Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як знайти роботу - поради психологів

Як показує практика, мало виїхати до Європи або безпечного місця в Україні, щоби життя встало на свої рельси. На новому місці українці з інвалідністю стикаються з новими складнощами і викликами, від бюрократії до складного шлейфу почуттів провини, сорому і болю. У цій статті ми розповімо про поради психологів, що допоможуть вам впоратись з розгубленістю і зібратися з силами на пошуки нової роботи.

Чоловік в костюмі перед ноутбуком | © Pexels

(Pexels)

З війною і масштабною втратою роботи українські переселенці зараз здебільшого переходять на новий формат працевлаштування: працюють онлайн, віддалено, на міжнародну чи українську компанію, незалежно від місця перебування. Ми вже розповідали на EnableMe Ukraine, де можна знайти роботу в Європі. Також, на щастя, зараз в інтернеті відкрилося багато спеціалізованих платформ з онлайн-курсами для українців, де можна безкоштовно здобути високооплачувану професію. Утім, як наважитись на це?

Як наважитись на нову роботу?

Спеціально для EnableMe Ukraine практичними порадами ділиться Надія Зінченко, магістр психології і керівник студії психології в Києві.

«Відповідаючи на питання, «як зважитися на нову роботу» чи «як продовжувати звичайне життя для внутрішньо переміщених осіб чи осіб з інвалідністю» необхідно зазначити, що тут будь-яка людина постає перед вибором.  А вибір -  це прояв волі, що базується на перевагах відкидання одних альтернатив на  противагу іншим.  

Тож перша рекомендація: виділіть декілька варіантів та зважте вигоди та витрати по кожній позиції. Важливо при цьому враховувати власний інтерес,  адже нецікава робота не приносить радості і задоволення, та може стати лише причиною нового стресу та депресії. 

Далі: враховуйте можливості розвитку своїх здібностей та талантів. Адже тоді почуватиметься вільно та натхненно. 

Заробітна плата теж важливий пункт у здійсненні вибору. Інтерес до роботи, що не приносить доходу швидко втрачається. 

Професійні навички, ще один важливий критерій. Якщо вам цікаво бути космонавтом, але ви маєте слабке здоров'я, не варто на цьому концентруватися! Адже кожна професія вимагає певних здібностей, знань, умінь та якостей. Розглядаючи різні професії подумайте якими якостями треба володіти і чи співпадає це з вашими якостями. 

Ну і нарешті - попит на ринку праці. Визначте які професії потребують суспільство  чи територіальна громада де ви знаходитесь».

Утім, вибір професії таки суттєво ускладнюються, якщо ви зрозуміли, що по-старому вже не можете і не хочете, спогади викликають лише біль. Але що робити, ким працювати, як заробляти гроші - невідомо. Перепрофілюватися і знайти нову професію ніколи не пізно! Розповідаємо як - далі…

© pexels (pexels)

Як знайти роботу, якщо не знаєш, чого хочеш?

Пропонуємо вам кілька практичних порад психологів, що працюють з пошуком себе та реалізацією.

  • 1

    Не слухайте інших людей.

    Обирати треба не те, що подобається іншим, а те, що по душі саме вам – адже тільки вам з цим жити далі і витрачати мінімум 40 робочих годин на тиждень. Тож чи варто займатись бухгалтерією, як мама, якщо ви вмієте чудово малювати?

  • 2

    Складіть список того, що ви вмієте робити.

    Це можуть бути навіть такі повсякденні і прості справи, як-то мити посуд чи розмовляти з сусідами про життя.

  • 3

    Складіть список (або оберіть пункти з попереднього, про який ми писали вище) того, що ви найбільше любите робити.

    Не дивуйтесь відповідям і не відкидайте жодну з них. Адже, якщо найбільше на світі ви любите їсти морозиво, то можливо ви могли би працювати на виробництві чи продажу морозива або навіть відкрити власну маленьку кав’ярню з кількома сортами морозива та ласощів.

  • 4

    Згадайте, які якості особисті ви маєте.

    Наприклад, якщо ви в дитинстві любили організовувати компанії для ігор, то ймовірно, вам легко вдасться менеджмент або навіть керування в будь-якій сфері. А якщо ви любите малювати, то вам просто зараз треба іти на курси дизайнера чи СММ-ника та отримувати високооплачувану модну професію.

  • 5

    Проаналізуйте, що вам подобається чи не подобається в різних професіях.

    Якщо ви – птаха вільного польоту та ще й сова, то жорсткий графік вам вочевидь не до душі, і краще дивитись в бік фріланса. Якщо ж ви живете колективом та його життям, любите спілкуватись, то ймовірно вам сподобається робота в офісі. Отже, поставте собі запитання – що хорошого та поганого в роботі бухгалтера/працівника кафе/журналіста/викладача/або будь-який інший варіант.

  • 6

    Спитайте себе яка ваша основна мета в житті.

    Якщо ви ставите на перше місце бути корисним та допомагати іншим людям, можливо, вам до душі буде робота волонтера чи викладача. Якщо ваша мета творчість, то не витрачайте час на роботу тим же бухгалтером, а краще оберіть суміжну професію, яка вам допоможе заробляти гроші і водночас доповнювати та розвивати ваші творчі здібності. Наприклад, якщо ви любите малювати і мрієте стати художником, спробуйте знайти собі роботу в картинній галереї, бутіку речей для декору або творчості, SMM-менеджмент сторінки відомого художника або галереї, тощо.

  • 7

    Приділяйте новій роботі, яку ви собі примітили, щонайменше годину в день.

    Так ви будете отримувати задоволення і досвід, а потім зможете повністю перейту в цю сцеру і заробляти в ній гроші.

І пам’ятайте, будь-який шлях починається з першого кроку. То ж не вагайтесь зробити цей крок і все буде добре!

Дякуємо за допомогу в підготовці статті психолога і експерта EnableMe Надії Зінченко.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті