Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Повернення в Україну з Польщі: як правильно організувати переїзд?

Для українців, які вирішили повернутися додому, є певні умови в країнах Європи. Що потрібно зробити перед поверненням і хто може допомогти, читайте у нашій статті.

Українці в Польщі | © Pexels

(Pexels)

Розглянемо повернення з  країн Європи для громадян України та громадян інших країн, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року та вирішили повернутися в рідну країну.
Українці за кордоном можуть перебувати у статусі:

  • туриста; 
  • біженця; 
  • отримати тимчасовий захист. 

Українці, які не отримували жодних документів та підтримки в ЄС, повинні повернутися, коли минуло 90 днів протягом 180 денного періоду.
Ті, хто отримав статус біженства, не можуть покидати країну, у якій перебувають. Не можна працевлаштуватися та подорожувати зі статусом біженця. У разі повернення в Україну людина втрачає право на захист у іншій країні. 
Тимчасовий захист ЄС не обмежує людину у виборі місця проживання. Тож переселенці можуть повертатися в Україну у будь-який час. 

Умови повернення в Україну з Польщі

Люди, які зараз перебувають на території Польщі та користуються записами так званого Спецзакону (тобто громадяни України та їх подружжя, які перетнули українсько-польський кордон після 24 лютого цього року) можуть повернутися в Україну в будь-який час.

Повторний в’їзд з України до Польщі залежить від наявності документів:

  • якщо громадянин України має біометричний паспорт, але не має електронного документа diia.pl, можна буде повторно перетнути кордон на підставі закордонного паспорта за умови, що особа, яка перетинає кордон, ще не користувалася візою або безвізовим періодом перебування в Шенгенській зоні в протягом 90 днів кожні 180 днів,

  • якщо громадянин України має електронний документ diia.pl та дійсний паспорт, то такій особі можна буде повторно в’їхати на підставі вищевказаного електронної посвідки на проживання з дійсним проїзним документом (паспортом) – у такій ситуації можна вільно перетинати кордон до 24 серпня 2023 року.

  • якщо жоден із зазначених вище випадків не підходить (наприклад, громадянин України має звичайний паспорт і не має права на електронний документ diia.pl), тоді – хоча теоретично особа, на яку поширюється спеціальний акт, повинна мати можливість вільно перетинати кордон, ми знаємо, що на практиці з цим виникають проблеми, тому найбезпечнішим варіантом для перетину кордону є звернення за дозволом на в’їзд до начальника прикордонної служби з гуманітарних причин.

Ця згода надається без будь-якої спеціальної процедури, а умови її надання визначені ст. 6 абз. 5 літ. c Шенгенського кодексу про кордони – ці умови є певним чином загальними положеннями (вони дуже широкі та надають значну свободу пояснення), а характер згоди є необов’язковим, тобто комендант може давати або не давати свою згоду.

Тому не можна однозначно стверджувати, що комендант кожного разу дасть таку згоду і можна буде потрапити на територію Польщі. Сьогоднішня політична ситуація вказує на те, що така згода буде надана за відсутності документів, але ніхто не може гарантувати, що ситуація не зміниться під час перебування даної особи в Україні, або що Комендант, перевіривши особу під час повторної перевірки в’їзду може вважати, що особа, не може в’їхати, бо оскільки вона добровільно виїхала, значить, вона може залишатися в Україні.

Варто зазначити, що згідно з позицією польського МВС кожному громадянину України має бути дозволено в’їзд на територію Польщі, навіть якщо він вкотре приїхав до Польщі після 24 лютого 2022 року за умови, якщо в’їзд відбувається з території України та пов’язаний зі збройним конфліктом на території України, незалежно від наявних у іноземця документів.

Отже, якщо громадянин України відповідає умовам поширення на нього тимчасового захисту, передбаченим спеціальним законом, то на цій підставі він повинен бути впущений на територію Польщі.

В Польщі діє програма допомоги в добровільному поверненні та реінтеграції, призначена для мігрантів, які хотіли б повернутися до своєї країни, але не в змозі самостійно організувати зворотню подорож.

Програмою можуть скористатися:

- іноземці без легально оформленого перебування в Польщі;

- особи, які подавали заяву про надання статусу біженця та отримали негативне рішення або відкликали свою заяву.

Особи, зацікавлені в отриманні допомоги в добровільному поверненні, можуть отримати детальну інформацію:

 За телефоном за номерами: (22) 623 81 76 , (22) 623 81 54 , моб. 666 343 466

за електронною поштою iomwarsawavr@iom.int

на сайті http://avr.iom.pl/

Заяву про надання допомоги в добровільному поверненні можна подати в електронній формі на сайті http://avr.iom.pl/


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті