Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Депресія - ознаки та характеристики

Незважаючи на те, що розвиток депресії, як правило, можна простежити за групою індивідуально взаємодіючих причин і вона може проявлятися різними способами, все ж є типові характерні ознаки.

Характерними ознаками депресії є, наприклад, втрата почуттів, втрата радості, втрата впевненості, втрата мотивації та втрата енергії. Усе, що колись приносило радість, раптом стає безглуздим, а найпростіша діяльність може сприйматися як виснажлива.

Однополярна депресія

Більшість хворих відчувають депресію в однополярній формі. Менше десяти відсотків хворіють на біполярну форму - раніше відому як маніакально-депресивний розлад.
Однополярна депресія зазвичай помітна за такими ознаками, як:

  • Внутрішня порожнеча. Постраждала людина відчуває повне розчарування та безнадійність і втрачає задоволення від речей, які зазвичай сприймаються як приємні. Більш центральні емоції - це глибока пригніченість, смуток і внутрішня порожнеча. 
  • Втрата енергії - у постраждалих мало енергії та рішучості. Прості рішення та повсякденні завдання даються їм важко, а здатність до концентрації знижується. Таким чином, вони сприймають діяльність, яка раніше здавалась легкою, як виснажливу та непосильну.
  • Невпевненість у собі - внутрішня порожнеча і втрата енергії призводить до сильної втрати впевненості в собі і навіть до гострого почуття провини і неповноцінності.
  • Занепокоєння - у важких випадках також може виникнути занепокоєння, думки про власну смерть або самогубство.

Фізичні ознаки депресії

Фізичні ознаки включають порушення сну, втрату або підвищення апетиту, зниження сексуального бажання, фізичний неспокій або млявість. Інші ознаки можуть включати нечіткий біль у животі, головний біль, біль у спині, запаморочення або відчуття стиснення в грудях. Як правило, лікар не знайде їх фізіологічного походження.

Біполярна депресія

Біполярну форму депресії також іноді називають маніакально-депресивним розладом. Він характеризується більш-менш швидкою і частою зміною дуже протилежних фаз. Під час депресивних фаз постраждалі страждають від симптомів, які також характерні для однополярної депресії. Часто головною ознакою є відсутність мотивації.

Тоді так звані маніакальні фази виражаються абсолютно контрастним чином. Загальними симптомами є сильна ейфорія (надмірно піднесений настрій), щастя та енергія, які не відповідають контексту, але часто також надмірна дратівливість аж до агресії.

Постраждалі масово переоцінюють власну ефективність, говорять дуже швидко та мають невгамовну потребу говорити. Вони часто втрачають контроль у справах з грошима або контрактами, негативні наслідки планів відкидаються або не розглядаються. Під час маніакального епізоду також можуть виникати марення, наприклад відчувають себе особливим, мають манію величі та сенсорні марення.

У більшості пацієнтів перехід від депресивної до маніакальної фази відбувається поступово. Іноді, однак, здається, що це відбувається миттєво. Зміна між фазами є великим тягарем для постраждалих і оточуючих. Це робить швидку діагностику та терапію ще важливішими - допомога можлива майже завжди.

Депресію часто не лікують

Експерти вважають, що більше 60 відсотків усіх випадків депресії не лікуються. На це є багато причин. Оскільки симптоми сильно відрізняються щодо сили, тривалості та форми, лікарям не завжди легко діагностувати депресію. Часто хвороба також ховається за тим, що здається фізичними скаргами. Тому лікуються тільки фізичні недуги, а психологічні фактори залишаються нерозкритими довгий час.

Багатьом людям важко поговорити з лікарем про свої психічні проблеми. Депресія – це така ж хвороба, як і будь-яка інша – вона може вразити будь-кого, і кожному слід звернутися за допомогою.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті