, хто шукає роботу, з метою їхньої інтеграції до ринку праці та як джерело засобів до існування. Допомога призначається задля того, аби в майбутньому ви могли забезпечувати себе та свою родину самостійно. Ці соціальні виплати фінансуються з різних видів податків і призначаються на певний час у разі відсутності чи недостатності власних матеріальних ресурсів. Виконання поставлених завдань покладається на центри зайнятості (Jobcenter).

З 1 червня 2022 року виплати в центрі зайнятості можуть отримати всі працездатні біженки та біженці з України, які потребують фінансової підтримки, якщо їм виповнилося 15 років, але вони ще не досягли пенсійного віку. Додатковою умовою є наявність дозволу на тимчасове перебування (Aufenthaltserlaubnis) відповідно до § 24 Закону про перебування, трудову діяльність й інтеграцію іноземних громадян на території ФРН (AufenthG, Німеччина) або тимчасової посвідки (Fiktionsbescheinigung), виданої відомством у справах іноземних громадян 

Подати заяву до деяких центрів зайнятості наразі можна онлайн. Тут  можна знайти  відповідальний центр. Після цього ви отримаєте додаткову інформацію про можливість подання заяви.

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті