Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Депресія - причини та тригери

Відсутність радості, пригнічення, демотивований стан, втомленість і сум - це типові відчуття в період поганого настрою. Похмурі думки є природною частиною життя. Але коли такі відчуття тривають протягом тривалого часу, це може бути ознакою депресії.

© pixabay

(pixabay)

Депресія - серйозне психічне захворювання. Рання діагностика та терапія дуже важливі для того, щоб знову вести щасливе та збалансоване життя.

Кожен, хто страждає на депресію, страждає від постійного поганого настрою, від якого зазвичай не може позбутися. Це відрізняється від «нормальних» почуттів виснаження, розчарування та смутку, які виникають у відповідь на конкретні проблеми. Усі знають про такі «минуси», і вони зазвичай проходять, як тільки тригерні події були розглянуті або оброблені.

З іншого боку, нелікована депресія зазвичай не проходить сама по собі. Воно може мати різні причини, а також може відбуватися абсолютно незалежно від зовнішніх обставин.

Фактори, що викликають депресію

У більшості випадків депресія має кілька причин. Фізичні та генетичні впливи взаємодіють із психологічними та психосоціальними тригерами, одночасно підсилюючи один одного. Завдяки дуже складній взаємодії різних тригерів не існує ані «типової депресії», ані «типової депресивної людини».

Біологічні причини передусім включають спадкові фактори: певні гени, які пов’язані з дещо підвищеним ризиком депресії. Хтось, хто успадкував такий ген, має більше шансів розвинути депресію протягом свого життя, ніж той, хто успадкував більш стійкий генетичний склад.

Фізичні тригери також можуть бути впливати, наприклад, метаболізм мозку. Вони можуть вийти з рівноваги, тобто такі нейромедіатори, як серотонін і/або норадреналін можуть бути не присутні в оптимальних кількостях. Коли баланс цих нейромедіаторів порушується, імпульси більше не можуть належним чином передаватись між клітинами мозку. Сенсорні дані більше не можуть оброблятися належним чином, і почуття та думки змінюються.

Хвороба як тригер депресії

Причинами депресії можуть бути такі захворювання, як пухлини, травми головного мозку, інсульти або серйозні гормональні розлади. Часто неможливо визначити, чи виникає депресія в таких випадках як реакція на хворобу, чи навпаки – депресія є провокатором. Тут також можна припустити взаємодію фізичних, психологічних і психосоціальних факторів. Частими є супутні фізичні симптоми, такі як головний біль, втома та порушення сну. Інші скарги включають незрозумілі шлунково-кишкові розлади, втрату апетиту або захворювання шкіри.

Ще один аспект, який слід враховувати, — реакція організму на стрес. Дослідження показують, що у випадках хронічного стресу, гострої психологічної травми або фізичної інфекції вивільнення гормону стресу «кортизолу» збільшується. Збільшення кількості кортизолу внаслідок стресу може спричинити зміни в поведінці, такі як порушення концентрації, сну, апетиту, втрата сексуального бажання та підвищена реакція на тривогу. Всі ці поведінкові зміни також характерні для депресії. На думку експертів, важливу роль у помірності таких гормонів стресу відіграє схильність людини. Поки що не зрозуміло, чи це пов’язано з ефективністю методів подолання під час стресу чи має місце певна взаємодія певних спадкових факторів.

Зміни в життєвих обставинах можуть сприяти депресії

Різкі життєві події, пов’язані зі зміною статусу або втратою, можуть збільшити ризик розвитку депресивного захворювання. Прикладами цього можуть бути важкі травматичні переживання в дитинстві, такі як втрата опікуна, жорстоке поводження чи насильство або емоційне нехтування. Війна, вихід на пенсію (особливо вимушений або ранній), народження дитини, знущання на роботі або втрата соціальних контактів після нещасних випадків чи міграції, а також конфлікти між родиною та друзями також є одними з цих основних факторів ризику. Особистісні характеристики, такі як надзвичайна орієнтація на досягнення, високе почуття відповідальності та сильне самокритичне або перфекціоністське ставлення, також можуть підвищити сприйнятливість до депресії.

Якщо поганий настрій регулярно виникає в осінні та зимові місяці, коли менше світла, це може бути випадок «сезонного афективного розладу» або «зимового нуду». Ті, хто страждає від цього, не завжди пригнічені та сумні. Він або вона в основному втомлені та мляві. Типовою для такої сезонної депресії є тяга до солодкого, висококалорійної їжі та підвищена потреба у сні.

Захворювання обміну речовин і депресія

Певні метаболічні захворювання, такі як діабет, дисфункції щитовидної залози, або неврологічні захворювання, такі як хвороба Паркінсона або деменція, часто супроводжуються вираженим зниженням настрою та депресією. На психіку також впливають інфекційні захворювання, такі як пневмонія, хвороби серця.

Люди похилого віку особливо схильні до депресивного настрою. У літньому віці різкі зміни в житті, хвороби та ліки часто впливають на психіку різними способами. Ліки також можуть бути причиною поганого настрою в цілому. До них відносяться деякі серцево-судинні препарати, снодійні та протиалергічні препарати. І останнє, але не менш важливе: у людей, залежних від алкоголю чи наркотиків, іноді розвиваються стійкі симптоми депресії.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті