Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Грошова допомога українцям під час війни

Весь світ об’єднався сьогодні заради допомоги Україні. Українці щодня отримують озброєння, обладнання, гуманітарну допомогу, медікаменти тощо. В цій статті розповімо, на яку матеріальну допомогу можуть розраховувати українці в цей нелегкий для країни час.

Гроші сипляться в руки | © jcomp - ru.freepik.com

Грошова допомога українцям під час війни (jcomp - ru.freepik.com)

єПідтримка

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що уряд підготував та затвердив програму допомоги українцям, які втратили можливість працювати через війну. У 2022 році всім застрахованим особам надається одноразова матеріальна виплата у розмірі 6500 грн на картку «єПідтримка». Подати заявку на отримання допомоги можна в додатку «Дія».

Хто може нею скористатися?

  1. ФОП 1-4 групи, які подали звітність за IV квартал 2021 року або загалом за 2021 рік.

  2. Усі наймані працівники, за яких роботодавці сплачують ЄСВ, окрім працівників бюджетних установ, фондів загальнообов'язкового державного страхування та державної служби.

Як отримати 6500 грн допомоги?

  1. Треба подати заявку на отримання 6500 грн онлайн через додаток «Дія».

  2. Зайдіть у «Дію», натисніть «Послуги» та оберіть «єПідтримка».

  3. Оберіть картку «єПідтримка». Оформити картку «єПідтримка» можна у банках: monobank, «ПриватБанк», «А-Банк», «Ощадбанк», «Укргазбанк», Raiffeisen Bank, «Банк Восток», IdeaBank, izibank та «ПУМБ».

  4. Потім натисніть «Отримати допомогу» та очікуйте зарахування коштів

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Допомога внутрішнім переселенцям (ВПО)

Щоб отримати довідку ВПО, можна звернутися із заявою до:

  1. структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій;

  2. виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання;

  3. центру надання адміністративних послуг;

  4. через мобільний додаток Порталу Дія (пункт 2 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 (далі - Порядок)).

За березень та квітень 2022 року допомога (2000грн. для дорослих, 3000грн. для людей з інвалідністю та дітей) надається всім внутрішньо переміщеним особам згідно з постановою КМУ "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам" від 20.03.2022 р. № 332.

Починаючи з травня 2022 року таку допомогу надають внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Отримання допомоги безробітними

Одне з пріоритетних завдань Уряду та Міністерства економіки України – забезпечення гарантій соціального захисту населення попри військові дії. 

На період воєнного стану процедура взаємодії з безробітними є максимально спрощеною та адаптованою і відбувається наступним чином:

  • громадяни можуть подати заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги чи припинення реєстрації за допомогою Порталу або мобільного додатку Дія;

  • отримати весь перелік послуг можна у найближчому працюючому центрі зайнятості;

  • звернутись до Служби можливо за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку (телефон, чати підтримки у Telegram, електронна пошта, заповнення онлайн-форм).

Отримати покрокові інструкції, завантажити необхідні заяви або заповнити Google-форми можна на ресурсах Державної служби зайнятості.

Грошова допомога для ВПО від Агенції ООН у справах біженців

Хто може отримати: внутрішньо переміщені особи, а також постраждалі громадяни на підконтрольних українському уряду територіях. 

Розмір допомоги: 2220 грн на місяць для кожної особи. Допомога розрахована на 3 місяці. Наразі отримати кошти можна через відділення Укрпошти, а дещо згодом – на банківський рахунок/картку. 

Територія покриття: Вінницька, Дніпропетровська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька та Івано-Франківська області. 

Детальніше про допомогу – тут

Важливо! Якщо вас зарахували на фінансову допомогу в щомісячному розмірі 2220 грн на особу від іншої агенції ООН, то саме цю допомогу ви вже не отримаєте. Це один і той самий вид допомоги, який реалізують різні агенції. 

Грошова допомога для ВПО від Світової продовольчої програми ООН

Хто може отримати: внутрішньо переміщені особи. 

Розмір допомоги: 2200 грн на місяць для кожної особи. Допомога розрахована на 3 місяці. 

Територія покриття: наразі лише у двох областях – Рівненській та Вінницькій. 

Щоб дізнатися детальніше, як отримати цю допомогу, вам потрібно звернутися до органів соціального захисту населення територіальної громади, в яку ви переселилися. 

Грошова допомога для ВПО від Червоного Хреста та Мінсоцполітики

Хто може отримати: найбільш вразливі групи з числа ВПО. Їх будуть визначати на підставі відомостей у Єдиній інформаційній базі даних про ВПО, а також з числа людей, які подали заявку на отримання допомоги через платформу “єДопомога”

Розмір допомоги: 2500 грн на місяць для кожної особи. Допомога розрахована на 1 місяць. Термін допомоги можуть збільшити за наявності необхідного фінансування. 

Детальніше про допомогу – тут

Програма грошової допомоги від ЮНІСЕФ “Спільно”

Хто може отримати: багатодітні українські сім’ї, які постраждали від війни з росією і мають: 

  • трьох і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подачі заявки; 

  • двох і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю. 

Названі батьки або батьки-вихователі також можуть подавати заявку на отримання цієї допомоги. 

Розмір допомоги: 2200 грн на місяць для кожного члена сім’ї, але отримувати допомогу можуть не більше 5 членів родини. Родина одразу отримує одноразову виплату за 3 місяці на вказаний банківський рахунок чи дебетову картку протягом 4 тижнів з моменту подання заявки. 

Детальніше про допомогу – тут


Де отримати гуманітарну допомогу в Україні, читайте тут


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті