Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зміни в умовах проживання та допомоги українцям у Чехії в 2023 році

Уряд країни подовжив дію тимчасового захисту для українців у Чехії ще на рік, тобто до кінця березня 2024 року.

Зміни для українських біженців у Чехії | © Pexels

(Pexels)

При цьому з 1 квітня 2023 року набули чинності нові правила щодо безкоштовного проживання та медичного страхування для громадян України згідно до закону "Lex Ukrajina V".

Безкоштовне житло для біженців у Чехії

Відтепер максимальний термін надання безкоштовного житла складає 150 днів, а терміни перебування в окремих місцях сумуються. Це зробили аби мотивувати українців працевлаштовуватися й самостійно винаймати оселю

  Українці втрачатимуть право на безкоштовне проживання, якщо вони відмовляться від житла або залишать його без поважних причин. У цьому випадку вважатиметься, що людина вичерпала максимальний термін. Якщо термін 150 днів вже вичерпаний до набрання чинності закону "Lex Ukrajina V", або протягом 90 днів після цього, то залишається захисний термін 90 днів з дати набрання чинності закону. Це можливість ще на 90 днів проживати безкоштовно і знайти нове житло.

Які ще зміни для українців у Чехії?

Згідно з ухваленою поправкою, біженці з України отримають спрощений доступ до психологічної допомоги. Змінять також і правила прийому дітей до садочків та правила відвідування школи з наступного навчального року. 
До того ж дитину зможуть відрахувати з дошкільного закладу за спрощеною процедурою, якщо вона з батьками повернулася до України, й родина не повідомила про це керівництво садочка.

 Крім того, в Чехії змінено правила отримання безкоштовного медичного страхування. Після 150 днів перебування в країні особи віком від 18 до 64 років держава перестане сплачувати за медичне страхування автоматично. Таке страхування держава надалі буде оплачувати лише у випадках, коли стан здоров'я людини є тяжким і не дозволяє їй працювати. Це стосується лежачих хворих, жінок.

Грошова допомога. Що змінилося?

Відтепер сума фінансової допомоги українцям буде відповідати прожитковому мінімуму країни.

• Для переселенців сума стане меншою: замість 5 000 крон вони отримуватимуть 4 860 крон на дорослого та 3 490 крон на дитину;

• Для пенсіонерів та для людей з інвалідністю грошову допомогу збільшать на 1,5 раза від прожиткового мінімуму: виплата становитиме 7 290 крон на дорослого та 5 235 крон на дитину.

Як виплата залежатиме від розміру доходів?

На фінансову допомогу у Чехії зможуть претендувати лише ті біженці, чиї доходи не перевищують суму фіксованої виплати. До уваги будуть братися і чеські доходи, і переводи грошей з-за кордону, зокрема і з України. Доходом не будуть вважатися лише виплати для домогосподарств у Чехії та допомога для дітей від ЮНІСЕФ. 
При рішенні щодо виплати допомоги на дітей, до уваги будуть братися спільні доходи на неповнолітніх і повнолітніх біженців. 
Підтримку від держави можуть також отримати біженці, дохід яких не досягає навіть суми гуманітарної допомоги. Таким чином, щоб отримувати допомогу, дорослий біженець без дітей повинен заробляти (або отримувати пенсію) менше ніж 4860 крон на місяць, а мати з двома дітьми — менше ніж 11840 крон, тобто менше суми гуманітарної допомоги для неї та її дітей.
При цьому через пів року влада перевірятиме, чи є у заявника перешкоди для виходу на ринок праці: наприклад, догляд за маленькою дитиною, пенсія чи навчання.
Також зазначається, що відтепер біженці не зможуть отримувати безкоштовне харчування та безкоштовні засоби гігієни. 
Зверніть увагу! У тому разі, якщо фактичне місце проживання переселенця не відповідає вказаному у документах, виплату грошової допомоги буде припинено.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті