Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Дистанційне навчання під час війни - поради психолога

Ми вперше зіткнулись з дистанційним навчанням під час пандемії, тому цього року школа українських батьків вже не лякає. Утім, є кілька порад психологів, які вам обов'язково треба знати.

Дитина спирається підборіддям на зошити та підручники

Допомога під час дистанційного навчання

За останні кілька місяців життя дуже змінилося, у школах вводять віддалену форму навчання, батьки працюють з дому, з друзями складно побачитися наживо.  У подібній ситуації дуже важливо спробувати зосередитися на можливостях, які з'явилися, замість того, щоб думати про складнощі.

Ми зібрали рекомендації і поради психолога батькам дітей, які тимчасово перебувають на дистанційному навчанні.

Зберігайте спокій

Емоційний стан дитини безпосередньо залежить від стану дорослих (батьків, близьких). Саме тому батькам дитини важливо самим постаратися зберегти спокійне, адекватне та критичне ставлення до того, що відбувається. Поводьтеся спокійно, стримано, не уникайте відповідати на питання дітей про війну тощо, але й не занурюйтесь у тривалі обговорення ситуації, не смакуйте подробиці жахів з інтернет мереж!

Слухайте вчительку

Намагайтеся розібратися в рекомендаціях, які ви отримуєте від школи з організації дистанційного навчання дітей.  Орієнтуйтесь лише на офіційну інформацію, яку Ви отримуєте від класного керівника та адміністрації школи.  Школі також потрібен час на те, щоб організувати цей процес.  В даний час існує ціла низка ресурсів, які допомагають і батькам, і педагогам у дистанційноHeadlineму навчанні, які змістовно пов'язані з освітніми програмами.

Зробіть режим дня

Щоби менше змучуватись і краще вчитись, потрібно зберегти та підтримувати для себе та дитини звичний розпорядок та ритм дня (час сну, час початку уроків, їх тривалість, тощо). Різкі зміни режиму дня можуть спричинити суттєві перебудови адаптивних можливостей дитини та призвести до надмірної напруги та стресу.

Вчіться з дитиною

Батьки школярів можуть підвищити привабливість дистанційних уроків, якщо спробують «засвоїти» деякі з них разом із дитиною.  Наприклад, можна поставити дитині питання, взяти участь у дискусії і тоді урок перетвориться на захоплюючу, пізнавальну гру-заняття.  Для дитини це можливість підвищити мотивацію, а для батьків краще дізнатися і зрозуміти своїх дітей.

Обмежте доступ до новин

Ми вже писали, що таке інформаційна дієта і чому вона важлива для здоров'я. Необхідно знизити загальний інформаційний потік (новини, стрічки в соціальних мережах).  Для того щоб бути в курсі актуальних новин, достатньо вибрати одне нове джерело і відвідувати його не частіше 1—2 разів на день Найкраще уникати частого відвідування чатів з обговоренням актуальної ситуації у світі. Будь-який чат у месенджерах можна поставити на безшумний режим і лише за необхідності заходити туди.

Контролюйте спілкування

 Перебуваючи вдома, дитина може продовжувати спілкуватися із класом, друзями (дзвінки, месенджери, групові чати). Під час вимушеної ізоляції вам і дитині важливо залишатися в контакті з близьким соціальним оточенням (за допомогою телефону, месенджера). Виберіть один месенджер (наприклад, Тelegram, WhatsApp, Viber) і спробуйте перенести важливе спілкування туди. 

Спільні справи

При вимушеній ізоляції вам треба подбати про періоди самостійної активності дитини - не треба її весь час розважати та займати. Книги, альбом для малювання, настільні ігри або розвиваючі ігри в смартфоні - все це зробить життя малечі цікавим і наповненим. Не варто забувати також і про допомогу по хатніх справах, які веселіше робити разом - наприклад, прибирати або готувати їжу. Також варто згадати про спільні з дорослим справи, які давно відкладалися.  Головна ідея полягає в тому, що перебування вдома — не «покарання», а ресурс для освоєння нових навичок, отримання знань, нових цікавих справ.

Використовуйте можливості інтернета

І художня гімнастика, і музика, і все чого душа побажає - все це зараз є в інтернеті в безкоштовному доступі. Ви можете обрати для своєї будь-який розвиваючий курс не виходячи з дому, а якщо маєте кошти на репетитора, то можете вчити дитину онлайн не виходячи з дому. 

Також батьки можуть підказати ідеї проведення віртуальних конкурсів (наприклад, позитивних мемів, тощо) та інших позитивних активностей.  Можна допомогти підліткам почати вести власні відеоблоги на тему (спорт, музика, кіно, кулінарія).


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті