Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Загальні правила при в’їзді до країн ЄС та під час поїздок між країнами ЄС

Українцям, які подорожують до європейських країн, необхідно знати і дотримуватися простих, але необхідних правил перетину кордону і перебування у країнах ЄС.

Українці в Європі | © Pexels

Українці в Європі (Pexels)

Ми підготували список загальних правил подорожі в межах Шенгенської зони для українських біженців.

  1. Громадяни України, які мають біометричний паспорт, як безвізові мандрівники, мають право вільно пересуватися в межах ЄС протягом 90 днів. Виходячи з цього, ви можете вибрати країну ЄС, у якій хочете користуватися правами, пов’язаними з тимчасовим захистом, і приєднатися до своєї сім’ї та друзів у країні ЄС, де вони перебувають.

  2. Якщо ви маєте право на тимчасовий захист, але маєте небіометричний паспорт, органи влади на кордоні країни ЄС першого в’їзду мають видати короткострокову візу терміном дії 15 днів під час в’їзду до Шенгенської зони. Це дозволить подорожувати до країни призначення ЄС, де ви зможете користуватися правами, пов’язаними з тимчасовим захистом.

  3. Якщо ви маєте право на тимчасовий захист, але не маєте проїзного документа, органи влади на кордоні країни першого в’їзду в ЄС дозволять вам продовжити подорож, якщо це необхідно, наприклад. шляхом оформлення проїзного документа та візи або за допомогою форм передачі, що стосуються законодавства про тимчасовий захист.

  4. Якщо ви вперше перетнули кордон ЄС через країну, яка не входить до зони ЄС без внутрішнього прикордонного контролю (Румунія, Болгарія, Хорватія, Кіпр та Ірландія), ваші документи, як правило, перевірятимуть повторно на кордоні пункт пропуску наступної країни Шенгену. Як тільки ви в’їдете в країну, яка є частиною цієї зони, ви можете пересуватися, в принципі, без прикордонних перевірок, до інших країн, які є частиною Шенгенської зони. Однак ви можете робити це лише 90 днів протягом 180 днів.

  5. Зазначимо, що Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн не є країнами ЄС, але є країнами Шенгенської угоди. Ви можете подорожувати до цих країн після того, як опинитеся в Шенгенській зоні, але ваші права, пов’язані з міжнародним або тимчасовим захистом, можуть відрізнятися від прав, які ви маєте в країнах ЄС.

  6. Хоча Данія є членом ЄС і країною Шенгенської угоди, вона не бере участі в схемі тимчасового захисту та не застосовує правила ЄС щодо надання притулку. Таким чином, ваші права, пов’язані з міжнародним або тимчасовим захистом у Данії, можуть відрізнятися від тих, які ви маєте в інших країнах ЄС.

Надзвичайно важливо перед подорожжю повністю дослідити прикордонний контроль країни, до якої ви прямуєте і з якої виїжджаєте, оскільки ці країни можуть скоригувати свою участь у Шенгенській угоді без попереднього повідомлення.

Українські водійські права в ЄС

З 27 липня 2022 року нові тимчасові правила ЄС гарантують, що люди, які втікають з України, можуть продовжувати користуватися своїми українськими водійськими правами без необхідності обмінювати їх на водійські права ЄС або здавати новий іспит з водіння. Новий Регламент встановлює спеціальні правила щодо прострочених, втрачених та викрадених українських водійських прав, щоб зменшити адміністративне навантаження на тих, хто проживає в ЄС у режимі тимчасового захисту. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті