Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Корисні платформи для пошуку роботи в Україні

Законодавство України забезпечує права людей з інвалідністю та доступ до праці, утім відсоток працюючих українців зі статусом особи з інвалідністю ще й досі не великий.

Сервіси для пошуку роботи в Україні | © Pexels

(Pexels)

Зазвичай працевлаштовані особи з інвалідністю мають другу і третю групи, а от випадки працевлаштування з інвалідністю першої групи зустрічаються не так часто, переважно у великих компаніях. 

Рівні можливості для українців з інвалідністю надаються не тільки при прийомі на роботу. Кар’єрне зростання, рівень зарплати, навчання – усе це не залежить від фізичних обмежень працівника, а базується на результатах його роботи та досягненнях. Особи з інвалідністю працюють на різних посадах: від робітничих до керівних. Серед них є торгові представники, охоронці, прибиральники, бухгалтери, інвестиційні експерти, кур'єри, працівники контакт-центру, офіс-менеджери. Оплата їх праці не відрізняється від оплати інших співробітників. У великих компаніях зарплата формується на ринкових умовах і не залежить від інвалідності, а лише від графіка та посади.

Сьогодні в Україні існують різноманітні можливості для пошуку роботи для людей з інвалідністю. В цій статті ми розповімо про корисні платформи для пошуку роботи в Україні.

Як шукати роботу в Україні людині зі статусом особи з інвалідністю

Принципи пошуку роботи для людей зі статусом особи з інвалідністю не відрізняються від загальних. Усе починається з пошуку та складання резюме. Воно має відповідати бажаній посаді й описувати всі сильні сторони кандидата. Незалежно від інвалідності, гендеру або віку, найважливіше — це професійні навички, відповідність кваліфікації та людські якості. Після цього потрібно підібрати бажані вакансії. З деталями можна ознайомитися в описах на сайтах або на ярмарках вакансій. 

Найкращий інструмент пошуку як для людей з інвалідністю, так і без неї – так зване "сарафанне радіо", коли кандидатів знаходять завдяки поширенню інформації серед колег і знайомих. Для цього можна розпитати своє коло знайомих або розмістити пост про пошук роботи на своїй сторінці у соціальній мережі, наприклад у Facebook або Linkedin. Також є кілька порад при пошуку роботи саме при наявності статусу особи з інвалідностю.

  1. Контактування з центрами зайнятості, які займаються працевлаштуванням людей з інвалідністю.

  2. Пошук вакансій на сайтах зайнятості, де є спеціальні розділи для людей з інвалідністю. Наприклад: work.ua, rabota.ua та ін.

  3. Звернення до соціальних служб, які допомагають людям з інвалідністю знайти роботу. Наприклад: Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, Міністерство соціальної політики України та інші.

  4. Пошук роботи в компаніях, які активно підтримують соціально вразливі групи, в тому числі і людей з інвалідністю. Такі компанії можуть мати спеціальні програми і проекти для залучення людей з інвалідністю.

  5. Розміщення оголошень про пошук роботи в соціальних мережах та на форумах для людей з інвалідністю.

  6. Звернення до організацій і громадських організацій, які допомагають людям з інвалідністю знайти роботу. Наприклад: Всеукраїнський благодійний фонд "Карітас",  ініціативна група «Самопоміч» та інші.

  7. У різних містах України можуть бути різні центри зайнятості, неприбуткові організації, які допомагають людям з інвалідністю тощо.

  8. Проекти для пошуку вакансій для людей з інвалідністю, такі як «На рівних» (On Equals) або портал ВІЛЬНО. 

Незалежно від вибраного способу, важливо дотримуватися правил, які встановлені для отримання роботи, та демонструвати свої професійні та особисті якості під час співбесіди.

Державна служба зайнятості 

0-800-50-50-60 (із стаціонарного телефону)

730 (з мобільного телефону)

Працевлаштування людей з інвалідністю – http://www.intrud.gov.ua/

Каталог вакансій та резюме - http://trud.gov.ua/control/uk/index#typeSearch=1&startPos=0

http://www.dcz.gov.ua/control/uk/index

Міністерство соціальної політики України 

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10

Телефон: 0 800 50 20 20 (дзвінки зі стаціонарних телефонів по Україні безкоштовні)

info@mlsp.gov.ua

https://www.msp.gov.ua/

Центр зайнятості вільних людей

Ця волонтерська ініціатива займається допомогою в працевлаштування, зокрема, переселенцям, людям, які повернулися із зони АТО, а також тим, хто втратив роботу через політичні погляди або участь у політичних акціях, пов’язані з Майданом.

http://www.czvl.org.ua/blog/
 

Всеукраїнський благодійний фонд "Карітас" 

Адреса: 03150, м. Київ, вул. Райдужна, 11

Телефон: +380 (44) 207-60-70

info@caritas.ua

https://caritas.ua/

Work.ua 

Сайт з вакансіями, в якому є розділ для людей з інвалідністю.

https://www.work.ua/jobs/disability/

Rabota.ua 

Сайт з вакансіями, в якому є розділ для людей з інвалідністю.

https://rabota.ua/

На рівних (On Equals)

Проєкт, який спрямований на працевлаштування людей з інвалідністю в Україні у різноманітних сферах, відповідно до професійних якостей кандидатів та кандидаток.

https://onequals.com.ua/

ВІЛЬНО

У рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, громадська організація «Громадський рух «Соціальна Єдність» створила портал ВІЛЬНО. Це місце, де об'єднуються люди, що мають потребу, з тими, хто небайдужий та має можливості. 

https://vilno.org/

СІЛЬПО

Одна з українських компаній, які активно підтримують людей з інвалідністю

https://silpo.ua/work/info/work-dlya-lyudej-z-invalidnistyu


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті