Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Хто лікує українців в Європі. Де отримати медичну допомогу

Вже кілька місяців українські біженці вимушено перебувають у різних країнах. Необхідність звернутися до лікарів з'являється повсякчас. Але мовний бар’єр часто стає на заваді та викликає сумніви, що така допомога взагалі можлива. В цій статті ми зібрали інформацію про сервіси, які надають медичну допомогу українцям в Європі українською та російською мовами.

Лікар консультує українського пацієнта | © Pexels

Медична допомога українцям в Європі (Pexels)

На допомогу українцям, які потребують медичної консультації чи лікування, приходять лікарі зі всього світу. Вони надають безкоштовну медичну допомогу на сайті doctors4ua.com Тут ви можете зареєструватися як пацієнт і отримати допомогу (у вигляді тексту, аудіо чи відео).

Аналогічний сервіс надає додаток Viveohealth. З його допомогою можна отримати безкоштовну медичну консультацію українською, російською та англійською мовами. Спочатку вам необхідно завантажити додаток і пройти реєстрацію, а вже потім ви зможете знайти потрібного вам фахівця і домовитися з ним або з нею про "віртуальний прийом" - по відео- або аудіозв'язку.

Медична допомога для українців в Німеччині

На сайті arzt-auskunft.de ви можете пошукати фахівців, що знаходяться поблизу вас та розмовляють українською, російською або іншими мовами, що вас цікавлять. Аналогічний сервіс пропонує сайт doctolib.

На сайті thieme.de ви знайдете німецько-український словник із важливими словами, термінами та пропозиціями для відвідування лікарів у Німеччині.

Біженці з України також можуть отримати консультацію лікарів за допомогою відеозв'язку або телефоном. Фахівці розмовляють українською, російською чи англійською мовами. Додаткову інформацію можна знайти на веб-сайті fernarzt.com.

На україномовній платформі Лікарі для українців можна знайти лікарів різних спеціалізацій в різних містах Німеччини.

Громадяни України, які шукають притулку у Німеччині і мають пухлинні захворювання, можуть звернутися за місцем проживання до найближчого з медичних закладів. Вказані клініки мають великий досвід у діагностиці та лікуванні онкологічних захворювань.

Лікування в Польщі

Українцям доступні такі безкоштовні медичні послуги, як

  • візити до сімейних лікарів, виклик "швидкої";

  • спеціалізована амбулаторна допомога;

  • за направленням лікаря – діагностичні дослідження;

  • лікування в стаціонарі;

  • психіатричне лікування;

  • реабілітацію (крім курортів);

  • стоматологічні послуги.

Щоб отримати допомогу, ви повинні мати 

  • закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року;

  • якщо ви перетнули кордон без закордонного паспорта – документ, який підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами;

  • номер PESEL (польський аналог українського ідентифікаційного коду), який потрібно отримати після приїзду у будь-якій ґміні.

Для пошуку необхідного медичного закладу можна скористатися номером інформаційної лінії жителів Польщі 800 190 590 (цілодобово).

У дні, коли не працюють заклади первинної медичної допомоги, українці можуть скористатися телеплатформою, зателефонувавши  за номером 800 137 200. 

У рамках Телеплатформи першого контакту ви можете отримати таку допомогу:

  • медичну консультацію українською мовою

  • електронний рецепт

  • електронне направлення до лікаря

  • електронний лікарняний

  • направлення на тест на SARS-COV-2

Телеплатформа першого контакту доступна:

  • з понеділка до п’ятниці з 18:00 до 8:00 наступного дня

  • по суботах і неділях та в інші дні, які за законодавством є вихідними, з 8:00 до 8:00 наступного дня

Медичні консультаціі українською мовою в Словаччині

Незалежно від того, чи ви просто проїжджаєте через Словаччину, чи вам надано тимчасовий притулок, чи ви шукаєте притулку, ви маєте право на безкоштовну базову та невідкладну медичну допомогу.

З невідкладною медичною проблемою - телефонуйте напряму 155 (Швидка допомога) або 112 (Єдиний європейський номер екстреної допомоги).

Якщо виникла потреба лікування чи медичної консультації, скористайтеся зручним для вас способом:

  • Швидка медична консультація
    Після дзвінка на лінію + 421-2-21025075 вам відповість кваліфікований оператор, який володіє українською мовою. Після того як ви поясните свою проблему, вам запропонують найкращий спосіб її вирішення.
    Лінія доступна щодня 7:00 - 19:00. Консультація безкоштовна.

  • Консультація зі спеціалістом
    При необхідності консультації медичного фахівця оператор організує з вами онлайн / телефонну зустріч. Є можливість отримати консультацію таких фахівців: педіатр, терапевт, невролог, інфекціоніст, діабетолог.
    Лінія + 421-2-21025075 доступна щодня 7:00 - 19:00. Консультація безкоштовна.

Онкохворі пацієнти з України можуть надіслати заявку до Національного онкологічного інституту (NOÚ) за адресою ukrajina@nou.sk. Місце роботи: головний корпус NOÚ, 1 поверх, двері № 144, графік роботи - понеділок і четвер з 13:00 до 14:30.
Громадська асоціація Lymfóm пропонує допомогу українським онко-пацієнтам.

Інвалідність

Міжнародний реабілітаційний центр AXIS приймає сім’ї з дітьми-інвалідами, які тікають від війни. Координатор: Роман Бас, bas@axis-medical.eu, +421 949 829 238. джерело

Допомога для людей з вадами слуху: deafstudio.net

Допомога сім'ям з дітьми з розладом аутичного спектру: andreas.sk

Медична допомога в Італії

Номер безкоштовної телефонної лінії для українців в Італії з усіх питань: 1500 (цілодобово; з 8:00 до 20:00 – українською та російською мовами).

На прийом до лікарів в Італії можна потрапити, якщо скористатися одним із сервісів запису:

У багатьох регіонах та містах Італії активовані безкоштовні телефонні номери, за якими можна звернутися за інформацією про медичні послуги. 

Ось ті, що активні в даний час:

  •   Регіон Тоскана

Безкоштовний номер телефону компанії Infosanità 800 556 060.

  •   Регіон Лаціо

Безкоштовний номер телефону 800 938 873

  •   Регіон Ломбардія

Номер безкоштовного телефону 800 894 545

Медична допомога для українців у Швейцарії

Якщо вам потрібна допомога негайно, необхідно звернутися у будь який шпиталь - Notfall відділення, там вас проконсультують та нададуть необхідну допомогу. 

З документів потрібно мати паспорт, та бажано Bestätigung (підтвердження), яке ви отримали після реєстрації у центрі біженців.

Нічого платити не потрібно, навіть за складніші операції, після отримання дозволу S рахунок оплатить страхова компанія.

Лікарський центр у Цюриху, який працює в порядку живої черги (без запису) і без вихідних з 7 до 22 - Permanence

Безкоштовна гаряча лінія для медичних консультацій по телефону по всій Швейцарії англійською, німецькою - 058 387 77 20. Найближчим часом може додатися українська мова.

У Вінтертурі можна звернутися у медичний центр на залізничному вокзалі 7:00-22:00, або у центр невідкладної допомоги у кантональному шпиталі 08:00-22:00 

Якщо ситуація потребує негайної допомоги, то можна: або дістатися центру невідкладної допомоги у кантональному шпиталі 24/7, або зателефонувати за номером 0800 33 66 55 (невідкладна консультація лікаря в кантоні Цюрих), або ж за номером 144 (сервіс швидкої допомоги) при станах, що загрожують життю.

Консультаційна та інформаційна служба для людей з раком надає телефонну лінію з питань раку (Krebstelefon) Ліги боротьби з раком (Krebsliga)

Медична допомога українцям в Болгарії

В Болгарії люди з України, які потребують медичної консультації чи лікування, можуть звернутися до лікарень та лікарів, які нададуть безкоштовну медичну допомогу українською чи російською мовами.

Якщо ви потребуєте швидкої допомоги, зателефонуйте 112.

 

Український центр охорони здоров’я опублікував список лікарів та лікарень, які можуть надати українцям безкоштовну медичну допомогу в різних країнах Європи.
Для українців, які внаслідок війни втратили кінцівки, з’явилася можливість безкоштовно встановити протези в США. Подробиці тут

Медична допомога в Нідерландах

У Нідерландах є спеціальний сайт для людей з України, які перебувають у Нідерландах.

У Нідерландах, якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, ви завжди повинні спочатку відвідати лікаря загальної практики. Це також стосується, якщо ви вагітні, потребуєте консультації лікаря або маєте психологічні проблеми, такі як проблеми зі сном, страхи та тривалі депресивні думки.
Пояснення читайте на сторінці про охорону здоров’я.

Існує сторінка з інформацією для людей з обмеженими можливостями.

Також є сторінка для осіб, які потребують психічної підтримки.

Якщо вам потрібен перекладач, зверніться сюди.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті