Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Чехії

Про умови перетину кордону, тимчасове перебування, допомогу, охорону здоров'я в Чехії

Прапор Чехії | © Pixabay

Інформація для біженців з України в Чехії (Pixabay)

Громадянам України та іншим особам, які постраждали від збройного конфлікту в Україні, для прибуття до Чехії необхідний лише паспорт.
Для дітей навіть є виняток: якщо вони не мають паспорта, то для перетину кордону та в’їзду до Чехії їм вистачить лише свідоцтва про народження.
При в’їзді в Чехію вам не потрібно буде заповнювати анкету на прибуття, мати негативний результат тесту на COVID-19, довідку про одужання чи проходити вакцинацію проти Covid-19. Громадяни України не зобов'язані проходити RT-PCR-тест у Чеській Республіці після прибуття.
Ви можете взяти з собою собаку, кішку або іншу тварину. Жодних щеплень чи дозволів для тварин не потрібно.
Після прибуття необхідний 10-денний карантин тварини, тобто ваш постійний нагляд за твариною.

Спеціальна довгострокова віза

З метою швидкої та ефективної допомоги громадянам України, які переміщуються до Чехії, МВС дозволило цим особам, які постраждали від збройного конфлікту, подати заяву на отримання спеціальної довгострокової візи.

Громадяни України можуть оформити спеціальну візу в офісах OAMP в будь-який час протягом 90-денного безвізового перебування. Форму доступна тут. Віза видається з терміном дії 1 рік.

Щойно така віза буде надана, ця особа стає учасником системи загальнообов’язкового державного медичного страхування з доступом до медичного обслуговування у повному обсязі. Внески на медичне страхування замість власника такої візи сплачує Чеська держава.

Чи маю я право на тимчасовий захист?

Тимчасовий захист буде надано в Чеській Республіці, зокрема, таким особам:

  1. Громадянам України, які проживали в Україні до 24.2.2022 року та згодом виїхали з України.

  2. Громадянам України, які легально в'їхали на територію Чеської Республіки без візи або на підставі короткострокової візи 24.2.2022 року ще проживали на території Чеської Республіки на підставі цієї короткострокової візи. Водночас не мають дійсного дозволу на проживання в іншій країні чи тимчасовий захист в країнах ЄС.

  3. Іноземцям третіх держав та особам без громадянства, які отримали на території України будь-яку форму міжнародного захисту до 24.02.2022.

  4. Членам сімей осіб, зазначених у пунктах 1-3, які перебували з ними в Україні до 24.2.2022 року та згодом виїхали з України (член сім’ї - чоловік (дружина), зареєстрований партнер, неодружена неповнолітня дитина та родич, який проживає в сім’ї на утриманні).

  5. Іноземцям, які перебували на території України на підставі посвідки на постійне місце проживання, однак не можуть повернутися до країни, з якої родом, або з частини країни, через загрозу реальної небезпеки згідно зі статтею § 179 Закону про проживання іноземців у Чеській Республіці.

  6. Тимчасовий захист може бути наданий також у зв’язку з возз’єднанням сім’ї з особою, яка охороняється, або як виняток в інших випадках.

Як я можу подати заяву на тимчасовий захист?

Подати заяву про тимчасовий захист необхідно особисто.

  • Якщо ви прибули до Чеської Республіки після 24 лютого 2022 року, то заяву на тимчасовий захист можна подати до Регіональних центрів допомоги Україні.

  • Якщо ви є членом сім'ї громадянина України, незалежно від національності, подорожуєте з ним. 

В інших випадках ви звертаєтеся за тимчасовим захистом особисто на робоче місце ОАМP МV, де вам допоможуть вирішити ситуацію індивідуально та в інший спосіб.

Громадяни України, які подали заяву на іншу ДС візу чи посвідку на проживання (наприклад робочої карти), всі питання стосовно візи вирішують у відділеннях ОАМP МV.

В регіональних цетнрах допомоги вирішуються всі питання (реєстрація, віза, страховка, житло - в кого немає) на одному місці. Поки чекаєте рішення вашого питання, дають воду, їжу, все для дітей (памперси, дитяча їжа).

Житло

  • Сайт для запиту житла  (Uprchlíci vítejte - форма на сайті для запиту житла доступна чеською та англійською мовами).

  • cz Управління установами для біженців (Správa uprchlických zařízení)

  • Заявки та пропозиції допомоги (https://www.ukrainenow.org/refuge)

  • Сайт з пропозиціями житла для біженців (Shelter for Ukraine)

  • cz Група у Facebook з допомогою релокації, пропозиції житла (FB skupina)

  • Місто Хеб надає можливість проживання для родин працівників з України які працюють у місті Хеб та його околицях (Město Cheb nabízí byty)

  • Університет Масарика у місті Брно (Masarykova univerzita)
    - Проживання для студентів, науковців та їх родин у містах Брно та Телч. Російськомовний контакт: ukraine@muni.cz a ruskojazyčné telefonické spojení: +420 771 234 434 (від 16:00 до 18:00)

  • cz Житло та догляд за тваринами (Ubytování/péče o zvířata)

  • cz Сайт пошуку житла без ріелтора/ без агентства нерухомості (Pronájem bytu nebo domu bez realitní kanceláře)

  • cz/en I Can Help.Host
    Використовуйте карту, щоб знайти житло

  • Přístřeší
    Міжнародний вебсайт для пошуку житла

Зразок договору оренди житла -  Договір короткострокової оренди житла чеською та українською мовами

Фінансова допомога

Українці, які мають спеціальну візу Міністерства внутрішніх справ, можуть подати заяву на отримання допомоги, житлову надбавку або невідкладну фінансову допомогу.

Заява про гуманітарну допомогу від Центру зайнятості
Гуманітарна допомога в розмірі 5000 чеських крон призначена для біженців з України та виплачується усім іноземцям, які мають тимчасову візу (охранна віза D-VS-U).

Праця

Вся інформація про умови праці в Чехії

Сайти де шукати роботу 

Офіційні ресурси

  • Посольство України в Чехії: +420227020200, +420227020204

Ел. пошта: emb_cz@mfa.gov.ua

Адреса: Charlese de Gaulla 916/29, 160 00 Praha 6-Bubeneč, Чехія

  • Офіційний веб-сайт-провідник в Чехії з основних питань громадян України, які постраждали від війни з Росією (отримання візи, пошук роботи, дитячих садочків, шкіл, в’їзд з тваринами та інші питання):

https://www.nasiukrajinci.cz/

  • Консультації біженців з соціальних та юридичних питань, а також допомога в інших питаннях (курси чеської мови, усний переклад, допомога з одягом, харчами, фінансова допомога, дозвілля дітей тощо) 

https://praha.charita.cz/sluzby/migrace/

  • Інформаційна лінія організації на українській та чеській мовах:

тел. +420 731 432 431 e-mail: ukraina.info@charita.cz пон. 9-13 и 14-18 годин ср. 9-13 и 14-18 годин птн 9-13 и 14-18 годин

  • Інформаційний сайт для українських біженців, який об’єднує інтернет-ресурси з різних питань: житло, медична допомога, навчання дітей, банки, працевлаштування, юридична допомога та інші питання

https://www.stojimezaukrajinou.cz

  • Контакти Департаменту притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки (OAMP):

https://www.mvcr.cz/clanek/sluzby-pro-verejnost-informace-pro-cizince-kontakty.aspx

  • Інформація для українців з офіційних джерел органів влади Чеської Республіки (питання-відповіді стосовно перебування громадян України в Чехії у зв’язку з війною):

https://www.mvcr.cz/clanek/ua.aspx

Організації, які допомагають людям з інвалідністю:


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті