Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Безкоштовні заняття для дітей з інвалідністю в Україні

В Україні стає все більше місць, де діти з інвалідністю можуть отримати психологічну підтримку, відвідати майстер-класи, розкрити свій творчій потенціал, поспілкуватися з однолітками.

Як батьки можуть допомогти в навчанні | © Pexels

Мотивація в навчанні (Pexels)

Простір «Різні можливості – рівні права» у Вінниці

Так, у Вінниці з’явився мультимедійний простір для дітей з інвалідністю «Різні можливості – рівні права».
Новий простір відкрили на базі гімназії №24. Його мета – навчання за новою адаптованою програмою, а також отримання дітьми з ментальними порушеннями навичок соціально-побутового та трудового навчання з подальшим професійним орієнтуванням після школи.
У просторі є три зони: навчальна, ігрова та кухня. Інтер’єр простору багатофункціональний. Простір може трансформуватись та ставати великою майданчиком для різноманітних заходів.

Інклюзивна бібліотека в Запоріжжі

У Запоріжжі відкрили першу в місті читальню з інклюзивним спрямуванням.
Бібліотека розташована у Вознесенівському районі на вул. Незалежної України, 68а. 
Простір бібліотеки облаштували із врахуванням потреб людей з інвалідністю. Витримано всі вимоги щодо архітектурної безбар’єрності і доступності.
Враховано потреби кожної людини – з порушеннями опорно-рухового апарату, з вадами зору, для мам із дитиною у дитячому візочку.
Також облаштовано пандус, вбиральню, проходи для зручності пересування читачів на візках, тактильні смужки та позначення шрифтом Брайля для людей зі слабким зором.
На вході розташовано мнемосхему – тактильний план приміщення бібліотеки, налаштовано систему для автоматичного відкриття дверей за допомогою сенсору, встановлено кнопку виклику персоналу.
Бібліотечний фонд поповнили 46 екземплярів книг зі шрифтом Брайля та 67 книг великим шрифтом для людей зі слабким зором. Це українська та світова класика, сучасні та зарубіжні автори.
Також у закладі працює сервіс Е-книга та доставка книг на замовлення. Усі послуги надаються безкоштовно. Усі читачі можуть вільно користуватися мережею Інтернет.

Парк розваг та відкриттів у Львові

У Львові, на подвір’ї центру соціальних послуг «Джерело», що на проспекті Червоної Калини, 86А, з’явився унікальний майданчик – доступний, цікавий та пізнавальний простір для дітей з інвалідністю.

Цей парк – це понад 1 100 кв м простору для розваг дітей з інвалідністю: доступні гойдалки та качелі для дітей на кріслах колісних, велика гірка та розваги для дітей з розладами спектру аутизму, мініфутбольне поле та багато цікавого, сенсорного і емоційного.
Парк розваг та відкриттів поділений на дві зони – для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату та дітей з розладами спектру  аутизму. Усе продумано до найменших дрібниць задля безпеки та доступності кожної дитини.
Крім каруселей, тут розташовані сенсорні локації для зорового контакту, щоб викликати у дітей певні асоціації, а також звукові панелі, де можна почути звуки різних інструментів. Також можна погратися кольоровими гумовими іграшками, які викличуть усмішку навіть у дорослих.

Центр дітей та молоді з інвалідністю у Тернополі

Тепер у Тернополі діє центр для дітей та молоді з інвалідністю. Його відкрили на базі колишнього монастиря при церкві Успіння Пресвятої Богородиці. А займатись із дітьми тут будуть працівники бф “Карітас”.
Саме на базі центру надаватимуть допомогу людям з інвалідністю. Зокрема це — ментальна, інтелектуальна, фізична інклюзія. Адже у них є дуже велика потреба в соціалізації.
Фахівці, зокрема, надаватимуть психологічну допомогу, проводитимуть індивідуальні та групові заняття, логопедичну терапію.
Організатори кажуть, що цей простір розрахований на дітей віком від 5 років та дорослих. У ньому займатимуться люди з інвалідністю, ментальними, інтелектуальними та фізичними порушеннями.

Простір для дітей віком від 6 до 12 років у Луцьку

У Луцьку, в приміщенні будинку №65 на вулиці Лесі Українки, відбулося відкриття Простору для дітей. На безоплатні заняття сюди запрошують дітей територіальної громади віком 6-12 років, дітей з інвалідністю за різними нозологіями та дітей, які отримали статус постраждалих від війни.

Простір створено з метою соціалізації, адаптації та інтеграції у суспільство дітей з труднощами розвитку. У Просторі педагоги працюватимуть над розкриттям творчих талантів дітей та їхнім змістовним дозвіллям. Вузькопрофільні спеціалісти будуть проводити тут корекційні заняття та надавати психологічну підтримку і соціальний супровід.

Простір надаває такі соціальні послуги:

  • Інформування

  • Консультування

  • Консультативний кризовий телефон

  • Посередництво

  • Представництво інтересів

  • Соціальна профілактика

  • Соціальний супровід

  • Екстрене (кризове) втручання

  • Соціальна адаптація

  • Соціальна інтеграція та реінтеграція

  • Денний догляд дітей з інвалідністю (3 години перебування зі спеціалістами)

  • Натуральна допомога

  • Переклад жестовою мовою

  • Транспортні послуги

Дитячий простір розміщений за адресою: м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 65.

Графік роботи: з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00  (обідня перерва з 13.00 до 14.00).

Телефон для довідок: +380673159256

Центр денного перебування дітей у Кропивницькому

У Кропивницькому, на базі центру реабілітації дітей з інвалідністю запрацював центр денного перебування дітей. Він безкоштовний. Відвідувати центр можуть діти від двох до вісімнадцяти років.

Приймають дітей з інвалідністю, з родин внутрішньо-переміщених осіб, дітей, сім'ї яких перебувають в складних життєвих обставинах, з багатодітних та малозабезпечених сімей. У центрі діти можуть перебувати до чотирьох годин, тому що відсутнє харчування.

У центрі для дітей організовують майстеркласи, спортивні, розважальні ігри, заняття з мінної безпеки.

Окрім вихователя, з дітьми працюють логопед та психолог. За потреби влаштовують індивідуальні заняття.

Центр денного перебування працює з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 18:00. Адреса центру: вулиця Біляєва. 72.

Безпечний простір для дітей “Let’s go” у Києві

У Києві відкрито безпечний простір для дітей “Let’s go”.

Ваша дитина за попередньої реєстрації може навчатися, надихатися та розважатися у сучасному просторі. Безпечний простір для дітей “Let’s go” запрошує дітей та батьків на:

  • підготовку до НМТ (ЗНО) для учнів 11 класів: Математика, Українська мова, Англійська
  • підготовку до школи для учнів 5 – 10 класів: Математика, Українська мова, Англійська
  • психологічну підтримку: групові зустрічі для дітей; групові зустрічі для батьків; індивідуальні консультації
  • дозвілля: дитячий ігровий простір; творча лабораторія; культурно мистецькі заходи (кіно, театр, екскурсії тощо)

На базі центру також проходять кінопокази, майстер-класи, тренінги та інші різнопланові заходи. Усі заходи проводяться на безоплатній основі.

Щоб приймати участь у заходах центру, потрібно одноразово попередньо зареєструватися. Форма доступна за посиланням: https://is.gd/ZlLEbu.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті