Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Чехія продовжила тимчасовий захист для українців до 2025 року

Чехія з березня 2022 року надала тимчасовий захист приблизно півмільйону біженців з України. Станом на червень 2023 року візи для захисту отримали 344,8 тисяч осіб з України, серед них переважають жінки та діти.

Стелі будинків Праги | © Pexels

Медицина в Чехії (Pexels)

Українці у Чехії матимуть змогу продовжити тимчасовий захист до кінця березня 2025 року. Таке рішення було схвалене чеським парламентом 1 грудня. Про це повідомляє офіційний вебпортал для шукачів прихистку frs.gov.cz.

Тимчасовий захист дає українським біженцям доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці. Згідно з новою постановою, українці повинні будуть спочатку зареєструватися в електронному вигляді до 15 березня 2024 року.

Українці з тимчасовим захистом тепер можуть проживати в безоплатному терміновому житлі максимум 150 днів. Виняток становлять так звані вразливі категорії, які можуть використовувати таке житло без обмежень. Схвалена поправка скорочує цей період з вересня наступного року максимум до 90 днів без винятків.

Як українцям продовжити статус тимчасового захисту в Чехії?

До 15 березня 2024 року необхідно буде записатися на візит до відділення МВС для отримання візової наклейки, яка підтверджує тимчасовий захист.

Поправка принесла зміни й в освіті. Вона скасовує можливість оголошувати особливу, окрему дату зарахування до дитячого садка чи початкової школи для українських дітей та учнів, а також можливість створювати для них спеціальні класи чи відділення. Школи зможуть коригувати зміст навчання лише для українських дітей, учнів та студентів із тимчасовим захистом менше одного року.

Крім того, у Чехії готуються збільшити виплати українським біженцям.

Від січня 2024 року витрати на житло для біженців можуть збільшити. З липня 2023 року змінилися умови виплат українцям – до грошової допомоги стали включати кошти на проживання та житло. Отримати їх можуть тільки сім'ї з доходом нижче прожиткового мінімуму та обов’язковими витратами на житло. За даними благодійних організацій, така підтримка недостатня і біженці залазять у борги.

Зазначається, що розмір нових виплат наразі знаходиться на етапі обговорення.

"Ми готуємо постанову уряду, яка має збільшити з 1 січня розміри відрахувань, тобто збільшити суму житлової підтримки. Ми ще обговорюватимемо конкретні суми", – сказав Маріан Юречка.

З липня держава оплачує житло для українських біженців у закладах розміщення лише до 150 днів. Ця зміна допомоги мала мотивувати українців виходити на роботу та переїжджати в орендоване житло.

Суми виплат

Зараз допомога на житло складає 2400 чеських крон (3926 грн) на людину на місяць, у зареєстрованих у спеціальному реєстрі квартирах – 3000 крон (4907 грн) на людину. Максимум сім'я з 5 і більше осіб може отримати 15 тисяч крон (24540 грн). До цього додається прожитковий мінімум. Тоді грошова допомога від держави розраховується як різниця між отриманою сумою та доходом біженців. За розрахунками уряду, домогосподарство матері з двома старшими дітьми та чистим доходом 17 тисяч крон (27800 грн) у зареєстрованій квартирі має отримувати допомогу в розмірі 2110 крон (3436 грн).

Тим часом в недержавних організаціях зазначили, що жінкам з дітьми може не вистачати грошей на оплату квартири, їжі, шкільного приладдя. Вони застерігали від ризиків нелегальної праці та росту заборгованостей.

Щоб вирішити проблему із боргами, уряд надає екстрену грошову допомогу. Раніше її могли отримувати тільки ті особи, які мали право на гуманітарну допомогу.

"Упродовж осені ми скоригували умови екстреної допомоги, щоб мати можливість надавати адресну допомогу українським біженцям", – сказав міністр.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті