Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Безкоштовно для біженців: перелік онлайн-курсів, де можна отримати високооплачувану професію

Де біженцям та ВПО (внутрішньо-переміщеним особам) отримати роботу та нову професію? За статистикою понад 50% українців, тобто кожен другий, які до війни в Україні були працевлаштовані, зараз залишились без роботи. Дехто з них залишився в Україні, дехто вимушено виїхав за кордон, дехто не може звести кінці з кінцями через зростання цін та вимушену аренду житла при переміщенні по країні. І перші, і другі, і треті будуть шукати нову роботу, а можливо і нову професію. Допомагаємо!

Дівчина сидить за столом перед ноутбуком | © Pexels

Навчання вдома (Pexels)

EnableMe Ukraine зробили підбірку онлайн-курсів, де українці, що були вимушені покинути домівки та залишились без роботи, можуть опанувати нову професію або ж розширити світогляд. Завдяки волонтерам ви можете вивчитись на нову сучасну та високооплачувану професію, наприклад, SMM-ник, SEO-спеціаліст, дизайнер або програміст. Більшість цих професій дозволяє працювати онлайн, тобто вдома за наявності інтернету. Так само і курси, на яких ви можете здобути нову професію, проводяться онлайн, що є дуже зручно. 

Окрім професійних навичок, ці платформи пропонують також безкоштовні курси з творчості або саморозвитку, що також є вкрай корисним для стабілізації емоційного та психічного стану після тривалого перебування у стресовій ситуації. Отже, пропонуємо вашій увазі перелік онлайн-курсів.

Projector: дизайн, SEO, IT та інші курси для жінок

Тут пропонують безкоштовні онлайн-курси для жінок, які вимушено поїхали з України та мають почати життя заново. По закінченню курсу ви зможете претендувати на позицію молодшого спеціаліста у новій професії, а саме:

SheCodes - для українок, що хочуть навчитися програмуванню

Ще одна волонтерська ініціатива для українських біженок та ВПО - від фонду SheCodes. Українські жінки можуть безкоштовно навчитися програмуванню. Ця програма також відкрита для жінок, які проживають в Україні. Подати заявку можна тут, а після розгляду вашого звернення вам буде надано доступ до навчання одній з найпрестижніших професій сьогодні.

ITDVN: курси для тих, хто хоче працювати в IT

ITVDN – освітній проект для майбутніх і діючих IT-спеціалістів, а саме - тих, хто хоче стати програмістами, тестувальниками, чи веб-дизайнерами. В цьому проекті безкоштовно можно навчатись і чоловікам-українцям.  Платформа надає безкоштовний доступ до всіх курсів для громадян України на 30 днів. Серед них:

  • верстальник сайтів;

  • frontend-розробник;

  • Python-розробник;

  • тестувальник тощо.

Вам потрібно лише подати заявку на онлайн-курс.

Coursera: безкоштовні курси для біженців

Coursera – це міжнародна платформа онлайн-курсів від різних університетів світу.  Так-так, ви зможете навчатись в університеті Каліфорнії або коледжі Канади, при цьому отримувати знання і сертифікат тут можна безкоштовно. Більшість курсів на сайті надано англійською, в більшості можна обрати субтитри іншою мовою. А вивчати тут все – від іноземних мов і математики до бізнесу та програмування, від курсу гри на гітарі до технічних наук, від написання роману до SMM.

Все, що вам потрібно, це обрати онлайн-курс, який вам подобається, а потім натиснути кнопку «Доступна фінансова допомога» і заповнити анкету. Протягом розгляду вашої заявки – зазвичай це 15 днів -  ви можете почати проходити курс у режимі лекцій без доступу до тестів. Коли вашу заявку розглянуть, ви отримаєте електронний лист з відповіддю та зможете продовжити повноцінне навчання.

Udemy: курси з цифрового маркетингу

Udemy – ця платформа пропонує українцям безкоштовний доступ до таких курсів цифрового маркетингу:

Важливо: щоб отримати безкоштовний доступ, потрібно переходити за повними посиланнями, які ми вказали в переліку.

Projector Humanitarium: курси, що розширюють світогляд

Humanitarium – це проєкт Projector, на якому можна проходити гуманітарні курси з культурології, соціології, мистецтвознавства тощо. Їхня мета – не просто розширити світогляд, а й розвинути критичне мислення. Для біженців та ВПО безкоштовно доступні курси розділу Humanitarium за  промокодом 0688-5072. До перемоги України та ще місяць після неї ці курси можна пройти безкоштовно.

SMS: курс інтернет-маркетингу для керівників

SMS – це школа маркетингу, яка розробляє курси для керівників і власників бізнесу. На курсі «Маркетинг у мурашнику» ви зрозумієте, як правильно ставити цілі маркетологам та агентствам, яких наймаєте. Розберетеся, як контролювати, чи досягають вони їх. Ще зрозумієте, які з показників немає сенсу відстежувати. Ви можете подати заявку на онлайн курс тут.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Дівчина в планці дивиться в ноутбук | © prjctrfoundation.com Опанування нової професії (prjctrfoundation.com)

Онлайн-ресурси для навчання

Prometheus - тут є база безкоштовних україномовних онлайн-курсів на різні теми від гуманітарного права до бізнес-англійської.

Платформа Кампстер пропонує ринкові онлайн-курси, знання та навички, якість яких була перевірена експертами та понад 250.000 відвідувачами!

Кампстер - курси із програмування, маркетингу, тайм-менеджменту, копірайтингу та ін. 

Школа_інфо - найбільша освітня Viber-спільнота для українських школярів від Інституту когнітивного моделювання, де щодня публікуються уроки та курси для різних вікових груп. 

OPEN UNIVERSITY  - в Хельсінках надають можливість безкоштовного навчання українцям. Для цього треба обрати курс з каталогу та надіслати електронного листа на адресу avoin-yleinen@helsinki.fi  і ви отримаєте відповідь із інструкціями.

EdEra - онлайн-освіта, рекомендуємо звернути увагу вчителям, учням, батькам, соціальним підприємцям.

ВУМ online - курси про волонтерство, журналістику рішень, соціальні проєкти і т.д.

Серія вебінарів  «Реальність без ілюзій»  від УКУ - про кризове лідерство, життєстійкість, обмеженість ресурсів, дії бізнесу та HR-фахівців у нестабільний час тощо.

Creative Practice  - доступ до курсів, лекцій та мастер-класів з  веб та графічного дизайну. 

Курс з таргетованої реклами - 27 уроків від Наталії Пронькіної. 

Аналіз даних в Google Analytics від Школи вебаналітики Андрія Осипова - навчають готувати, аналізувати та сегментувати дані, створювати кастомні звіти.

Boosta Academy - чотири напрями на вибір: SEO & Linkbuilding, SMM і таргетинг, Customer Care: Support&Sales або фриланс на платформі Fiverr. Переходь і обирай 

«Основи проєктного менеджменту» - відеолекції від RedCamp про бізнес-моделі IT-проєктів, роботу в команді і т.д. 

«Системне адміністрування та комунікації» від PortaOne. Для зарахування на курс потрібно зареєструватись за посиланням, пройти вступне тестування і співбесіду. Є можливість продовжити роботу як стажери віддалено або з релокейтом в офіс до Словенії.

Компанія Avenga розпочинає безкоштовні кар’єрні консультації для українців, які прагнуть професійних змін. Для участі необхідно зареєструватися за посиланням.

Проєкт «Твоя кар’єрна перемога» для української молоді (у тому числі ВПО), який має на меті допомогти хлопцям та дівчатам з професійним розвитком та пошуком роботи, попри поточні обставини. Щоб долучитися, треба заповнити форму

Консалтинго-тренінгова компаніE5 - онлайн-курси про фреймворк, бізнес-аналіз, Scrum та проджект-менеджмент. 

Курси з програмування від ITVDN - щоб отримати доступ, потрібно зареєструватися на сайті і заповнити анкету

Онлайн-навчання та сертифікація з Google Ads, Marketing Platform, Analytics, AdManager тощо. Розвивайте навички, які можна застосувати відразу, за допомогою курсів електронного навчання, розроблених експертами з продуктів Google. Навчайтеся у власному темпі та пройдіть сертифікацію продуктів Google.

Разом зі своїми партнерами TEEI допомагає 100 000 українців знайти роботу дистанційно за допомогою безкоштовних програм підвищення кваліфікації та пов’язаних з роботою освітніх програм, таких як веб-розробка, маркетинг зростання, 3D-моделювання, аналітика даних тощо.

Засновниця проєкту «Вікно і олівці» Марина Попова допомагає кожному відкрити в собі художника у своєму Telegram-каналі.

Безкоштовні курси з вивчення мов
Спеціально для тих, хто зараз в Європі або збирається туди, безліч європейських та українських платформ надають безкоштовні курси з вивчення мов. Наприклад, ви можете безкоштовно вивчити польську мову або пройти онлайн-курс з вивчення німецької мови.

Preply - це глобальна платформа для вивчення іноземних мов, яка запустила онлайн програму для переміщених українців, які хочуть вивчати англійську, німецьку, польську та інші мови. Групові заняття безкоштовні, онлайн і тривають 60 хвилин.

Інститут освітньої рівності проводить безкоштовні живі заняття та індивідуальне репетиторство майже всіх європейських мов з українськими вчителями.

Mondly — це програма для вивчення більше ніж 40 мов. Їхні послуги абсолютно безкоштовні, якщо ви виберете українську як рідну мову.

Вивчати німецьку, польську та англійську мови українською можна в додатку Babbel. Щоб отримати безкоштовний доступ, необхідно вибрати українську мову, як мову відображення.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті