Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Медична допомога та психологічна підтримка в Німеччині для українців: як отримати та контакти

Медичні послуги у Німеччині – платні, але усі витрати - відвідування лікаря, лікування та медикаменти - оплачуються із системи медичного страхування. Біженці з України з 1 червня 2022 року мають право на послуги системи обов'язкового медичного страхування, яка оплачує базові медичні послуги і базові та екстрені стоматологічні послуги.

Медична допомога та психологічна підтримка | © Pexels

Медична допомога українцям (Pexels)

Медична допомога українцям в Німеччині, які отримали тимчасовий прихисток

Якщо ви зареєструвалися або отримали дозвіл на тимчасове перебування або тимчасове посвідчення на легальне перебування в країні, ви можете подати клопотання про отримання пакету соціальних послуг до Центру зайнятості населення (Jobcenter) та отримати медичну страховку в Німеччині. 

Основні медичні послуги можна отримати без попереднього запису на прийом до Відомства соціального забезпечення або до Центру зайнятості населення. Для цього виберіть на сайті Асоціації лікарів лікарняних кас Берліна приватний медичний кабінет та запишіться на прийом. Будь ласка, пред'явіть у приватному медичному кабінеті посвідчення особи, наприклад, закордонний паспорт.

У великих пунктах розміщення надається допомога буде надана безпосередньо на місці.

Медична допомога українцям в Німеччині, які не мають документів

Якщо ви ще не зареєструвалися як біженець з війни в Україні, ви маєте також право на отримання медичної допомоги. Це право у вас є і в тому випадку, якщо ви знаходитесь в Німеччині без візи і знайшли житло через приватних осіб.

Якщо Вам потрібна медична допомога, але ви ще не зареєструвалися або не отримали дозвіл на тимчасове перебування, зверніться до районного Відомства соціального забезпечення (Sozialamt) за місцем проживання.

Як потрапити на прийом до лікаря?

При виникненні проблем зі здоров'ям, слід в першу чергу звертатися до сімейного лікаря (Allgemeinarzt, Hausarzt), який за необхідності дає направлення (Überweisung) до лікаря-фахівця (Facharzt). Усі прийоми (Termin) у лікарів призначаються заздалегідь (телефоном). Навіть якщо у вас призначено час, найчастіше ви чекатимете у приймальні (в середньому, 10-30 хв.), поки вас не викличуть.

Бажаєте дізнатися про медичні послуги в Німеччині з перших вуст?

Запитайте учасників нашої спільноти 

Поставити питання

Швидка допомога

В екстрених випадках, особливо у випадку загрози життю, звертайтеся до клініки швидкої допомоги або викликайте швидку допомогу. Вам допоможуть навіть якщо у вас ще немає медичної страховки.

У невідкладних випадках, будь ласка, звертайтеся до найближчої лікарні або чергової служби лікарів за телефоном 030 116 117. У небезпечних для життя ситуаціях і невідкладних випадках телефонуйте до служби порятунку за номером 112.

Медичні послуги для жінок та вагітних

Вагітні жінки, які приїхали з України та не мають медичного страхування, можуть пройти гінекологічне обстеження в Центрах сексуального здоров'я та сімейного планування або скринінг для вагітних. Для цього потрібно по телефону записатися на прийом. Ці Центри знаходяться в п'яти районах: Шарлоттенбург-Вільмерсдорф, Фрідріхсхайн-Кройцберг, Марцан-Хеллерсдорф, Мітте та Штегліц-Целендорф.

Інвалідне посвідчення у Німеччині

Українське інвалідне посвідчення у Німеччині не дійсне. У Німеччині люди з тяжкою формою інвалідності можуть подати запит на видачу відповідного посвідчення за наявності права на перебування в країні.

Як правило, розгляд клопотання займає 5 місяців. Після перевірки всіх документів регіональне відомство з охорони здоров'я та соціальних питань видасть вам довідку про групу інвалідності. Якщо ступінь інвалідності згідно з перевіркою перевищує 50%, вам буде видано інвалідне посвідчення. За його наявності вам надаватиметься різноманітна допомога. 

Спеціальний транспорт для українців з інвалідністю у м. Берлін

У м. Берлін особи з інвалідністю можуть скористатися спеціальною транспортною службою BerlMobil. Для цього потрібно отримати спеціальний номер, який ви отримаєте разом із інвалідним посвідченням. 

Також, якщо вам потрібен інвалідний візок або колісні ходунки, ви можете користуватися цією транспортною службою, навіть якщо розгляд вашого клопотання на видачу інвалідного посвідчення ще не завершено. Для цього потрібно заповнити цей документ (у форматі Doc, німецькою мовою) та надіслати його за адресою:

Landesamt für Gesundheit und Soziales Berlin

Versorgungsamt

Postfach 310929

10639 Berlin

Після цього ви отримаєте номер, який надає вам право користуватися транспортною службою. 

Психологічна підтримка для українців у Німеччині

Опинившись в Німеччині, українці отримали можливість не хвилюватися за своє життя. Та попри це війна наклала свій відбиток на кожного - у вигляді психологічних травм через страх за рідних та близьких, втрати, горе розлуки. Тому сьогодні надзвичайно важливою є допомога психологів та психотерапевтів. 

Надаємо контакти, куди ви можете звернутися по допомогу в Німеччині:

https://www.complicated.life/en/ukraine - зареєструвавшись на платформі, люди, які постраждали від війни в Україні, зможуть обрати психолога чи психотерапевта та отримати кілька безкоштовних консультацій. Зверніть увагу, що не всі спеціалісти розмовляють українською, багато з них спілкуються англійською та німецькою. Також на сайті можна пройти тест на депресію https://www.complicated.life/en/depression-test 

https://transver-berlin.de/beratungsangebot/english/ - пропонують інформацію та поради щодо доступної психосоціальної підтримки для мігрантів та біженців. Допомагають у пошуку необхідного спеціаліста. Пропонують консультації всіма мовами з використанням мовних навичок у команді або за допомогою послуг усного перекладу. 

https://www.uni-bamberg.de/en/help-ukraine/for-ukrainian-students/psychological-counseling/ , https://www.mitost.org/ukraine/mental-support/ - тут ви знайдете список місць, куди можна звернутися за психологічною підтримкою

Інформація про психологічну травму, корисні відео - https://www.psych.mpg.de/refpsych-engl

Корисні ресурси та контакти

  • Сервіс https://www.germany4ukraine.de/hilfeportal-ua зібрав інформацію для українців в Німеччині у таких сферах життя, як: житло; дозвілля та спілкування; охорона здоров’я; освіта та наукові дослідження; сім’ї з дітьми; мобільність; робота та соціальна сфера; онлайн послуги.

  • Medcare+Ukraine - тут ви можете отримати медичну відео- консультацію з лікарем чи знайти лікаря поблизу від вас, виписати рецепт на ліки, дізнатися про вакцинацію у Німеччині, а також отримати відповіді на запитання стосовно здоров'я.

  • Сервіс https://www.kvberlin.de/fuer-patienten/ukraine для пошуку лікарів у Берліні, що надають безкоштовну медичну допомогу для біженців з України.

  • https://www.berlin.de/ukraine/en/arrive/medical-care/ - докладно про види медичних послуг.

  • На сайті https://bns.berlin/ru/fachstellen/bzsl/ багато інформації (російською, англійською) для біженців з інвалідністю та хронічними захворюваннями (про права людей з інвалідністю, отримання свідоцтва з інвалідності, спеціальних засобів, догляду, інших послуг). Можуть допомогти у отриманні кімнати у гуртожитку. Для запису на консультацію необхідно звернутися за номером 030 / 44 32 74 15, 0157 / 344 297 93, 0178 / 188 79 53 чи написати листа на ulrich.hundt@bzsl.de, p.darvish@bzsl.de

  • На порталі https://service.berlin.de/dienstleistungen/behinderung/ ви знайдете список, вимоги та необхідні документи послуг, які можна отримати людині з інвалідністю в Берліні, а також форми заяв та контактні дані відповідних державних органів.

  • Консультації та послуги для біженців з інвалідністю в Берліні

На сайті https://www.berlin-aidshilfe.de/angebote/# ви знайдете все про підтримку та супровід людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, гепатитом та іншими хворобами, що передаються статевим шляхом (можливість онлайн та телефонної консультації та підтримки).

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті