Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Реабілітація українців з інвалідністю та отримання ТЗР в Латвії

Кожен житель України, який прибуває до Латвії або вже перебуває тут, буде отримувати всі медичні послуги, оплачені латвійською державою (в тому числі ліки), які також доступні для жителів Латвії, безкоштовно. Також це стосується реабілітації та технічних засобів реабілітації, детальніше розповідаємо у статті.

Реабілітація українців у Литві | © Pexels

(Pexels)

Українські біженці з інвалідністю в Латвії

Статус інвалідності, отриманий в Україні, не приймається у Латвії, тож українські жителі мають пройти експертизу інвалідності, щоб визначити свій статус інвалідності у Латвії. Зі статусом інваліда тут можна отримувати різну державну підтримку, наприклад, допомогу по догляду за дитиною-інвалідом, допомогу по догляду за інвалідом, що потребує піклування. 

Державну соціальну допомогу для людей з інвалідністю можна отримати, якщо житель України проживав у Латвії не менше трьох місяців з дня видачі довгострокової візи чи посвідки на проживання. Для отримання цієї допомоги жителю України або його законному представнику необхідно звернутися до Агентства державного соціального страхування. Більше інформації тут.

Підтримка від недержавних організацій

Інформація про громадські організації, що надають підтримку жителям України, доступна тут. До списку також включені організації, які надають підтримку людям з порушеннями слуху та зору, людям з обмеженими можливостями, а також надають допомогу в оформленні паркувальної картки для інвалідів та надання інших допоміжних технічних засобів.

Допомога для дітей з інвалідністю в Латвії

Фонд Дитячої лікарні надає допомогу дітям жителів України з координації отримання медичних послуг, а також фінансову підтримку при отриманні медичних послуг, які держава не оплачує, транспортування до медичного закладу, психологічну допомогу, ліки або медичні засоби. Більше інформації тут. Телефон +371 25680140

Посвідчення «Почесна сім'я» («Goda ģimene») видається багатодітнім сім'ям з трьома і більше дітьми віком до 18 років, а також старше 18 років, але молодше 24 років, які отримують загальну, професійну або вищу освіту, та сім'ям, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом або дорослим віком до 24 років, які мають інвалідність І або ІІ групи. Власники посвідчення можуть користуватися знижками на послуги, які пропонують державні та приватні підприємства в Латвії. Додаткова інформація

Реабілітація українців з інвалідністю в Латвії

Усі українські біженці з інвалідністю, що потребують реабілітації, повинні звернутись до свого сімейного лікаря в цій країні, щоби він призначив відповідний вид медичної допомоги.

Українські військові, які побували в різних точках країни, проходять реабілітацію в Національному центрі "Vaivari". Наразі в НРЦ "Vaivari” реабілітацію проходять приблизно 30 українських солдатів. Тут їм надається допомога при травмі опорно-рухового апарату, ампутації, нерухомості суглобів після поранень та багато іншого. Також українцям допомагають із протезуванням, якщо людина втратила кінцівки та потребує протезів: процес протезування займає 4-5 тижнів — від виміру до повноцінного готового протезу. Також НРЦ Vaivari надає українцям і технічні пристрої.

Надання технічних допоміжних засобів цивільному населенню України

Державне товариство з обмеженою відповідальністю НРЦ «Vaivari» забезпечує цивільним громадянам України з інвалідністю за медичними показаннями можливість отримати технічні допоміжні засоби. Для отримання послуги технічних допоміжних засобів (технічні засоби) цивільна особа України повинна подати до  НРЦ «Vaivari» такі документи:

  • виписаний лікарем Висновок для отримання технічного допоміжного засобу (оригінал) 

  • копія документа, що посвідчує особу,

  • копія візи, що видана особі, посвідка на проживання, Посвідчення шукача притулку або копія іншого документа, виданого особі, що засвідчує правовий статус особи в Латвійській Республіці.

Неповнолітнього цивільного громадянина України без супроводу батьків (дитина без супроводу) запрошує та приймає надзвичайний опікун, призначений Латвійською Республікою.

Що необхідно вказати у висновку для отримання технічного допоміжного засобу?

Про особу в т.ч. дитину, яка потребує технічного допоміжного засобу, необхідно надати таку інформацію:

  • персональні дані (ім’я, прізвище, дата народження, адрес особи в Латвійській Республіці, номер телефону)

    • Будь ласка, надайте контактні дані особи або її/її представника - адресу та номер телефону, щоб НРЦ "Vaivari” міг зв'язатися з особою, яка потребує технічного допоміжного засобу, або з представником цієї особи;

  • код діагнозу відповідно до редакції Міжнародної класифікації хвороб (SSK10);

  • опис функціональних порушень людини та рекомендації; 

  • технічний засіб, його вид (найменування технічного засобу зазначається згідно з додатком 2 до Положення КМ № 878

  • сертифікований лікар підтверджує висновок своїм підписом та особистою печаткою;

  • дата складання висновку.

    Висновок дійсний протягом 6 місяців з дня його складання!

Подання документів до НРЦ «Vaivari»:

Документи можна надіслати:

  • по пошті на адресу: вулиця Вентспілс 53, Рига, LV-1002; 

  • в електронному вигляді до НРЦ "Vaivari” на адресу електронної пошти: vtpc@nrc.lv:

    • копія документа, що посвідчує особу, копія виданої особі візи, посвідки на проживання, Посвідчення шукача притулку або іншого документа, що засвідчує правовий статус.

    • висновок лікаря на отримання технічного допоміжного засобу, який підписується та надсилається з захищеним електронним підписом лікаря.

Документи можна подати до відповідного відділу НРЦ "Vaivari” особисто:

  • ящик кореспонденції НРЦ "Vaivari”:

    • Рига, вулиця Вентспілс 53;

    • Кулдига, вулиця Єлгавас 60;

    • Резекне, Алея Атбрівошанас 81.

  • за попереднім записом у відповідний відділ НРЦ "Vaivari".

Детальну інформацію щодо отримання послуги технічних допоміжних засобів для цивільного населення України можна отримати за телефоном  НРЦ «Vaivari»: 66 955 665 або написавши на адресу електронної пошти: vtpc@nrc.lv.

Центри реабілітації в Латвії

В Латвії ви можете звернутись за призначенням сімейного лікаря або у приватному порядку у такі реабілітаційні центри:

SIA «LNB REHABILITĀCIJAS CENTRS»

Braila iela 10, Rīga, LV-1024

67532324

lnbrc@lnbrc.lv

http://www.lnbrc.lv/ru/ 

Реабілітаційний центр Poga

вул. Sēlpils 2c , Рига, LV 1007

24968968, 28452200

poga@centrspoga.lv 

http://www.centrspoga.lv/ru 

Реабілітаційний центр Jaunķemeri 

Kolkas iela 20, Jūrmala, LV-2012

+371 67733522

+371 28369340

uznemsana@jaunkemeri.lv 

https://www.jaunkemeri.lv/


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті