Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Польщі на 2023 рік

Польська прикордонна служба повідомила, що з 24 лютого 2022 року українсько-польський кордон перетнули майже 12 мільйонів українців. На сьогоднішній день у Польщі перебуває біля мільйона українських біженців.

Українські біженці в Польщі в 2023 році | © Pexels

Польща надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

У цій статті ми зібрали актуальну на 2023 рік інформацію для українських біженців.

Тимчасовий захист в Польщі

Тимчасовий захист можна отримати лише в одній країні ЄС. У кожній він впроваджується через спеціальні дозволи на перебування, наприклад, тимчасові посвідки на проживання чи довгострокові візи. У Польщі тимчасовий захист фактично надається разом із кодом PESEL.

Оскільки тимчасовий захист українських біженців можливий лише в одній з країн ЄС, відтак отримати пільги чи переваги, які надаються польським законом про допомогу громадянам України зможуть лише особи, які перебувають під тимчасовим захистом виключно у Польщі.

PESEL UKR – це особливий статус для українських переселенців, який дає право українцям отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичні послуги,  дозволяє працевлаштуватися та навчатися у Польщі.

З березня 2023 року статус PESEL UKR став обов’язковим для громадянина України, який хоче залишитись у Польщі. Для того, щоб його отримати у вас буде 30 днів після приїзду до Польщі.

Це одинадцятизначний цифровий символ, за яким ідентифікують особу власника (аналог нашого ідентифікаційного номера платника податків). Номер PESEL використовують під час звернення до різноманітних органів влади, наприклад, для оформлення соціальної допомоги, реєстрації власної справи в Польщі, під час працевлаштування або отримання медичної допомоги.

Номер PESEL містить у собі такі дані: дата народження, порядковий номер, стать та контрольні цифри.

Для того, щоб отримати номер (код) PESEL, потрібно підготувати заяву. Ознайомитись із бланком заяви ви можете за цим посиланням.
Подати документи можна у будь-якій адміністрації гміни або в адміністрації міського району. Знайти їхні адреси можна тут:

https://www.gov.pl/web/ua/de-mozhna-podaty-zayavku-na-otrymannya-nomera-PESEL.

У зв’язку зі зменшенням попиту, з 7 червня 2022 року цю послугу можна отримати лише в районних делегаціях Бюро Адміністрації та Справ Громадян (Delegatur Biura Administracji i Spraw Obywatelskich).

Заяву на отримання PESEL подають особисто. Якщо Ви заповнюєте заяву від імені дитини віком до 18 років, надайте:

  • в разі відсутності паспорту – свідоцтво про народження;

  • дані батьків та/або особи, яка фактично є законним представником дитини;

  • кольорову фотографію на фотопапері розміром 35 х 45 мм.

Присутність дитини до 12 років не потрібна, крім тих випадків, коли її особа встановлюється на підставі заяви.

Після подання заяви ви отримаєте роздруківку — підтвердження номера PESEL. 

Відтепер легальне перебування українців у Польщі продовжено до 4 березня 2024 року. 

З 1 квітня 2023 року українці можуть звертатися за посвідкою на тимчасове проживання у Польщі, якщо вони тут працевлаштувалися чи відкрили власний бізнес.

Зокрема біженці з України тепер матимуть лише 30 днів (раніше було 90) на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL).

Згідно з новими правилами, також визнається електронний документ, доступний у додатку Diia.pl (еквівалент mObywatela для українських біженців), як дозвіл на проживання. 

Також згідно із поправкою, довідка про тимчасовий захист даватиме право особі перетинати польський кордон без необхідності багаторазового отримання візи. 

Крім того, виїзди біженців з Польщі контролюватиме управління соціального страхування (ZUS) та інші муніципальні установи. Таким чином влада Польщі планує уникнути нецільової виплати грошової допомоги. Установи отримають доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду українських біженців з території Польщі. 

Хто з українців може легально залишитися в Польщі довше?

Згідно із внесеними змінами, діти та дорослі, які заїхали після 24 лютого 2022 року, а також це стосується опікунів неповнолітніх, за певних умов легально можуть залишатися на території Польщі трохи довше, а саме до 31 серпня 2024 року:

  • якщо це діти, які на 4 березня 2024 р. перебувають у дошкільному навчальному закладі;

  • якщо діти здобувають обов’язкову шкільну чи іншу освіту – у польських або українських школах, у тому числі дистанційно;

  • якщо особа не пізніше 2022/2023 навчального року розпочала навчання в гімназії, ліцеї або школі для дорослих (branżowej szkole II stopnia, szkole policealnej lub szkole dla dorosłych).

Також до 30 вересня 2024 року дозволено залишитися на території Польщі учням, які складатимуть того року іспит на атестат зрілості (egzamin maturalnу).

Чи можна поновити тимчасовий захист в Польщі?

Якщо українець виїжджає за межі Польщі більше як на 30 днів, статус  PESEL UKR скасовується, відповідно припиняються всі виплати. Після повернення до Польщі можна буде поновити статус PESEL UKR та виплату соцдопомоги , звернувшись до гмінної адміністрації (Urząd Gminy/Miasta).

Але існує небезпека не поновлення статусу, наприклад, на тій підставі, що людина приїхала не з території, де тривають бойові дії. Щоб контролювати перетин українцями польського кордону органи соціального страхування (ZUS) отримуватимуть від Прикордонної служби відповідну інформацію.

Ввезення тварин з України

Польща змінила правила ввезення домашніх тварин з України.

Відтепер для наших громадян діятимуть загальні умови перетину кордону з тваринами, які чинні на території Європейського Союзу.

Для ввезенн, як і раніше,  необхідно мати чип, щеплення проти сказу, а також ветеринарний паспорт європейського зразка. До переліченого списку документів на тварину додалися сертифікат здоров’я та письмова декларація, яка підтвердить, що ввезення чотирилапого не є комерційним. А також результати тестування рівня антитіл проти сказу.

Зміни в організації допомоги у місцях колективного проживання біженців

Згідно з поправками до Спецзакону, змін набудуть і умови надання допомоги українцям, які проживають у колективному житлі. Нововведення передбачають, що громадяни України, які заїхали до Польщі, тікаючи від війни, та оселилися в пунктах масового розміщення, зможуть залишатися там на безплатній основі протягом 120 днів. Якщо точніше, з 1 березня 2023 року біженці, які на той момент перебуватимуть в Польщі більше 120 днів, будуть повинні компенсувати 50% вартості допомоги, яку вони отримують в місцях колективного проживання (але не більше 40 злотих на добу). А з 1 травня 2023 року громадяни України, які на правах біженців перебуватимуть у Польщі понад 180 днів, матимуть обов’язок покривати 75% витрат, пов’язаних із їхнім утримуванням в центрах масового проживання (але не більше 60 злотих на добу). Варто зауважити, що сенатори хотіли відтермінувати нові правила до 1 квітня та 1 червня відповідно, але Сейм відхилив відповідну поправку Сенату.

Тим не менш, від обов’язку сплачувати за проживання навіть після закінчення 120 днів звільняються найбільш вразливі категорії громадян України:

  • особи з інвалідністю та їхні опікуни;

  • люди пенсійного віку;

  • неповнолітні;

  • вагітні жінки;

  • особи, які виховують дитину віком до 1 року;

  • батьки/опікуни трьох і більше дітей.

Не змушуватимуть сплачувати за своє проживання й осіб, які з якихось причин перебувають у важкій життєвій ситуації та не можуть брати участь у витратах. Кожна така ситуація розглядатиметься в індивідуальному порядку, її оцінюватиме воєвода або суб’єкт, який безпосередньо надає допомогу.

Про гуманітарну допомогу в Польщі читайте в нашій статті.

Проживання в Польщі дітей-сиріт

Відповідно до поправок, за проживання дітей з України, які перед евакуацією до країни жили у прийомних сім'ях або дитбудинках, а у Польщі отримали тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день, з можливістю підвищення цієї суми в окремих випадках. 

Безкоштовне навчання для біженців у Польщі

У новому навчальному році й надалі діятимуть спеціальні положення, що стосуються українських учнів. Зокрема діти зможуть складати випускний іспит з іноземної мови, яку вони не вивчали в школі в рамках обов’язкових освітніх занять.

До того ж перевіряти екзамени українських учнів зможуть особи, які не входять у реєстр екзаменаторів.

Зазначається, що українці, які навчаються в підготовчих класах, не підлягатимуть річній класифікації, якщо педагогічна рада визнає, що учень не володіє польською мовою, або ж знання польської мови у даного учня недостатнє для засвоєння освіти чи обсяг освітніх занять, що реалізуються, перешкоджає проведенню річної класифікації.

В такому випадку учень замість свідоцтва отримає свідоцтво про навчання в підготовчому класі, а в аркуші оцінок буде зазначено, що він не підлягав класифікації.

Крім того, українські діти надалі зможуть отримувати додаткові уроки з польської мови, які проводитимуться індивідуально або в групах до 15 учнів. Заняття проводитимуться мінімум 6 годин на тиждень.

Також учні з України, які мають інвалідність, можуть бути прийняті до спеціального дитячого садка, групи дитячого садка в спеціальній загальноосвітній школі, спеціальної школи, спеціального навчально-виховного комплексу або спеціального навчально-виховного комплексу лише на підставі заяви батьків або особи, яка опікується таким учнем.

Для українських учнів діятимуть окремі терміни подання заявки про складання іспиту восьмикласника, атестату зрілості та фахового іспиту. Крайній термін - 15 березня 2024 року.

  • Проєкт “Варшавський Університет для України” пропонує українцям зареєструватися на вивчення польської та інших іноземних мов.

Мета проєкту – надати українцям навички, важливі для інтеграції в польське суспільство. Куратори також наголошують, що допомагатимуть кваліфікованим біженцям з пошуком роботи. Наразі можна записатися на вивчення польської, англійської, німецької та французької мов. Для реєстрації потрібно заповнити форму на цьому сайті.

  • Платформ languagesupp.org разом з міжнародним фондом «Save the children» підтримує українських дітей у вивченні польської мови. Зареєструвавшись на сайті, учень безкоштовно вивчатиме польську разом з професійними викладачами. Під час онлайн-уроків школярі подолають мовний бар`єр і отримають знання, які зможуть використовувати в повсякденних ситуаціях.

Додамо, що заняття проходять в невеликих групах до 20 осіб, які формують згідно з віком дітей і їх рівнем володіння мовою.

  • Ще одні безоплатні мовні курси пропонує платформа Clickmeeting. Уроки проводитимуть для біженців, що прибули до країни після 24 лютого 2023 року. Реєструйтеся тут.
  • У квітні цього року розпочав роботу центр допомоги біженцям у Варшаві від фонду «Польський Форум Міграційний». У центрі працює дитячий садок, де батьки можуть залишити дитину до 4 годин. Садочок працює навіть у суботу з 10:00 до 14:00.

Медичне обслуговування українців у Польщі в 2023 році

Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, і відповідно отримали PESEL зі статусом UKR, мають такі ж самі права на безкоштовне медичне обслуговування від Національного фонду здоров’я (NFZ), як і польські громадяни.

Для того, щоб українцям у Польщі скористатися правом на безоплатну медичну допомогу, необхідно:

  • завітати в найближчу територіально поліклініку;

  • надати паспортні дані та PESEL в реєстратурі, де створять профіль в електронному реєстрі пацієнтів Польщі;

  • підписати декларацію з сімейним лікарем.

Щоб потрапити на консультацію до терапевта у Польщі необхідно:

  • прийти в поліклініку о 8:00 і, в режимі “живої” черги, записатись до свого лікаря, зазвичай консультація відбувається в той самий день;

  • прийти в поліклініку в будь-який час і записатись на консультацію до свого лікаря на інший день, на який є вільні “вікна”, візит до лікаря може відбутися за тиждень.

В Польщі, як наразі й в Україні, аби знизити навантаження на лікарів-спеціалістів, пацієнт спочатку має отримати направлення від лікаря першої ланки — терапевта або сімейного лікаря.

Отже, щоб потрапити до лікаря-спеціаліста в Польщі, українцям необхідно:

  • отримати направлення від свого сімейного лікаря;

  • записатись на прийом до потрібного лікаря;

  • прийти в призначений час та отримати консультацію.

Щоб потрапити до деяких спеціалістів в Польщі, українцям доводиться чекати по 2-3 місяці, а інколи до пів року.

За допомогою сайту NFZ українці в Польщі можуть перевірити, у якому медичному закладі потрібний спеціаліст має найменші черги.

У випадку різкого погіршення стану здоров’я українці в Польщі можуть скористатись ще одним способом отримання консультації від лікаря вузької спеціалізації.

Для отримання невідкладної консультації від лікаря-спеціаліста в Польщі можна звернутись у найближчий SOR (Szpitalny Oddział Ratunkowy). Цей спосіб пришвидшує візит до лікаря-спеціаліста в Польщі, хоча має певні особливості.

Відділи медичної допомоги (SOR) у Польщі розташовані на базі лікарень, тому тут лікарі мають можливість:

  • провести комплексне та детальне дослідження стану здоров’я, включно з аналізом крові;

  • встановити діагноз;

  • призначити лікування;

  • надати скерування на повторний візит за місцем проживання.

Відділи медичної допомоги в Польщі для пацієнтів, які звертаються самостійно, працюють у святкові та вихідні дні, а також вночі з 20:00 до 8:00.

Українці в Польщі можуть також пройти безкоштовні медичні діагностичні дослідження. Направлення на більшість з них може надати сімейний лікар або терапевт.

В пакет державного медичного страхування від Національного фонду здоров'я (NFZ) Польщі, крім консультацій лікарів, входить велика кількість безкоштовних діагностичних досліджень.

Деякі з медичних досліджень у Польщі проводять за направленням терапевта за необхідністю. Проте більшість проводять як скринінгові раз на рік або раз на три роки.

Українці в Польщі можуть, зокрема, безкоштовно здати аналіз крові:

  • загальний, розгорнутий та біохімічний;

  • на гормони щитоподібної залози;

  • на холестерин тощо.

А також отримати направлення на:

  • аналіз сечі загальний та бактеріальний;

  • аналіз калу на ферменти, а також на H.pylori у дітей та дорослих.

У Польщі безкоштовними є окремі інструментальні дослідження, такі як:

  • електрокардіограма;

  • УЗД;

  • рентгенографія 

В нашій статті  ви можете дізнатися, як отримати чи підтвердити інвалідність в Польщі.

Дізнайтеся, що потрібно зробити при поверненні з Польщі до України.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті