Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Школа для українських дітей-біженців за кордоном. Правила вступу

До початку навчального року залишаються лічені дні, але велика кількість українських дітей перебуває за кордоном. І вимушені будуть йти до школи в тих країнах, де вони знаходяться. У цій статті розповімо про правила вступу до шкіл Польщі, Німеччини, Чехії.

Дівчина в школі з навушниками та текою | © Pexels

Навчання українців (Pexels)

Вступ до школи в Польщі

Діти, які перебувають в Польщі та легалізували своє перебування на підставі спецзакону, мають право відвідувати школу на таких самих умовах, як і польські.

Записати дитину до школи в Польщі можуть лише:

  • батьки

  • законні опікуни дитини, тобто особа, якій судом довірено піклування про дитину.

  • учні, яким виповнилося 18 років, можуть самостійно вступати до старшої школи.

Рішення про прийом дитини ухвалює директор, але початкова школа в районі, де живе дитина, повинна її прийняти. Інші початкові та середні школи приймають дітей за наявності вільних місць. Місцева адміністрація може відправити дитину до іншого закладу на своїй території.

«Батькам достатньо з’явитися до найближчого закладу та подати заяву. Найкраще мати документи про попереднє навчання дитини (атестати, довідки тощо), а якщо їх немає – зазначити в заяві загальну кількість закінчених років навчання і заклад, в якому навчалася дитина», — розповіла директорка департаменту рекрутації агенції працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда.

Вибрати школу можна у відкритому доступі — в реєстрі шкіл та навчальних закладів.

Навчання дітей і молоді у віці 7-18 років у державних школах безкоштовне. Незнання дитиною польської мови не є перешкодою для прийняття до школи.

А учням, які не знають польської мови, запропонують спеціальні підготовчі класи, де вони вивчатимуть державну мову шість годин на тиждень протягом 24 місяців. 

Учням та їхнім батькам також надають психолого-педагогічну допомогу у зв'язку з міграційним досвідом.

Загалом Польща прийняла рекордну кількість українських школярів. Самі поляки не можуть підрахувати кількість дітей-біженців. Вважається, що ця цифра в межах 400-600 тисяч дітей.

«Ми прийняли 200 тис. (українських дітей – ред.), з них 160 – у школи, 40 – у дитсадки. За нашими оцінками, ще 200 тис. може приєднатися з 1 вересня. Система узгоджена з органами управління, із самоврядуванням, з відділами освіти, з МВС та адміністрації. Ми готові приймати українських дітей», – розповів Міністр освіти та науки Пшемислав Чарнек у програмі Польського радіо.

Водночас українські діти стали для польської системи навчання величезною проблемою. Адже минулий академічний рік 2021-22 польські школи розпочали з 13 тисячами вакансій в школах. Вони навіть свій попит не задовольняють через брак учителів.

Окрім того, навчальні системи України та Польщі дуже різні. Наші діти йдуть у Польщі у на рік менший клас. Обирають переважно інтеграційні класи, або польські, де учитель працює зі спеціальним помічником. Є також певне незадоволення серед батьків, що загальний рівень знань у класі падає через те, що учитель має додатково пояснювати українським дітям матеріал. 

З опитаних українських мамів більшість розповідають, що добре влаштували дитину, бо приїхали у перші дні після 24 лютого.

Досить великою проблемою для українських старшокласників є матура — єдиний випускний іспит, до якого зазвичай готуються 2-3 роки. Якщо дитина приєдналась до 10 чи 11 класу, їй буде неможливо скласти іспит, якщо у неї немає ні відповідної підготовки, ні знання мови.

Вчитель розповідає дітям на фоні шкільної дошки | © Pexels Навчання українських дітей в школах Польщі, Німеччини, Чехії (Pexels)

Українська школа в Польщі

Хорошим варіантом є можливість віддати дитину до однієї з трьох українських шкіл у Польщі — у Вроцлаві, Кракові та Варшаві. За словами президентки фундації «Незламна Україна» Вікторії Гнап, школа повністю українська — з українськими вчителями, програмою навчання, стандартами, лише з додатковим вивченням польської мови.

«Ми підписали угоду із Запорізькою гімназією. І по суті, можемо сказати, що це виїзна українська гімназія в Польщі. Діти складають необхідні контрольні, у кінці навчального року отримують табелі — щоб після перемоги вони продовжили навчання у своїх школах без жодних додаткових іспитів», — пояснила Вікторія Гнап.

Діти тут також вчаться безкоштовно. Також отримують безкоштовні обіди, канцелярію, наплічники і планшети, фінансово допомагає фонд ООН ЮНІСЕФ.

Більшість дітей - з окупованих регіонів, або постраждалих від бомбардувань: Херсон, Маріуполь, Пологи, Харків. Навчальний рік 2021\22, який почав працювати офлайн у квітні, закінчили 750 дітей, які перетнули кордон після 24 лютого. Викладають у школі також педагоги-біженці.

На новий навчальний рік потрапити сюди також важко через надзвичайно великий попит. Організатори прогнозували, що значна частина батьків із дітьми повернеться в Україну. Проте їх зупиняє невизначеність у школах щодо форми навчання.

Чехія: як влаштувати українських дітей у школу

Як у Варшаві, так і в Празі практично неможливо знайти школу для українських дітей, тому біженцям від війни одразу варто приглядатись до менших містечок Чехії. Столичні школи часто оголошували набір формально, коли насправді не мали місць для жодної укранськохї дитини.

Чеська шкільна інспекція також ще на початку літа прогнозувала, що в Празі виникне проблема із зарахуванням учнів на навчання, як і в інших регіонах, де багато біженців знайшли житло. Більшість із них не змогли записатися до шкіл: лише третина вступила до початкових шкіл.

Документи, необхідні для оформлення дитини до школи в Чехії:

  • документ, що підтверджує особу дитини та особу законного опікуна. Паспорти учня та одного з батьків.

  • оформлена довгострокова віза з метою тимчасового захисту (раніше так звана «віза терпимості»).

На момент видачі візи з метою тимчасового захисту особа стає учасником системи державного медстрахування з повним доступом до допомоги, чеська держава сплачує внески за це.

Запис дітей до початкових шкіл завершився 15 липня. Однак кожна школа сама встановлює термін зарахування.

Навесні у Чехії українським сім'ям дозволили перші три місяці перебування не йти до школи. Натомість дітям пропонувалися адаптаційні групи за місцем проживання — для спілкуватися з однолітками, навчання чеської мови.

«Якщо Ви вирішили записати дитину в початкову школу, ви можете зробити це в будь-який час. Однак можливо, що в початковій школі зараз може не бути вільного місця, і тому Вам можуть відмовити. В цьому випадку ситуацією займеться засновник або крайова адміністрація, яка призначить Вам іншу школу, в якій буде місце для дитини№, — пояснюють міністерстві освіти Чехії.

Початкова школа зазвичай вибирається в залежності від місця проживання. Щоб влаштувати дитину, слід зв’язатися з муніципальним офісом, написати заяву про прийом, надати паспорт.

Навчання в початковій школі безкоштовне, як і підручники, які надає школа. Шкільні обіди і група продовженого дня - платні.

Якщо у дітей нема свідоцтва про попередню освіту, його можна замінити заявою під присягою (аффідевітом). Заявники з-за кордону підтверджують право на проживання за пред’явленням візової наклейки в закордонному паспорті або запису про надання тимчасового захисту в закордонному паспорті або без паспорта.

Подання заявок до випускних класів закінчилось ще 5 квітня. Українським школярам дозволили не складати єдиний вступний іспит з чеської мови — його замінили на співбесіду. Інші частини вступних іспитів кандидат буде складати. Єдиний вступний іспит з математики може бути проведений на чеській, українській або англійській мові відповідно до вибору учня. Ліміт часу на вступний іспит з математики для громадян України збільшено на 25%.

Німеччина: як українських дітей записати в школу

Усі діти віком старше 6 років, які проживають у Німеччині,  зобов'язані ходити до школи.

Як і дорослі, дитина на момент вступу в школу має офіційно отримати прихисток і офіційне місце проживання. Далі можна шукати найближчу школу у районі проживання.

Заявку на влаштування дитини можна надіслати електронною поштою.

Документи, які необхідно подавати українським біженцям для оформлення в школу:

  • паспорт батьків та дитини;

  • картка щеплень, перекладена німецькою мовою, при чому щеплення проти кору є обов’язковим.

Дехто з біженців не має на новому місці медкартки, тож не може підтвердити вакцинальний статус дітей. Довідку про вакцину за можливості можна попросити у шкільної медсестри в Україні. Бо без документу про щеплення заявку на вступ можуть відхилити.

Зазвичай у школах просять дані про успішність дитини. Якщо їх немає із собою, по можливості варто попросити у вчителя в Україні написати коротку характеристику успішності дитини.

Про грошову допомогу для школярів в Польщі дізнайтеся в нашій статті.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті