Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вебінар EnableMe Ukraine «Життя за кордоном: перспективи та шанси для українських біженців»

У березні волонтерська організація EnableMe Ukraine провела вебінар «Життя за кордоном: перспективи та шанси для українських біженців».

Питання біженців лишається одним з найбільш обговорюваних як в Україні, так і в країнах, які їх приймають. Станом на початок 2024 року за кордоном перебували 4,9 млн українських біженців. Переважна їх більшість – це жінки та діти.
З початку повномасштабного вторгнення EnableMe Ukraine консультує українських біженців, людей з інвалідністю та хронічними хворобами по широкому спектру питань. Щомісяця ми проводимо вебінари для учасників нашої спільноти на важливі для них теми.
Нижче наводимо важливу інформацію щодо особливостей перебування  українців за кордоном від спікера вебінару, журналіста та експерта спільноти EnableMe Ukraine Дмитра Філенка. Для вашої зручності інформацію, якою ділився наш спікер, розбито на блоки.

Особливості зміни статусу тимчасового захисту в країнах ЄС

За правилами ЄС, українці мають право змінювати країну тимчасового захисту. Втім, деякі держави ухвалили внутрішні правила, які ускладнюють переїзд біженцям з України, які вже мали до цього захист в країні ЄС. Серед цих країн –  Чехія, Польща і Швейцарія. Власне, Швейцарія може надати тимчасовий захист вдруге, якщо людина залишає перевантажену біженцями країну.

До переліку держав, які без особливих складнощів надають тимчасовий захист, належать Німеччина, Словаччина, Нідерланди, Румунія, Іспанія, Португалія та Хорватія. Тут з мінімальними затратами сил та часу можна повторно отримати статус тимчасового захисту. Втім, тут діє загальне правило: якщо людина планує переїжджати, вона зобов’язана анулуювати тимчасовий захист країни, в якій  знаходиться зараз. При переїзді необхідно надати документальне підтвердження анулювання статусу тимчасового захисту в попередній країні.

Що важливо: немає єдиного стандартизованого документу, який би підтверджував закриття статусу тимчасового захисту в країні, яку ви плануєте покидати. Тому потрібно домагатись хоча б якогось документального підтвердження щодо свого тимчасового захисту і підтвердження його закриття в тій країні, яку ви покидаєте.

Звісно, є винятки. В Словаччині можна одночасно оформити статус тимчасового захисту і анулювати старий. Але, з досвіду біженців, краще офіційно анулювати попередній статус перед наступним його відкриттям у іншій країні.

Особливості працевлаштування в ЄС

Згідно рейтингу міст ЄС з найкращими вакансіями для українців, найперспективнішими являються Мюнхен, Гамбург, Братислава, Осло, Стокгольм, Прага та Варшава.

Чимало вакансій для біженців є в Румунії, але середній рівень заробітної плати тут невисокий.

В Німеччині спростили умови працевлаштування. Біженці мають право працювати після 6 місяців перебування в країні. Найпопулярніші вакансії без знання мови: працівники складів та виробництв, водії, будівельники, прибиральники, також є попит на працівників, які здійснюють догляд за людьми похилого віку.

В Нідерландах без знання мови без проблем можна влаштуватись на виробництво, займатись збором врожаю, працювати у теплицях.

У Норвегії спрощені умови працевлаштування для українців, також рівень заробітних плат тут вищій, ніж в попередніх країнах. Зварювальники, будівельники, працівники виробництв, водії, в середньому отримують 2500 – 4000 Євро на місяць.

У Польщі багато вакансій у сфері готельно-ресторанного бізнесу та на будівництві. Також бракує висококваліфікованих вчителів та медиків. Українці мають підтверджувати диплом через Міносвіти Польщі.

Франція здебільшого пропонує вакансії у сфері сільського господарства і ті, де потрібно працювати з технікою. Середній рівень зарплатні складає 12-16 євро за годину. Важливо володіти французькою мовою.

В контексті пошуку роботи українці, які вже перебувають за кордоном,  не рекомендують Італію і Грецію.

Як підтвердити статус особи з інвалідністю в країнах ЄС

Етапи підтвердження статусу особи з інвалідністю:

 – Отримання статусу тимчасового захисту. Потрібно заздалегідь подбати про документи в Україні, які підтверджують інвалідність (виписки з лікарень, історія хвороби, документи, які підтверджують захворювання);

 – Переклад документів на мову країни, в якій ти знаходишся.

Статус особи з інвалідністю доволі просто підтверджується у Польщі. Сімейний лікар відсилає документи на підтвердження онлайн і через певний час можна отримати підтверджений статус.

У Швейцарії з цим трохи складніше. Треба щоб висновки сімейного лікаря підтвердили ще троє лікарів і у більшості випадків це відбувається офлайн.

У Німеччині потрібно звернутись до сімейного лікаря, а переклад українських документів потрібно юридично завірити. Процедура підтвердження статусу інвалідності в Німеччині займає від 3 до 6 місяців.

Для людей з інвалідністю в країнах ЄС діє пільгова система під час  працевлаштування, відвідування культурних заходів, на проїзд у громадському транспорті. Все це сприяє інтеграції людини з інвалідністю в соціальне життя.

На які вакансії можуть розраховувати люди з інвалідністю в ЄС:

В ЄС людям з інвалідністю з України без проблем можна працевлаштуватись пакувальниками на виробництво (пакування одягу, продуктів, косметики, автозапчастин).

Зі знанням мови можна влаштуватись на гарячі лінії в компанії, на рецепції, адміністрації готелів, також є формат віддаленої роботи – адміністрація чатів компаній.

Щодо уточнень всіх нюансів по різним країнам ви завжди можете звернутись у спільноту EnableMe Ukraine. Реєструйтесь, звертайтесь до експертів спільноти та отримуйте відповіді на важливі для вас запитання.

Пошук житла в ЄС

Німеччина надає хороший соціальний захист. Але безкоштовне житло можна отримати лише в маленьких містах, де важко знайти роботу.

Бельгія є комфортною для проживання біженців, але наразі місця проживання для них переповнені.

В Румунії хороша ситуація з житлом. Але тут низький рівень заробітних плат. Країна є комфортною для матерів з дітьми, бо тут немає обов’язкової вимоги для дітей щодо відвідування місцевої школи і можна навчатись онлайн в українських школах.

В Литві високі ціни на оренду житла. До того ж тут неохоче здають квартири родинам з дітьми.

В Данії і Норвегії біженці можуть місяцями чекати на житло. Поселитись можна переважно у невеликих містах на півночі, де суворий клімат, не дуже розвинена інфраструктура і складнощі з пошуком роботи.

Словаччина не дуже популярна серед біженців з України. Але тут непогана ситуація з житлом, також на кордоні можна отримати гуманітарну допомогу. В країні достатньо вакансій для українців, але грошова допомога, яку буде виплачувати уряд Словаччини, невелика.

Якщо ви плануєте переїжджати за кордон, не знаєте, яку країну обрати і потребуєте консультації, звертайтесь в інклюзивну спільноту EnableMe Ukraine!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті