Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Поради для українських студентів в Румунії

Студенти, які вимушені були покинути Україну у зв’язку з війною, можуть продовжити своє навчання в інших країнах. В цій статті розкажемо про навчання в Румунії

Хлопець-студент гортає конспект | © Pexels

Українські студенти в Румунії (Pexels)

Продовження навчання

Йдіть безпосередньо до університету, де ви хочете продовжити навчання. Зверніть увагу, що згідно з чинним законодавством, навіть якщо у вас немає документів, що підтверджують статус студента, ви зможете зарахуватися на підставі заяви про власну відповідальність щодо попереднього навчання, але кожен університет має власний порядок оцінювання зарахування , відповідно відновлення навчання. Крім того, перед завершенням навчання ви повинні будете надати до румунського вищого навчального закладу дипломи, які дозволять вам отримати доступ до циклу навчання, на якому ви були зараховані.

Ви можете:

Якщо ви закінчили навчання, вам слід знати, що Міністерство освіти – через Національний центр визнання та еквівалентності дипломів (CNRED) – оцінює та визнає навчальні роботи, які мають громадяни Європейського Союзу, Європейської економічної зони та Швейцарії. Конфедерація, члени сім’ї, а також бенефіціари форми міжнародного захисту для подальшого навчання в Румунії, а також особи, які утримуються громадянами країн, що не входять до ЄС, для доступу до румунського ринку праці.

Кроки, які вам потрібно виконати

  1. Створіть пакет документів

Щоб отримати свідоцтво про визнання навчання, ви повинні подати пакет документів, що містить: 

  • Заява - лише якщо ви подаєте пакет документів у фізичному форматі 

  • Атестат про середню освіту / сертифікат - копія, якщо видано сертифікат про навчання румунською, англійською, французькою, іспанською, італійською мовами; якщо він виданий іншими мовами, потрібен завірений переклад. Шкільна ситуація за останні два роки навчання - копія, якщо свідоцтво про навчання видано румунською, англійською, французькою, іспанською, італійською мовами; якщо він виданий іншими мовами, то буде потрібно завірений переклад; 

  • Копія документів, що посвідчують особу (паспорт, посвідчення особи, ідентифікаційна картка разом із підтвердженням зміни імені, якщо є) 

Комісія за оцінку 100 RON (увага! Збір не сплачують особи, які користуються формою міжнародного захисту); 

  • Інші відповідні документи, якщо є. 

Обережно! Залежно від країни видачі документів, вони повинні бути апостильовані або суперлегалізовані. Дивіться тут список країн, для яких потрібен апостиль або суперлегалізація. Дивіться тут детальний перелік документів , що необхідні.

  1. Подання документів онлайн 

  • Через електронну єдину контактну точку для дипломів, виданих румунською, англійською, французькою, іспанською чи італійською мовами 

  • Через електронну єдину контактну точку для дипломів, виданих іншими іноземними мовами 

Фізично

  •  В університеті, куди ви хочете вступити У реєстратурі Міністерство освіти 

Графік роботи: понеділок-четвер, 09:00-11:00 та 14:00-16:00, п'ятниця, 09:00-11:00 

  • Поштою або експрес-кур'єром 

Адреса одержувача: реєстратура Міносвіти вул. Спіру Харет № 12, перший поверх, кімната 1, сектор 1, 010176 Бухарест. 

Що далі?

Протягом максимум 30 робочих днів із дати реєстрації повного файлу файл буде оцінено, і ви отримаєте відповідь від CNRED. Однак ви повинні знати, що термін може бути продовжено, якщо необхідні додаткові перевірки.Централізатор | CNRED (edu.ro)

  1. Отримайте сертифікат 

Способи отримання сертифіката: 

  • в електронному форматі через платформу PCUe для файлів, надісланих онлайн; 

  • Зі штаб-квартири університету; 

  • Зі штаб-квартири CNRED. 

понеділок – четвер, 09:00 – 12:00, 13:00 – 15:00 вул. Спіру Харет, 12, Sector 1, 010176 Bucharest National Center for Recognition and Equivalent of Diplomas поштою на адресу, вказану в заявці, 

  • експрес-кур'єром - з оплатою в місці призначення - кур'єрська служба надається аплікантом 

Увага! Довідка буде видана тільки Вам або уповноваженій (через нотаріальну довіреність) Вами особі. У разі втрати, повного знищення або пошкодження свідоцтва про еквівалентність може бути видано його дублікат. 

Для видачі дубліката необхідно: 

  • документ-запит; 

  • нотаріально засвідчену заяву про втрату, знищення або пошкодження сертифіката; 

  • посвідчення особи - копія; 

  • свідоцтво про навчання, що було еквівалентом - копія; 

  • інші документи, якщо є. 

Якщо ви хочете оскаржити рішення CNRED, ви повинні подати апеляцію до реєстру Міністерства освіти протягом 45 робочих днів з дати видачі сертифіката визнання / еквівалентності та, відповідно, з дати визнання причин невиконання визнання. 

Термін розгляду звернень становить 60 робочих днів з моменту їх реєстрації в CNRED. Термін розрахунків може бути продовжений в обґрунтованих випадках, про що заявник повідомляється письмово, поштою або електронною поштою.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті