Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

ТОП-10 питань, які потрібно знати про рак

Медицина не стоїть на місці – сьогодні онкологічні захворювання успішно лікуються. Часто в особливо занедбаних випадках рак із категорії смертельного захворювання переходить у категорію хронічного, з яким можна повноцінно жити довгі роки. Про те, що сьогодні важливо знати про рак – далі.

Онкохвора дівчина | © Pexels

Факти про рак (Pexels)

Рак – це не вирок

Рак ближче, ніж ми часом думаємо, але не такий страшний, як нам здається. Наука рухається вперед, і багато онкологічних захворювань перестали бути смертельними. Сьогодні успішно впроваджуються нові методи дослідження, удосконалюються методики виконання оперативних втручань, з'являються нові лікарські препарати, які набагато ефективніші і при цьому менш токсичні. Навіть якщо хворобу запущено, можна проводити ефективне лікування. Сьогодні навіть існують препарати, які дозволяють людям навіть при ураженні кісток метастазами. Вони можуть жити довгі роки і нормально почуватися, успішно працювати — жити повним життям.

Як лікують рак сьогодні?

Сьогодні хірурги піклуються про здоров'я та життя пацієнтів максимально ретельно. Лікарі та медсестри опікуються людиною на всьому шляху лікування та відновлення, розуміючи, наскільки важливий душевний спокій і підтримка тих, хто поруч. Головний принцип сучасної медицини – при лікуванні онкологічного захворювання зберегти органи, якість життя людини, естетику тіла та її душевний спокій. У наші дні лікарі проводять малоінвазивні втручання та видаляють новоутворення без шрамів та рубців. Також за можливості лікаря роблять онкологічні та реконструктивні операції за одну процедуру (наприклад, встановлюють імплантати при мастектомії). У сучасних клініках працює команда фахівців та психологів, які допомагають пацієнтам зробити перші кроки до усвідомлення та прийняття діагнозу, знизити рівень тривоги та страху, адаптуватися до нової ситуації, наново розставити життєві пріоритети.

Як виявити рак?

Кожна людина повинна щороку пройти УЗД черевної порожнини, нирок, сечового міхура, фіброгастроскопію, а також раз на два роки потрібно робити флюорографію. Чоловіки повинні пройти уролога і зробити УЗД простати, тому що у сильної половини людства найчастіше зустрічається рак легені, рак шлунка, нирки та простати. У свою чергу для жінок обов'язково пройти гінеколога, здати мазки, зробити гінекологічне УЗД та регулярно оглядати молочні залози самостійно, щоб виключити рак шийки матки та рак молочної залози. Такі нехитрі обстеження виключать майже 90% можливої ​​онкології.

Який рак найпоширеніший?

Рак грудей – найпоширеніший вид раку. У 2020 році на рак молочної залози припав кожен восьмий новий випадок раку у світі, це захворювання діагностували у 2,3 млн осіб, 685 тисяч від нього померли.

Жінка із раком грудей | © Pexels Найпоширеніший вид раку - рак груднй (Pexels)

Який вид раку найсмертельніший?

Найбільш поширеними причинами смерті від онкологічних захворювань у 2020 р. були: рак легень (1,8 млн. випадків смерті); рак товстої та прямої кишки (916 000 випадків смерті), а також рак грудей та рак шлунка.

Який найнебезпечніший вид раку?

Серед онкологічних захворювань найнебезпечнішим прийнято вважати рак підшлункової залози. Справа в тому, що цей вид раку на сьогоднішній день мало вивчений. А підступність його полягає в тому, що він майже не має симптомів, тому його зазвичай виявляють на пізніх стадіях, коли лікування малоефективне. Цей вид онкології на шостому місці у світі за поширеністю, а смертність від нього становить 94%.

Який вид раку не виліковний?

На першому місці – рак легенів. На другому – злоякісні пухлини печінки. Далі слідує онкологія шлунка.

Які види раку повністю виліковні?

Злоякісні новоутворення шкіри, які ще 10 років тому здавалися невиліковними – сьогодні успішно виліковують. Рак грудей, пухлина простати, меланома, рак щитовидної залози – для всіх цих хвороб існують ліки.

Який рак заразний?

На щастя, у людини на даний момент не відомо заразних форм раку - це захворювання не передається ні статевим, ні повітряно-краплинним або контактно-побутовим шляхом. Натомість достовірно відомі три випадки заразного раку у тварин: трансмісивна венерична пухлина собак, лицьова пухлина тасманійського диявола та трансмісивна лейкемія двостулкових молюсків.

Скільки людей у ​​світі хворіє на рак?

Загалом кожен п'ятий чоловік і одна з 6 жінок захворіють на рак протягом свого життя. Чоловіки частіше вмирають від раку – один із восьми, жінки рідше – одна з одинадцяти. Загальна кількість людей, які живуть після встановлення діагнозу «рак» протягом 5 років, становить 43, 8 млн. чоловік.

Скільки людей виліковуються від раку?

Людей, хворих на рак, рятує насамперед своєчасна діагностика. За статистикою 90% хворих, у яких онкологію виявили на ранній стадії, успішно виліковуються та живуть довгі роки у стані ремісії.

Бережіть себе та будьте здорові!


Про те, як оформити інвалідність в Україні, читайте тут


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті