Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Медична евакуація за кордон для важкохворих і людей з інвалідністю

Як транспортувати лежачих хворих і отримати лікування за кордоном українцям

Швидка допомога для важкохворих та інвалідів | © Unspalsh

Евакуація та лікування інвалідів та важкохворих українців за кордоном (Unspalsh)

Хто може скористатися медичною евакуацією

Повномасштабна війна в Україні значно ускладнила, а в деяких випадках унеможливила лікування важкохворих людей. Все частіше виникає необхідність транспортування лежачих хворих з місць, де ведуться активні бойові дії до більш безпечних регіонів. Деякі хвороби потрібно лікувати за кордоном. Тому МОЗ були розроблені критерії та алгоритми медичної евакуації хворих з України.

Наказ №574 від 05.04.2022 “Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров'я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану” надає інформацію про можливість важкохворим громадянам України отримати необхідне лікування за кордоном.

Що робити, щоб отримати допомогу важкохворим українцям

Щоб отримати допомогу, необхідно звернутися в обласний заклад охорони здоров’я (список таких закладів є у Наказі №574 у посиланні вище) до працівників, які відповідають за направлення українців на лікування або реабілітацію за кордон в умовах воєнного стану. Дані про хворого будуть направлені до інформаційної системи ЄС. Після цього буде підібрана необхідна клініка.

Підготовка до перевезення людей з інвалідністю

Перед транспортуванням хворі проходять підготовку до евакуації у відповідних координаційних закладах охорони здоров’я, де отримують медичну допомогу, огляд, харчування тощо. В цей же час МОЗ займається підготовкою всіх необхідних для лікування за кордоном документів та визначає час та місце перетину кордону.

Для транспортування лежачих та важкохворих людей повинні використовуватися спеціальні машини “Швидкої допомоги”, що укомплектовані усіма необхідними апаратами для підтримки життєдіяльності, медикаментами, обладнанням. Їх повинні супроводжувати кваліфіковані медичні працівники, які мають відповідні ліцензії.

Підготовка до транспортування лежачих хворих

Перед транспортуванням на великі відстані лежачого хворого слід розуміти, що людині з обмеженими можливостями потрібна підготовка до перевезення:

  • Необхідно за кілька днів до від’їзду розказати хворому, як і куди його будуть перевозити, щоб він зміг морально підготуватися і уникнути великого стресу;

  • Заздалегідь зібрати усі необхідні речі: одяг і взуття, засоби особистої гігієни, ліки, документи тощо;

  • Провести необхідні гігієнічні процедури;

  • Перед від’їздом краще не годувати хворого їжею, яка важко перетравлюється, щоб не додавати навантаження організму;

  • Якщо є така можливість, виїжджати в той момент, коли поряд немає обстрілів і повітряної тривоги

Правильна організація та підготовка допоможуть вам успішно і без зайвого стресу дістатися координаційного закладу або лікарні, щоб отримату допомогу.

МОЗ співпрацює з міністерствами охорони здоров’я країн ЄС та клініками.

Вони надають спеціальний транспорт для безпечного транспортування за межами України.

 

Про правила перетину кордону людей з інвалідністю дізнайтеся тут


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті