Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Безкоштовна реабілітація для українських біженців з інвалідністю у Польщі

Польща стала однією з країн Європи, яка активно займається реабілітацією осіб з інвалідністю, в тому числі українських біженців.

Реабілітація у Польщі | © Pexels

(Pexels)

Існують багато програм та проектів, які сприяють реабілітації та інтеграції людей з інвалідністю у польське суспільство.

Громадянин України з інвалідністю, який:

  • в’їхав  в Польщу легально

  • в’їхав у період від 24 лютого 2022 року у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні та

  • заявляє про намір залишитись у Польщі

має право до такої самої медичної допомоги на території Польщі і у такому самому об’ємі як громадяни Польщі, а саме:

  • базову медичну допомогу (візити до сімейних лікарів, виклик швидкої);

  • спеціалізовану амбулаторну допомогу;

  • діагностичні дослідження (за направленням лікаря);

  • лікування у стаціонарі;

  • психіатричне лікування;

  • реабілітацію (крім курортів);

  • стоматологічні послуги.

Також українці з інвалідністю можуть користуватись програмами, фінансованими Державним фондом реабілітації осіб з інвалідністю (PFRON).

PFRON запустив програму «Допомога громадянам України з інвалідністю» (про програму (польською): https://www.pfron.org.pl/o-funduszu/programy-i-zadania-pfron/programy-i-zadania-real/pomoc-obywatelom-ukrainy-z-niepelnosprawnoscia/). 

Вона призначена для громадян України, які мають:

– для повнолітніх: документ, що підтверджує 1 або 2 групу інвалідності, виданий українською системою встановлення інвалідності

– для неповнолітніх: документ, що підтверджує 1 або 2 групу інвалідності, виданий українською системою встановлення інвалідності

– а за відсутності цих документів: заява чи заява опікуна про його наявність.

У Люблінському або Підкарпатському воєводствах планується запустити приймальний пункт для громадян України з інвалідністю (польською): https://www.pfron.org.pl/aktualnosci/szczegoly-aktualnosci/news/nabor-wnioskow-do-programu-pomoc-obywatelom-ukrainy-z-niepelnosprawnoscia-dla-organizacji/.

Додаткову інформацію про доступну підтримку можна отримати за тел. 503703974, з 8:00 до 21:00, 7 днів на тиждень (польською): https://www.pfron.org.pl/aktualnosci/szczegoly-aktualnosci/news/solidarnizukraina/

Крім вище зазначеного, воєвода та інші органи державної влади можуть надавати допомогу громадянам України:

  • які прибули з території України у зв’язку зі збройним конфліктом або

  • які мають Карту поляка та прибули з найближчою родиною у зв’язку зі збройним конфліктом прибули на територію Польщі.

Ця допомога полягає у фінансуванні спеціалізованого транспортування, призначеного для осіб з інвалідністю, зокрема до місць або між місцями: проживання, надання денного колективного харчування, медичної допомоги та до центрів для іноземців.

Особа з інвалідністю, яка має карту паркування видану за кордоном (у т.ч. в Україні), керуючи транспортним засобом, позначеним цією картою, може не дотримуватись деяких дорожніх знаків щодо заборони руху або паркування.

Важливі посилання: 

 

  1. докладніше (польською, українською): https://niepelnosprawni.gov.pl/download/tlumacze-migowi-ukraina-1647855777.pdf.

  2. Польський форум осіб з інвалідністю дав можливість додавати інформацію, які організації та особи надають допомогу громадянам України з інвалідністю: (польською) https://pfon.org/aktualnosci/pfon-pomaga-w-organizowaniu-pomocy-dla-uchodzcow-z-niepelnosprawnosciami/

  3. Офіційний список організацій, які надають підтримку людям з інвалідністю: https://niepelnosprawni.gov.pl/p,98,organizacje (польською)

  4. Контакти до Апарату Урядового уповноваженого у справах інвалідів: 

(пол.) https://niepelnosprawni.gov.pl/p,61,kontakt

(анг.) https://niepelnosprawni.gov.pl/p,137,contact-us.

Крім того, фундація Авалон разом із Центром допомоги біженцям запровадили ініціативу з безплатної реабілітації українських біженців з інвалідністю. 

Ті українці, які проживають зараз у Варшаві, можуть записатися на реабілітацію до Центру «Авалон Актив». Біженці можуть скористатись стаціонарною фізіотерапевтичною підтримкою у Варшаві, у Центрі Активної реабілітації Авалон Актів, а деякі заняття можуть бути проведені навіть онлайн, через платформу Zoom. Завдяки волонтерам, фонд забезпечує мовну підтримку при обслуговуванні україномовних пацієнтів.

Ті ж, хто проживає в інших містах Польщі, можуть отримати одноразову фінансову підтримку. Допомога максимально становитеме 1500 злотих.

Як подати заявку?

Для отримання допомоги необхідно надіслати лист на електронну пошту: pomocukrainie@fundacjaavalon.pl. 

В темі листа вказуєте своє прізвище та ім‘я, а також місце вашого проживання у Польщі. Також необхідно мати підтвердження перетину кордону після 24 лютого та документи, які вказують про інвалідність.

Потім пацієнту буде призначена перша зустріч з фізіотерапевтом Авалон Актів у вигляді стаціонарної консультації у Фонді або дистанційно через платформу Zoom. Під час зустрічі реабілітолог і пацієнт визначають мету, якої хочуть досягти за допомогою реабілітації. Індивідуальний контакт та індивідуальний підхід є ключовим елементом терапії.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті