Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як українським біженцям з інвалідністю вступити до університету в Польщі

Українські студенти та абітурієнти можуть почати або продовжити навчання на підставі угоди між Польщею та Україною про взаємне академічне визнання документів про освіту та рівноцінність ступенів. Якщо ви студент, перебування якого в Польщі є легальним, і ви були студентом університету, що діє в Україні, ви можете подати заявку на вступ до будь-якого університету, що працює в Польщі. Розповімо детальніше про вступ до польського університету, якщо є статус особи з інвалідністю - які права, пільги та правила.

Вступ до польського університету | © Pexels

(Pexels)

У Польщі учні з інвалідністю мають право на рівне поводження та доступ до освіти відповідно до закону. Існує кілька переваг та правил, які допомагають підтримати таких учнів, у тому числі:

Рівні права: Учні з інвалідністю мають рівні права і не можуть піддаватися дискримінації на підставі їхньої інвалідності.

Спеціальні пристрої: університети зобов'язані надавати розумні пристрої для студентів з інвалідністю, щоб забезпечити їм рівний доступ до освіти. Це може включати надання допоміжних технологій, доступних засобів та академічної підтримки.

Послуги підтримки: Багато університетів у Польщі пропонують спеціалізовані послуги підтримки для студентів з інвалідністю, такі як психологічне консультування, репетиторство та наставництво.

Фінансова допомога. Студентам з інвалідністю також надаються фінансові пільги, такі як гранти та стипендії.

Спеціальні програми: деякі університети в Польщі пропонують спеціальні програми для студентів з інвалідністю, такі як вивчення інвалідності, які можуть надати унікальний освітній досвід та допомогти підготувати студентів до кар'єри у сфері захисту інтересів інвалідів або надання послуг.

Загалом, мета Польщі полягає в тому, щоб створити інклюзивне освітнє середовище, яке сприяє рівним можливостям та повній участі для всіх учнів, незалежно від наявності чи відсутності інвалідності.

Вартість навчання та фінансова допомога для студентів з інвалідністю Польщі

Ви звільняєтесь від оплати за навчання на денній формі навчання, якщо маєте статус біженця, утім за освітні послуги, пов’язані з навчанням на заочній формі, може стягуватися оплата.

У разі продовження навчання з підготовки до певних професій – лікар, стоматолог, фармацевт, медична сестра, акушерка, лаборант, фізіотерапевт, фельдшер – розмір оплати за заочну форму навчання або з іноземної мови не перевищуватиме тієї, яку ви оплачуєте в українському ВНЗ. Ви можете бути звільнені від оплати за навчання ректором обраного ВНЗ. ВНЗ визначає умови та порядок звільнення від оплат. Порядок та умови прийняття на навчання визначаються ВНЗ.

Одним із прикладів організацій, що надають фінансову допомогу, є National Fund for the Rehabilitation of Disabled Persons, який допомагає учням з інвалідністю покрити витрати на проживання, обладнання та інші необхідні витрати, пов'язані з їхньою інвалідністю. Студенти можуть подати заявку на отримання гранту через Національний фонд реабілітації інвалідів.

https://www.pfron.org.pl/finansowanie/pomoc-finansowa/pomoc-finansowa-dla-osob-z-powaznymi-ubostwem-oraz-niepelnosprawnosciami

Крім того, деякі університети в Польщі можуть пропонувати свої власні гранти та стипендії спеціально для студентів з інвалідністю, тому варто уточнити у вибраному вами навчальному закладі, які варіанти доступні.

Як вступити до університету у Польщі

Отримати статус біженця: Щоб мати право на прийом як біженець у Польщі, необхідно спочатку отримати статус біженця. Це можна зробити, подавши заяву про надання притулку до відповідних органів.

Підтвердити кваліфікацію: перед поданням заяви до університету у Польщі важливо переконатися, що ваша академічна кваліфікація визнана у Польщі. Це можна зробити, зв'язавшись із Польським національним академічним інформаційним центром або університетом, до якого ви хочете вступити.

Знання мови: більшість університетів у Польщі вимагають, щоб іноземні студенти продемонстрували знання мови навчання, якою зазвичай є польська чи англійська. Вам може знадобитися пройти тест на знання мови, наприклад, TOEFL або IELTS.

Подання заявки: після того, як ви підтвердите свою кваліфікацію та знання мови, ви можете подати заявку до обраного вами університету. Процес подання заявки зазвичай включає подання дипломів, результатів тестів на знання мови та інших підтверджуючих документів.

Присутність на співбесіді: залежно від університету та програми, на яку ви подаєте заяву, вам може знадобитися пройти співбесіду в рамках процесу вступу.

Вищі навчальні заклади в Польщі – який напрямок вибрати?

Якщо ви студент, перебування якого в Польщі є легальним, і ви були студентом університету, що діє в Україні, ви можете подати заявку на вступ до будь-якого університету, що працює в Польщі.

Який вищий навчальний заклад (ВНЗ) вибрати? Важливо, щоб рік навчання, напрямок і рівень навчання збігалися. Якщо є відмінності в навчальній програмі або результатах навчання, вам необхідно буде скласти певні іспити або стажування.

Ви можете знайти список усіх державних вищих навчальних закладів тут - https://www.gov.pl/web/edukacjainauka/uczelnie-publiczne

Список напрямків можна знайти тут - http://c/Users/nataliyaserdyuk/Downloads/%20https/studia.gov.pl/wybierz-studia 

Важливо! Багато вищих навчальних закладів пропонують навчання на певних напрямках англійською мовою. Перелік програм навчання англійською мовою можна знайти тут - https://study.gov.pl/studyfinder 

Документи, необхідні для навчання

Ви зможете подати заяву про вступ на навчання до обраного вами вищого навчального закладу одразу після прибуття до Польщі.

Ви можете почати або продовжити навчання на підставі угоди між Польщею та Україною про взаємне академічне визнання документів про освіту та рівноцінність ступенів. Продовження навчання на основі спеціального акту також можна буде, якщо у вас немає документів, що підтверджують періоди навчання, складені іспити, заліки чи стажування. Вам достатньо лише заявити, що 24 лютого 2022 року ви були студентом ВНЗ, який діє в Україні – на конкретному році навчання, за заданим напрямом та рівнем навчання.

Перевірка досягнутих результатів навчання здійснюється ВНЗ, куди ви подаєте заяву про вступ, за встановленими ним правилами.

Університеті в Польщі, які приймають українських студентів

  1. Яґеллонський університет у Кракові: ul. Gołębia 24, 31-007 Краків, Польща https://uj.edu.pl/

  2. Університет Варшави: ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Варшава, Польща  https://www.uw.edu.pl/

  3. Варшавський технологічний університет: ul. Polna 50, 00-644 Варшава, Польща https://www.pw.edu.pl/

  4. Університет Адама Міцкевича у Познані: ul. Wieniawskiego 1, 61-712 Познань, Польща https://amu.edu.pl/

  5. Вроцлавський університет науки і технологій: Wyb. Wyspiańskiego 27, 50-370 Вроцлав, Польща https://pwr.edu.pl/

  6. Університет Вроцлава: plac Uniwersytecki 1, 50-137 Вроцлав, Польща https://uni.wroc.pl/

  7. AGH у Кракові: al. Mickiewicza 30, 30-059 Краків, Польща https://www.agh.edu.pl/

  8. Гданський технологічний університет: ul. G. Narutowicza 11/12, 80-233 Гданськ, Польща  https://pg.edu.pl/

  9. Познанський технологічний університет: ul. Piotrowo 3, 60-965 Познань, Польща  https://www.put.poznan.pl/

  10. Опольський технологічний університет: ul. Mikołajczyka 5, 45-271 Ополе, Польща  https://po.opole.pl/


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті