Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Онкологія - як оформити інвалідність та яку групу дають

Отримання інвалідності за наявності онкологічного захворювання – це життєва потреба. Отримавши статус інваліда, пацієнт може розраховувати на підтримку держави як матеріальну, так і медичну, тобто отримання необхідних медикаментів. Крім того, оформлення групи може суттєво нормувати умови праці пацієнта, що є ключовим моментом у його одужанні.

Рак та інвалідність | © Pexels

(Pexels)

Хворі з онкологією вимагають особливого догляду, ліків та умов праці, тому лікарі рекомендують оформити інвалідність за першої ж нагоди. На жаль, навіть своєчасно отримане лікування та одужання не означає, що надалі хвороба не повернеться.

Що дає інвалідність з онкології?

Насамперед, це можливість отримання безкоштовного лікування. Онкохворі можуть одержувати медикаменти, призначені для лікування пухлин. Друге – це можливість отримання пенсії через непрацездатність у разі, якщо пацієнту не можна працювати.

У окремих випадках пацієнту видається довідка необхідність спеціальних умов праці. Створення спеціальних умов – одна із ключових складових у лікуванні. За статистикою, у перші п'ять років після лікування найбільш висока можливість рецидиву. Саме дотримання режиму праці та відпочинку, а також прийом ліків може допомогти уникнути хвороби.

Третє, що дає оформлення інвалідності – оформлення допомоги по інвалідності чи пенсії, а також отримання низки пільг.

Умови отримання інвалідності з онкології

Щоб оформити інвалідність з онкології, обов'язково пробути на лікарняному від 4 місяців і більше. Під час цього лікарняного проводиться первинне лікування, яке полягає у діагностиці пухлини, ухваленні рішення про необхідність проведення операції та інших засобів лікування. Після закінчення трьох місяців лікування та відкриття лікарняного листа, можна потихеньку розпочинати підготовку до оформлення інвалідності з онкології.

Як оформити інвалідність з онкології

Зазвичай ініціаторами оформлення інвалідності виступають лікарі-онкологи. Саме вони пропонують почати збирання необхідних для оформлення паперів. Але в деяких випадках пацієнту варто звернутися до лікаря самостійно, попросити видати направлення на всі необхідні аналізи та отримати посилальний лист.
Після отримання листа необхідно обійти лікарів, зазначених у ньому, та здати всі клінічні аналізи, пройти обстеження. В обов'язковому порядку, незалежно від різновиду захворювання, для оформлення інвалідності необхідно буде:

  • пройти обстеження у терапевта;
  • здати загальні аналізи сечі та крові;
  • зробити рентген грудної клітки;
  • зробити ЕКГ та УЗД черевної порожнини.

Після того, як усі лікарі будуть пройдені, а аналізи здано, необхідно звернутися із зібраними довідками до лікаря. Він заповнить історію хвороби і дасть виписку зі стаціонару, де проходило лікування або проводилася операція.

Далі всі папери підписуються лікарем і головним лікарем поліклініки, також на них проставляються всі необхідні печатки.

Яку групу інвалідності дають за онкології?

На призначення групи та винесення вердикту впливає:

  • історія хвороби пацієнта та результати його аналізів та оглядів фахівців;
  • уражений орган;
  • розмір пухлини та її локалізація.

Перша група

Присвоюється, якщо хворий не може доглядати себе і потребує постійного догляду. Передбачається суттєве порушення функцій організму.

Друга група

Призначається при значних порушеннях у роботі організму, але при цьому особа може доглядати себе самостійно. Людина навіть може працювати за умови, що їй буде створено спеціальні умови.

Третя група

Надається особам, які не мають значних порушень у роботі організму, але при цьому їхня працездатність знижується. Вони мають право працювати неповний робочий тиждень.

На який термін дають інвалідність при онкології

Інвалідність онкохворим встановлюється терміном від 2 до 5 років. Але при цьому особі все ж таки доведеться щорічно проходити переогляд. Під час процедури інвалідність може бути підвищена або знижена, а після закінчення зазначеного терміну знято.

У ряді випадків, інвалідність онкології надається довічно. Основні свідчення при цьому:
наявність злоякісних новоутворень із метастазами, які були виявлені після проведення радикального лікування;

  • наявність метастазів, вогнище яких не було виявлено за неефективності раніше проведеного лікування;
  • тяжкий стан організму після закінчення лікування;
  • інкурабельність захворювання із розпадом пухлини;
  • тяжкий стан організму при злоякісних новоутвореннях лімфоїдної або кровотворної тканини;
  • наявність доброякісних утворень у спинному чи головному мозку, що призвело до порушення опорно-рухової системи, зору чи мови.

Чи можна працювати при онкології

Хворим на онкологічні захворювання та осіб, які закінчили лікування, варто пам'ятати, що для них існує низка обмежень, що стосуються трудової діяльності. До основних із них належать:

  • заборона на роботу в умовах вібрації;
  • обмеження навантажень на уражений орган;
  • робота із високими температурами;

Памятайте, що рак - це хвороба, з якою можна і треба боротись, і яку можна і треба перемогти.

Бережіть себе і будьте здорові!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті