Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Які країни платять українцям за повернення додому

Країни, які надали тимчасовий захист українцям, розробили програми з виплати компенсацій тим біженцям, які вирішать повернутися в Україну.

Грошова допомога для українців в Європі | © Pexels

Грошова допомога (Pexels)

Що швидше українці наважаться повернутися додому, то більше коштів можуть отримати.
Розглянемо умови отримання грошей в декількох європейських країнах.

Для українців у Норвегії

Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон (це приблизно 1,2 тис. доларів) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися додому. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток в Україну та одразу ж повернутися.
За виплатою потрібно звертатися в Норвезьке імміграційне управління (UDI). Разом із заявою потрібно буде надати квитки і документи, а також описати маршрут.
Також потрібно оформити документи про переїзд з Норвегії.
В уряді наголошують, що якщо людина повернеться до України, отримає гроші, а потім знову захоче приїхати до Норвегії у статусі біженця, то всі кошти доведеться повернути.

Українці у Швейцарії

Уряд Швейцарії виділяє від 1 тисячі до понад 4 тисячі доларів на кожну особу, яка вирішить покинути Швейцарію та повернутися на батьківщину. Урядова стратегія щодо повернення українських біженців зі Швейцарії передбачає вікно виїзду від шести до дев’яти місяців. Таким чином, статус тимчасового захисту "S" планують скасувати за два-три роки після початку війни, тобто 2024-го або 2025 року. Відповідно до планів швейцарської влади, до цього часу приблизно 70 тисяч українців зможуть повернутися додому, 80% із них - добровільно. Решта 20%, або 14 тисяч осіб, чекатимуть на кінець терміну перебування.

Повернення з Фінляндії

У Фінляндії положення про виплату українцям за повернення додому набуде чинності з 2024 року. Розмір виплати складатиме 5300 євро, якщо заяву подано протягом 30 днів після повідомлення про негативне рішення про надання притулку або відкликання прохання самим заявником.
Якщо ж заяву подано після 30 днів, розмір виплати буде знижений. В такому випадку він складе вже 2000 євро.
Тобто, ця програма стосується тих, хто не зміг отримати притулок у країні або передумав його просити.
Виплати від держави на повернення українців додому не будуть надавати у разі переїзду в іншу країну ЄС або Шенгенської угоди, а також у країну, громадянам якої не потрібна віза у Фінляндію.

Українці в Чехії

Тимчасовий захист для українців у Чехії продовжили до березня 2025 року. Однак ті, хто захоче покинути країну до цієї дати, можуть розраховувати на грошову допомогу. Її розмір поки що не уточнюється.

Одноразову виплату українці отримуватимуть не пізніше ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії. Якщо ж біженці вирішать звернутися за довгостроковою візою, то повинні будуть повернути до держбюджету Чехії до 50% від отриманої ними суми.

Повернення з Ірландії

Ірландський уряд планує виплачувати допомогу українцям, щоб мотивувати їх повернутися додому. Розмір допомоги ще не визначено. При цьому в уряді Ірландії зазначають, що фінансова допомога розрахована на тих українців, у яких залишилося житло на батьківщині. На думку ірландської влади, повернутися таким людям заважають зокрема фінансові труднощі, у зв'язку з чим їм і хочуть допомогти.
Також Ірландія розглядає варіант пропонувати деяким українцям дозвіл на проживання:
тим, хто працює чи навчається;
людям, які не можуть повернутися в Україну через стан здоров’я чи гуманітарні причини.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті