Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Депресія в літньому віці

Перші ознаки депресії частіше виявляють в літньому віці, ніж в будь-який інший період життя. Ця депресія часто триває довше, не розпізнається як така або неадекватно лікується.

© pixabay

(pixabay)

Геріатрична психіатрія припускає, що не існує такого терміну, як «депресія похилого віку», а симптоми депресії можуть виникати в літньому віці. Тому люди частіше говорять про депресію, яка виникає в літньому віці.

Багато говорять про деменцію або хронічні захворювання у зв’язку зі збільшенням тривалості життя людей. Але менше уваги приділяється депресії похилого віку - або, точніше, депресії, яка виникає в літньому віці. Статистично доведено, що ймовірність депресії зростає з віком, особливо для тих, хто перебуває в лікарнях або будинках для людей похилого віку. 

Причини виникнення депресії

Існує велика кількість факторів ризику розвитку депресії в літньому віці. Серед них нормальний процес старіння, при якому гормональні збої або порушення метаболізму нейронів можуть бути причиною депресії. Депресія може бути супутнім станом у людей з хворобами, які частіше виникають у літньому віці, наприклад деменція, серцево-судинні захворювання, рак або інші небезпечні для життя стани. Крім того, хронічні болі в опорно-руховому апараті можуть з часом призвести до депресії.

Процес старіння відчувається по-різному

Однак у багатьох відношеннях саме життя та досвід призводять до депресії: загалом, старіння — це доля всіх людей. Ніхто не може уникнути процесу старіння. І все ж кожен переживає цей процес по-різному, залежно від багатьох незмінних факторів, включаючи втрату партнера, родичів чи друзів, самотність і покинутість, відчуття нікчемності, почуття дедалі більшої забудькуватості, страх старіння та смерті.

Депресія або перепади настрою

Поєднання фізичних, психічних і соціальних причин і факторів ускладнює діагностику депресії в літньому віці. Розумові падіння вважаються «нормальними» або відкидають зміни настрою. Люди часто не наважуються зізнатися у поганому настрої, не кажучи вже про те, щоб визнати це хворобою.

Симптоми депресії

Однак існує багато симптомів депресії, які в принципі нічим не відрізняються від симптомів молодих людей. Вони можуть відбуватися на психічному або фізичному рівнях і призводити до змін у поведінці чи мисленні.

Емоційні симптоми депресії

  • Постійний поганий настрій і смуток
  • Почуття безпорадності, самотності, провини і тривоги
  • Відсторонення та дистанціювання від світу
  • Втрата інтересу
  • Відсутність мотивації, повсякденна діяльність стає викликом
  • Негативні думки, песимізм
  • Труднощі концентрації

Фізичні симптоми депресії

  • Втома і млявість
  • Внутрішній неспокій, хвилювання або роздратування
  • Проблеми зі сном
  • Втрата апетиту і втрата ваги
  • Біль

У зв’язку з численними можливими причинами депресію в літньому віці, як уже згадувалося, важко визначити. Навіть професіоналам часто важко її розпізнати. Тому детальна діагностика та лікування можливих фізичних захворювань повинні бути додані до психіатричної діагностики.

Кілька коротких запитань можуть внести ясність

Лікар загальної практики отримає початкові показання, дотримуючись так званої геріатричної шкали депресії. Цей тест був розроблений спеціально для людей похилого віку та складається з 15 запитань «так чи ні» щодо задоволеності життям, почуття безпорадності чи тривоги та замкнутості. Якщо лікар загальної практики виявить депресію, він може дати направлення до спеціаліста. 

Терапія депресії в літньому віці в принципі нічим не відрізняється від лікування молодших пацієнтів. Можливі психотерапія та/або медикаментозне лікування. Під час сеансів терапії фахівець враховує вік пацієнта. Таким чином, де це можливо, терапевтичні сеанси можна скоротити, процес можна уповільнити, а ключові моменти можна повторювати частіше.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті