Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зміни умов перебування в Ірландії для українців у 2024 році

За даними Міністерства юстиції в Ірландію щотижня прибуває близько 500 українців у пошуках тимчасового захисту.

Ірландія | © Pexels

Життя в Ірландії (Pexels)

Минулого місяця уряд оголосив, що особливий статус, наданий українським біженцям, припиняється, а тим, хто перебуває у державному розміщенні, пільги будуть скорочені з 220 євро до 38,80 євро на тиждень. Після виїзду українців із державного житла та початку оренди власного житла, вони матимуть можливість подати заявку на отримання повного обсягу соціальної допомоги.
Уряд також постановив, що з кінця січня державне житло надаватиметься тільки до 90 днів для новоприбулих з країни.

Міністр інтеграції Родерік О'Горман сказав, що зміни приведуть ірландську пропозицію «у відповідність» з іншими західноєвропейськими країнами, деякі з яких, за його словами, не приймали таку кількість українців, як Ірландія, на пропорційній основі.

Ці зміни мають набути чинності з 29 січня і не вплинуть на тих українців, які вже отримали тимчасовий захист в Ірландії раніше.
 

Інвалідність в Ірландії

Нагадаємо, що інвалідність в Ірландії є підставою для отримання виплат у сумі 220 євро на тиждень. Ця виплата називається disability allowance. Крім того, люди з інвалідністю мають право на отримання крісла колісного безоплатно, а також право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Також право безкоштовного проїзду в громадському транспорті може мати одна особа, яка супроводжує людину з інвалідністю. 

Повернення з Ірландії

У 2024 році ірландський уряд планує виплачувати допомогу українцям, щоб мотивувати їх повернутися додому. Розмір допомоги ще не визначено. При цьому в уряді Ірландії зазначають, що фінансова допомога розрахована на тих українців, у яких залишилося житло на батьківщині. На думку ірландської влади, повернутися таким людям заважають зокрема фінансові труднощі, у зв'язку з чим їм і хочуть допомогти.
До того ж держава виділила категорії населення, яким дозволять залишитися після завершення дії тимчасового захисту. Влада планує продовжити дозвіл на проживання для тих, хто навчається або ж працює. Також залишитися в Ірландії зможуть ті, хто не може повернутися за станом здоровʼя.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті