Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як переселенці можуть отримати безкоштовне житло?

Після повномасштабного вторгнення росії кількість внутрішньо переміщених осіб стрімко зросла. Станом на сьогодні в Україні нараховується близько 5 млн. переселенців.

Житло для українців | © Pexels

Де знайти житло? (Pexels)

Не всі мають можливість винаймати житло і сплачувати за це чималі гроші.
Розглянемо варіанти пошуку безкоштовного житла для внутрішніх переселенців.

Тимчасове житло для ВПО від держави

Щоб претендувати на безкоштовне соціальне житло, спершу необхідно зареєструватися і отримати довідку ВПО.

Оформити довідку ВПО особисто можна:

– у ЦНАПі тієї громади, де знаходиться внутрішньо переміщена особа;

– через Управління соціального захисту населення;

– через уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Безкоштовне житло для переселенців можна отримати з фонду житла для тимчасового проживання. Фонд складається з державного, комунального та приватного житла, яке було передано в користування державі.

Житло надається в тому регіоні, де переселенці зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Першочергове право на забезпечення житловим приміщенням з фонду мають багатодітні сім’ї; сім’ї з дітьми; вагітні жінки; особи, які втратили працездатність; особи пенсійного віку з числа тих, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Для отримання такого житла потрібно звернутися до центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу); виконавчих органів сільських, селищних, міських рад або районних державних адміністрацій.

Перелік необхідних документів

Внутрішньо переміщеною особою для взяття на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, подається заява.

До заяви додаються:

1) копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

2) копія довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);

3) копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);

4) копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;

5) копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї. 

У разі подання заяви уповноваженим представником внутрішньо переміщеної особи пред’являються документи, що посвідчують особу представника, та копія довіреності.

Потреба в житлових приміщеннях з фонду визначається в розмірі не менш як 6 квадратних метрів на одну особу.

Безкоштовно жити в таких приміщеннях ВПО можуть до року з можливістю продовження на наступний строк у разі відсутності змін у їх статусі та якщо вони не знайшли інше місце проживання.

Якщо приміщення віднесено до фонду житла для тимчасового проживання ВПО та надається безкоштовно, виплата допомоги припиняється.

Користування житловими приміщеннями з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб здійснюється на підставі договору за формою, встановленою наказом Держжитлокомунгоспу від 14 травня 2004 р. № 98.

Договір користування укладається після видачі ордера на житлове приміщення з фонду між уповноваженим органом або уповноваженою ним особою та внутрішньо переміщеною особою, якій надається в тимчасове користування житлове приміщення.

Внутрішньо переміщена особа зобов’язана своєчасно вносити плату за житлово-комунальні та інші послуги за затвердженими в установленому порядку уповноваженими органами тарифами.

Обов’язок внесення плати за житлово-комунальні та інші послуги виникає з дня підписання внутрішньо переміщеною особою та уповноваженим органом або уповноваженою ним особою договору користування. Встановлені законодавством пільги та субсидії надаються користувачам житлових приміщень на загальних підставах.

Місцеві ініціативи

У регіоні, куди ви переїхали, можуть працювати громадські організації, які займаються наданням житла ВПО. Це може бути житло волонтерів, гуртожитки або інші об’єкти. 

Також є багато правозахисних організацій, які займаються питаннями житла для переселенців. Можна звертатися до них за консультацією та допомогою.

Багато організацій, які надають допомогу біженцям, також працюють із внутрішньо-переміщеними особами. Зверніться й до них і запитайте про можливість отримання безкоштовного житла.

Жінкам ВПО з дітьми можна звернутися в обласні соціальні центри матері та дитини.

До речі, на Вінниччині створили модульні будинки для ВПО з інвалідністю.

15 квітня Вороновицька філія Вінницького обласного пансіонату завершила монтаж модульних будинків. 

Потреба у модульних будинках виникла у зв’язку з евакуацією осіб з прифронтових територій. Зараз у звичайних будиночках, які облаштовані у 28 блоках, доступно 40 вільних місць. Поселятимуть туди ВПО із психоневрологічними захворюваннями, сказала перша заступниця голови Вінницької військово-цивільної адміністрації Наталя Заболотна.

У персоналу будиночків є досвід у наданні допомоги людям з інвалідністю, і вони мають відповідні знання в цій галузі. Також буде забезпечено окремий цілодобовий медсестринський пост для догляду за клієнтами закладу.

У комплексі створено комфортні умови для проживання: кімнати освітлені, є вітальня, кухня, три санвузли, а також забезпечено електроопалення.

Безкоштовне житло для українців: допомога волонтерів

Безкоштовне житло для українців можна знайти на сторінках волонтерських організацій. Це можуть бути модульні будинки, хостели, відремонтовані гуртожитки. Також є програми, коли людям пропонують не лише тимчасове житло, а й працевлаштування. 

Для пошуку інформації скористайтеся проєктом «Там, де вас чекають» від Міністерства цифрової трансформації, Офісу Президента та «Укрзалізниці». На інтерактивній мапі ви можете переглянути кількість вільних місць в різних областях України. Клікнувши на інтерактивну мапу, побачите номери контакт-центрів із розміщення тимчасово евакуйованих осіб та коротку інформацію про можливості тимчасового або постійного житла. 

А тут Асоціація міст України зібрала детальні контакти людей по територіальних громадах, до яких можна звернутися для отримання житла.

Тут ви можете залишити заявку на безкоштовне тимчасове житло на Київщині.

Сайти та чат-боти для пошуку житла

Прихисток — комунікаційний майданчик між тими, хто потребує допомоги і тими, хто готовий її надати. Тут є пропозиції безоплатного житла з різних регіонів України. Однак в деяких містах останні оголошення ще за 2022 рік. 

dopomagai.org — сервіс з пошуку безкоштовного житла. Його створили волонтери ІТ-спільноти України. 

Турботник” — телеграм-бот від Міністерства цифрової трансформації. Щоб отримати допомогу у пошуку безоплатного житла, виберіть потрібну область та населений пункт. Вкажіть, що вам потрібна тимчасова домівка та отримайте номер координатора, якому можна зателефонувати.

Бот House — пошук пропозицій з оренди житла в Україні

ТурБОТа про ВПО — чат-бот, розроблений для Києва, Львова, Чернівців. Також можна знайти житло для переселенців івано-франківськ.

Якщо ви знайшли житло за оплату комунальних послуг — не відправляйте ніякі передплати. Вбережіть себе від шахраїв.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті