Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Повернення в Україну з Чехії: як правильно організувати переїзд?

Для українців, які вирішили повернутися додому, є певні умови в країнах Європи. Що потрібно зробити перед поверненням і хто може допомогти, читайте у нашій статті.

Стелі будинків Праги | © Pexels

Медицина в Чехії (Pexels)

Розглянемо повернення з  країн Європи для громадян України та громадян інших країн, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року та вирішили повернутися в рідну країну.
Українці за кордоном можуть перебувати у статусі:

  • туриста; 
  • біженця; 
  • отримати тимчасовий захист. 

Українці, які не отримували жодних документів та підтримки в ЄС, повинні повернутися, коли минуло 90 днів протягом 180 денного періоду.
Ті, хто отримав статус біженства, не можуть покидати країну, у якій перебувають. Не можна працевлаштуватися та подорожувати зі статусом біженця. У разі повернення в Україну людина втрачає право на захист у іншій країні. 
Тимчасовий захист ЄС не обмежує людину у виборі місця проживання. Тож переселенці можуть повертатися в Україну у будь-який час. 

Умови повернення в Україну з Чехії

Якщо ви плануєте повернутися в Україну назавжди, ви повинні відмовитися від тимчасового захисту, наданого вам у Чеській Республіці, перед від’їздом.

Якщо ви маєте біометричний паспорт, необхідно прийти до Регіонального центру допомоги Україні. Якщо не володієте -  необхідно прийти на робоче місце Департаменту притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ

Відмовтеся від тимчасової охорони можна і з території України. У цьому випадку звертайтесь відділ Посольства Чеської Республіки в Києві або на Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові

Із собою треба мати лише документи, які підтверджують, що вам надано тимчасовий захист. Щоб відмовитися від тимчасового захисту, вам більше нічого не потрібно мати при собі.

Також необхідно повідомити лікарняну компанію про припинення тимчасового захисту. Це можна зробити особисто на робочому місці клієнта, або електронною поштою, або через онлайн-форму. При цьому необхідно надати/додати документ про закінчення візи та повернути картку страхування. Уточніть у своїй медичній страховій компанії найбільш підходящий спосіб сповіщення.

З припиненням тимчасового захисту закінчується ваше медичне страхування в Чехії – припиняється обов’язок сплачувати страхові внески та припиняється право на оплату медичних послуг.

Також повідомте чеську школу ваших дітей про своє повернення на батьківщину.

Якщо ви хочете підтвердити їхнє відвідування школи в Чеській Республіці з метою визнання в Україні, попросіть школу видати підтвердження. Форму та іншу інформацію можна знайти на веб-сайті edu.cz\


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті